Samana yüzde 50 zam

Samana yüzde 50 zam

Ülke genelinde etkili olan kuraklık samanı 'yükte hafif, pahada ağır' bir ürün haline getirdi. Fiyatı yüzde 50 artan saman, 'Sakla samanı, gelir zamanı' atasözünü de haklı çıkardı. Geçen yıl kilosu 15-19 kuruştan satılan saman, bugünlerde 25-35 kuruştan a

Son dönemde yaşanan kuraklık Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası'nı da etkiledi. Önceki yıllarda bolluktan yüzüne bakılmayan ekin sapları bu yıl firesiz şekilde tarlalardan toplanarak saman ve balya yapıldı. Bu duruma rağmen yeterli saman elde edilemedi. Buğday arpa gibi tahıl ürünlerinde yaşanan sap kaybı nedeniyle saman fiyatlarında artış meydana geldi. Daha ucuza saman almak için yol arayan çiftçiler, çareyi Doğu Anadolu ve Güneydoğu Bölgesi'nden saman almakta buldu. Türkiye, 2012 yılında tarihinde ilk kez saman ithal etmişti. Üreticiler, hasat sezonundan önce saman noktasında kaygılanmıştı. Ancak korkulan olmadı. Samanda bu yıl kriz yok. Samanın kilo fiyatında ise geçen seneye oranla yüzde 50'lik bir artış var.

KONYA'DA SAMAN SIKINTISI YOK

Konya’da saman ticareti yapan Serkan Demirtaş, "Konya'da büyük bir saman krizi yok. Üreticiler ihtiyacını karşıladı. Her yıl Konya'dan diğer illere saman giderdi. Bu yıl Doğu illerinden Konya'ya saman geldi. Samanın fiyatında aşırı bir yükselme yok. 'Saman 1 lirayı buldu' şeklinde yapılan haberlerin gerçeklik payı yok. Samanın kilosu 25-35 kuruş civarında. Geçen sene bu zamanlarda 15-19 kuruş civarındaydı. Tücarlar samanın tonunu 330 liradan eve teslim ediyor. Harmandan önce 'samanın kilosu 40 kuruştan aşağı olmaz' diye bekliyordum. Ancak öyle olmadı. Şanlıurfa'da samanın kilosu 12-13 kuruş. Saman bu yıl 50 kuruşu geçmez. Saman alım satımında da bugünlerde durgunluk var" şeklinde konuştu. Çok sayıda üretici ve tüccarın da saman stokladığını belirten Demirtaş, bazı vatandaşların 'sakla samanı gelir zamanı' sözüyle hareket ettiğini de sözlerine ekledi.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.