Plak onun için bir tutku

Plak onun için bir tutku

1992 yılında başladığı plak koleksiyonu sonunda 9 bin plak biriktiren Bahattin Çolak, plağın kendisi için bir tutku olduğunu ifade ederek, plak dinlerken ‘nerede o eski günler’ diyerek geçmişi yâd ettiğini söyledi.

Günümüz de önemli hobiler arasında genellikle pul, maket araba, saat, para gibi birbirinden farklı alanlarda oluşmuş koleksiyonlar geliyor. Bu koleksiyonlar arasında plaklarda gözde koleksiyonlar arasında yer alıyor. Bunun nedeni ise günümüzdeki CD, kaset, MP3 gibi çalarların olmadığı yıllarda plaklar evlerin, kahvehanelerin, arabaların önemli vazgeçilmezleri olmuştu. Özellikle Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar gibi Türk Sanat Müziği’nin üstatlarının şarkılarından oluşan plaklar pikaplarda çalınarak, dinleyenlere müziğin gerçek keyfini vermiştir.  Bugün her ne kadar plakların unutulduğunu düşünsek ve üzülsek de taş plaklar aslında meraklılarının ellerinde hâlâ hayat bulmaya çalışıyor.
18 YILDIR PLAK KOLEKSİYONUYLA UĞRAŞIYOR
Konya’da kitapçılık işiyle uğraşan Bahattin Çolak da 18 seneye yakındır plak koleksiyonuyla uğraşıyor. Binlerce plağı biriktiren, arabasında ve dükkânında dahil plak dinlemekten hoşlanan Bahattin Çolak, plak koleksiyonunun kendisi için bir tutku olduğunu belirtiyor. 1960 model Pontiac marka aracında bulunan plakçalarda dinlediği eski şarkılarla gençlik yıllarına giden Çolak, dinlediği her şarkıda geçmişi hatırladığı için zaman zaman da hüzünleniyor. Plaklarla ilişkisi sadece dinlemeyle sınırlı olmayan Boydak, tam bir plak hastası. Plakların bir şekilde hayatının içinde yerini aldığını ifade eden Çolak, “Plak toplamaya başladığım 1992 yılından bu yana 8 bin 45’lik bin tane de long player (LP) türü plak topladım. Bunun içinde taş plaklarda var. Evimin bir bölümünü sadece plaklarıma ayırdım. Bu artık bende bir tutku oluşturdu. 1944’lerden itibaren hemen hemen bütün sanatçıların plaklarını toplamaya başladım. O yıllara ait Hafız Burhan, Hamiyat Yüceses, Müzeyyen Senay gibi sanatçıların taş plakları da arşivimde var. 105 tane sanatçının plaklarının tamamını topladım. Sadece 2-3 tane eksikleri kaldı. Safiye Ayla, Münir Nureddin gibi sanatçıların plaklarından bir iki tane eksik. Eksik onları da cebimdeki küçük defterime not alıyorum” dedi.
3 BİN TL’Yİ GEÇEN
PLAKLAR VAR
Çolak, aradığı plağı bulduğunda fiyatı ne kadar olursa olsun hemen satın aldığını anlatarak, plağın kendisi için tutku olduğundan verdiği parayı umursamadığını söylüyor. Plak fiyatlarının ise sanatçılara göre değiştiğini dile getiren Çolak, şöyle konuştu: “Piyasada 3 bine TL’Yi geçen plak var. Özellikle Cem Karaca, Erken Koray, Barış Manço, Moğallar Grubu gibi sanatçıların şarkıları günümüzde de çok dinlendiği için plakları pahalı. Bunun yanında 1940’lı yıllara ait sanatçılar çok fazla dinlenmediği ve gençler tarafından bilinmediği için genelde ucuz oluyor.  Anadolu pop tarzındaki plaklarda revaşta. Fakat bu plaklardan piyasa da çok az var. Bu da plakları son derece değerli kılıyor. Mesut Aytunca, Murat Ses, Avni Seçilmiş gibi sanatçıların şarkıları bu gruba giriyor.”
PLAKLAR GEÇMİŞLE
 GELECEK ARASINDA
KÖPRÜ KURUYOR
Hayranı olduğu sanatçıların plaklarını biriktirmenin kendisi için büyük bir tutku haline geldiğini dile getiren bu sayede geçmişle gelecek arasında köprü kurduğunu aktardı. TRT kökenli sanatçılarının da plaklarını da topladığını belirten Koçak, “Çünkü TRT sanatçıları parçaları daha iyi seslendiriyor. Onları dinlerken sanki geçmişi bir kez daha yaşıyorsunuz. Bunun yanında bazı sanatçıların eksik plakları var, onları tamamlıyorum. Plakları eksik olanların içinde Cem Karaca, Timur Selçuk, Suna Artun, Rıfat Öncel, Tanju Okan ve Füsun Önal gibi sanatçılar geliyor” diye konuştu. Bugüne kadar hiç sergi açmayı düşünmediğine değinen Bahattin Koçak, 2007 yılında da bir radyonun çıkardığı gazetede 40 hafta köşe yazısı yazdığını ve köşesinde plaklarını tanıttığını ifade etti. Çolak, ayıraca şuan için plaklarını çocuğuna bırakmak istediğini fakat kıymetini bilip sahip çıkarlarsa elindeki plak arşivini Kültür Bakanlığı’na bağışlayabileceğini de sözlerine ekledi. 
n HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.