Patent Proje Pazarı hayata geçti

Patent Proje Pazarı hayata geçti

Patent sahiplerini yatırımcı ile buluşturmayı amaçlayan "Patent Proje Pazarı" düzenlenen bir program ile başladı. Prof.Dr. Bayram Sade, "Fikir sahiplerinin buluşlarını hayata geçirmek için yardımcı oluyoruz" dedi.

Konya Teknokent, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, TÜBİTAK, Türk Patent Enstitüsü, KOP Bölge İdaresi Başkanlığı, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen ve bugün son bulacak "Patent Proje Pazarı" etkinliğinde 47'si şehir dışından 145 buluş sergilenecek. Programa Vali Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof.Dr.Hakkı Gökbel, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bayram Sade, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman

"Patent Proje Pazarı" açılış programında konuşan Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bayram Sade, Teknokent bünyesinde pek çok girişimciyi desteklediklerini belirterek, "2013-2014 yıllarında 180 buluşu destekledik. Fikir sahiplerinin buluşlarını hayata geçirmek için yardımcı oluyoruz. Kurumumuzda buluşa dayalı pek çok şirket kuruldu. Pek çok Konya firması da AR-GE çalışmalarını yapıyor" dedi. Çok sayıda kurumun pazara destek verdiğini söyleyen Sade, şöyle devam etti: "Pek çok üniversiteden pazar konusunda olumlu tepkiler aldık. İstanbul Üniversitesi de buluşlarıyla pazara katılıyor. Pazarda sağlık alanında 54, makina-inşaat sektörlerinden 31, Kimya, enerji sektöründen 24, elektronik ve bilişim sektörlerinden 12 adet patentli buluş pazarda sergilenecektir."

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof.Dr.Hakkı Gökbel de Teknokent ile teknolojiyi desteklediklerini belirterek, "Patent sayısında SÜ Türkiye sıralamasında 1. sıradadır. Sadece patentleştirmeye değil, ticarileştirmeye de önem veriyoruz. Yer altı zenginliği kaynaklarımız yok ama insan kaynağımız var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman da kurumların devamlı yeniliğe açık olması gerektiğini belirterek, "Yeniliğin yapılabilmesi için bilim üretilmesi gerekir. Eğitim kalitesi artırılmalıdır. Eğitim kalitesi artarken eski elemanlar da düşünülerek firma içi eğitim yapılmalı. AR-GE çalışmaları artırılmalıdır" dedi. Konya bölgesinin proje yatırımlarına açık olduğunun altını çizen Akman, yapılan pazar çalışmasının önemli olduğunu ifade etti.

PATENT YETMEZ TİCARİLEŞTİRİLMELİ

Daha sonra söz alan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu da projenin üniversite sanayi işbirliğini artırma açısından önemli olduğun vurgulayarak, "Üniversiteyi artık bünyesinden dışarı çıkarmalıyız. Tarıma sıkışmış bölgenin eğitim, sanayi ve ticaret alanlarında da gelişmesi için çeşitli çalışmalar sergiliyoruz. Bölgemizde potansiyel de var, imkan da var" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından patentli buluşçuların sunumlarına geçildi. Yapılan ikili görüşmelerde yatırımcılar ve buluşçular buluştu. 9.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek pazarda sağlık teknolojileri, tarım, hayvancılık ve gıda, sanayici buluşları, makine ve inşaat mühendisliği alanına yönelik imalat üretimi, bilişim teknolojileri ve elektronik uygulamalar, kimya, enerji ve biyoteknoloji/ nanoteknoloji alanlarında 6 dalda patentli buluşlar sergilenecek.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.