Paralar havaya uçuyor

Paralar havaya uçuyor

Kışın daha az fatura ödemek isteyenler binalarına yalıtım yapmaya başladı. Enerji maliyetlerinin artması vatandaşı daha tasarruflu olmaya yönlendirdi. Uzmanlara göre ise ısı yalıtımı, yatırım olarak görülmeli

Konya'da deyim yerindeyse ısı yalıtımı seferberliği başladı. Vatandaş, enerjiden tasarruf etmek için yalıtıma yöneldi. Kışın havalar iyice soğuduğunda kombi, soba ve elektrikli ısıtıcılar en yüksek ayarda çalışıyor. Kış aylarında 20 derecenin altına düşen hava sıcaklıkları, yalıtımsız bir yapıda kışın enerji kayıplarını artırıyor. Bununla birlikte elektrik ve doğalgaz faturaları da bir hayli artıyor. Isı yalıtımı ise yakıt faturalarını ortalama yüzde 50 düşürüyor. Binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettiği enerjiden mantolama uygulaması ile büyük oranda tasarruf edilebiliyor. Isı yalıtımı uygulamasıyla binalarda yüzde 50-60'a varan enerji tassarrufu sağlanabiliyor. Ancak yalıtım maliyetli olduğu düşüncesiyle yeterince uygulanmıyor. Hala Konya'daki binaların çoğu yalıtımsız. Yalıtıma yapılan yatırım kendisini ortalama 3 sene içerisinde amorti ederken, uzmanlar yalıtımın bir masraf değil, yatırım olarak algılanması gerektiğini söylüyor. Ayrıca Türkiye'de bulunan binaların yüzde 80'inden fazlasının yalıtımsız olması nedeniyle her yıl yaklaşık 10 milyar dolar havaya uçuyor.

YALITIMSIZ BİNAYA RUHSAT YOK

Ali Şevval Boya Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ali Yılmaz, "Yeni binalarda yalıtım zorunlu. Yalıtımsız yeni binalara belediye ruhsat vermiyor. 2017 yılına kadar bütün binaların yalıtım yapması zorunlu. Bu süre uzatılır mı bilmiyorum. Enerji maliyetleri ciddi manada arttı. Yalıtım ise maliyetleri yarı yarıya düşürüyor. Bunun için vatandaş yalıtım yapıyor. Yalıtımda daire başına 3,5-4,5 bin lira arasında bir harcama yapılıyor. Yalıtım teşvik edilmeli. Paralarımız havaya uçuyor. Kış kapıda. Sıcak bir kış geçirmek için herkes evinin yalıtımını yaptırmalı. Yalıtımla hem daha çok ısınacağız hem de daha az fatura ödeyeceğiz. Biz şu an sadece yatırım malzemesi satıyoruz. Kısa bir süre içinde üretime de başlıyoruz" diye konuştu.

MALZEMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Yalıtım yaptıracaklara çeşitli önerilerde de bulunan Yılmaz, Yalıtımda Avrupa standartlarına uygun ve CE belgeli ürünler tercih edilmelidir. Standartlara uygun ürünler uzun ömürlüdür. Yalıtım sonrası bina sakinlerinin yakıt faturaları da yarı yarıya düşüyor. Standart dışı malzemeler ve merdiven altı üretimle gerçekleşen yalıtımlar binalar için fayda sağlamadığı gibi yalıtım için harcanan paranın da boşa gitmesine sebep oluyor. Taşyünü öneriyoruz. Taş yünü siyah taştan imal ediliyor. Yoğun bir ısıya maruz bırakılan taş, pamuk gibi oluyor. Birkaç hammadde ilavesiyle istenilen kıvama getiriliyor. Doğru olan bu. Binanın ömrü neyse o kadar gidiyor. Eps dediğimiz strafor ürünleri gaz ile şişirildiği için belli bir süre sonra sıcak ve soğuğun etkisiyle şekli bozuluyor. 10-15 yıl sonra ömrü neredeyse bitiyor. Taş yününde böyle bir şey olmaz" ifadelerini kullandı.

YALITIMLA DAHA ÇOK ISINACAĞIZ

"Bu kış yalıtım sayesinde daha çok ısınacağız" diyen ve Kenan Geyik isimli vatandaş da, yalıtım yapmakta geç kaldıklarını belirtti. Geyik, "Kışa bir kaç ay gibi kısa bir süre kaldı. Bizim sitenin tamamı yalıtım yaptı. Geçen yıl doğalgaz faturamız bayağa kabarıktı. Bu yıl faturamız hafifleyecek. Keşke daha önce yalıtım yaptırsaydık diyeceğiz. Yalıtım ile birlikte binaların değeri de artıyor. Artık ev alınırken ya da satılırken alıcılar 'bina yalıtımlı mı' diye soruyor. Yalıtımsız ev pek tercih edilmiyor" sözlerini kullandı. Yalıtımsız evin sayısının hala fazla olduğunu da belirten Geyik, "Ülke ekonomisine katkı sağlamak için herkes yalıtım yaptırmalı" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.