Pandemide yeniden başa dönüyoruz!

Pandemide yeniden başa dönüyoruz!

Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte sayıları yeniden yükselişe geçti. Ülke genelinde düğünler, nişanlar kalabalık bir katılımla gerçekleştirilirken, maske, mesafe ve hijyen kuralları da unutulmaya başlandı

Türkiye'de koronavirüs kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte günlük vaka sayısı 25 bini, vefat sayısı ise 120'yi geçti. Sağlık Bakanlığınca Günlük Coronavirüs Tablosu, açıklandı Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 262 bin 48 Covid-19 testi yapıldı, 26 bin 822 kişinin testi pozitif çıktı, 122 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 6 bin 96 oldu. Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte toplumda da büyük bir rehavet yaşanmaya başlandı. İnsanlar pandemi dönemindeki kuralları unutmaya başladı. Düğünler, nişanlar yoğun bir katılımla gerçekleştirilirken, insanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarını da rafa kaldırdı. Konya'da bazı düğünlerde kişiye özel Konya pilavı servisi kuralını da uyulmamaya başlandı. Konya pilavında da eski usüle göre sofra kurulmaya başlandı. Tüm bu yaşananların ardından vaka sayılarıyeniden 2 ay öncesine döndü.

AŞI İLE BİRLİKTE BİR GEVŞEME OLDU

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Aşıyla birlikte gevşeme oldu. 'Aşı olduk, maskeyi atacağız, normale dönüyoruz' gibi bir algı var. Aşı hastalığa bulaşmamızı engellemeyecek; ama hastalığı daha kolay atmamıza ve hastaneye ihtiyaç duymamamıza sebep olacak. Maske, mesafe ve hijyen konusunda taviz vermememiz gerekiyor" dedi.

MASKE MASEFA HİJJEN KURALLARI İHMAL EDİLMEMELİ

Covid-19 Pandemisi ile yaşamayı öğrenmemiz, ona göre davranış ve yaşam biçimi geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, şunları kaydetti: “Maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda ne kadar dikkatli davranıp davranmadığımızı kontrol etmeliyiz. Çevremizde vaka sayıları azaldıkça maske mesafe ve hijyen kurallarında ihmalkâr davranmaya başladık, haliyle vaka sayılarında bir artış yaşandı. Önümüzdeki günlerde kurban bayramında yaşanan yoğunluğun geri dönüşlerini alamaya başlayacağız. Kurallara riayet etmeliyiz Aşı hastalığa bulaşmamızı engellemeyecek; ama hastalığı daha kolay atmamıza ve hastaneye ihtiyaç duymamamıza sebep olacak. Vatandaşlar öncelikle aşıya güvenmeli. Nitekim aşılar çeşitli kontrollerden geçerek devlet onaylı bir şekilde vatandaşlarımıza sunuluyor. Bundan dolayı aşıya olan güvensizlik giderilmeli. Bilgi kirliliği sonucunda vatandaşlarımız aşılara güvenmiyor.”

“AŞISIZ VATANDAŞLARA SINIRLAMA GETİRİLMELİ”

Yasakların insanların psikolojisini ve ülke ekonomisine ciddi zararları olduğunu vurgulayan Çetin, şunları söyledi: "İnsanlığı böylesine etkileyen, herkesi evine hapseden ve 1,5 milyon insanın ölümüne neden olan bu virüsten ancak aşı olarak kurtulabiliriz. Vatandaşlar sosyal medyada dönen bilgi kirliliğine itibar etmemeli. Hastalıktan korunma noktasında aldığımız tıp eğitimi bizlere maske ve aşıdan başka çıkar yol olmadığını göstermektedir. Bu noktada vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bildirilere itibar etmelerini, devletine güvenmelerini tavsiye ediyoruz. AVM’lere girişte HES Kodu uygulaması ile birlikte aşı olup olunmadığına bakılmalı. Aşı olmayan vatandaşlarımız hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını riske atmamak adına tüm resmi dairelere girişte, okullara öğrenci kabulünde, çalışan insanlarda, fabrikalarda bunun yapılması gerekiyor. Pandemide devletimiz çok büyük bir mali bedel ödedi. Esnafımız çok ciddi bedeller ödedi, 1- 1,5 yıl dükkânları kapalı kaldı, evine ekmek götüremeyen insanlarımız oldu. Böyle bir durumda aşı konusu keyfiyete bırakılmamalı ama tabi ki devletimiz birçok parametreyi birden düşündüğü için yöneten arkadaşlar farklı boyutlarda davranabiliyorlar. Ancak en azından şuan aşı ile aşısız insanı ayırt etmek, aşısız insanı biraz daha toplumdan izole edilmesini sağlamak gerektiğini düşünüyorum"

KONYADA AŞILAMA YAVAŞ İLERLİYOR

Konya’da aşılanma oranlarının ağır ilerlediğini söyleyen Çetin, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Konya’da aşılanma oranı yavaş ilerliyor şuana dek 1 milyon 745 bin vatandaşımız aşılandı. Bu aşılanan vatandaşlarımızın 745 bini birinci doz 646 bini ikinci doz aşısında olmuş durumda vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz özellikle ikinci doz aşıdan sonra vücutta antikor üretimi daha çok artıyor. Vatandaşlarımız aşı noktasına devletimize güvenmeli ve aşı olmalılar.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum