Pancar Şekerinde lobi baskısı var

Pancar Şekerinde lobi baskısı var

PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, Nişasta Bazlı Şeker lobilerinin kota artırımları, hatta kotanın tamamen kaldırılması yönündeki baskılarının sürdüğünü söyledi

PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, bon günlerde gündeme gelen Nişasta Bazlı Şeker Kotaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Taşpınar, “Malum olunduğu üzere 2001/2002 pazarlama yılından itibaren uygulanmaya konulan yeni şeker rejimi kapsamında Nişasta Bazlı Şeker üreticilerine toplam A kotası şeker üretim miktarının yüzde 10'u oranında kota tahsis edilerek, AB normlarının üzerinde üretim izni verilmektedir. Bununla da yetinilmeyip Bakanlar kuruluna tanınan yetkiyle bu grubun kotaları son on dört pazarlama yılında ortalama olarak yüzde 30-50 oranında arttırılmaktadır. Bunun neticesinde ise üreticilerimizden alınan pancar miktarı ortalaması 22 milyon tonlar seviyesinden 2015/2016 yılında yüzde 40 oranında azalarak 13-14 milyon tonlar seviyesine düşmüştür. Bu durumu pancar üreticilerinin kabulü asla mümkün değildir” diye konuştu.

YABANCILAR PİYASAYI ELE GEÇİRECEK

Üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma hedefiyle hazırlanan tasarı taslağında amaçlanan hedef gerçekleşirse, pancar üretiminde Avrupa'da 3’cü olan Türkiye, üretimden vaz geçerek, ABD'nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir. Kar marjların katlayarak sürdürmeye devam edecek olan bu şirketlerin ürettikleri Nişasta Bazlı Şekerlere Dünya da  önemli ölçüde kısıtlamalar ve yaptırımlar getirilirken, ülkemizde ise halkımız bu ürünleri tüketmeye mahkum edilecektir. Sonuç olarak geniş üretici kitlelerine hitap eden, faaliyette bulunduğu yörelerde ve ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli bir görevleri yerine getirmekte olan şeker pancar üretimi ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş NBŞ fabrikaları ve üretimi ile beraber değerlendirilmemelidir. Kanunun ilgili maddelerin yukarıdaki şekilde değiştirilmesin Ülkemiz milli menfaatleri açısından ve temsil ettiğimizi 1 milyon 400 bin ortağımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacağını ifade ediyoruz. Ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında, NBŞ kotalarının tamamı için ve ticari (sıvı) baz da kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum