Ova'da ayçiçeği hasadı başladı

Ova'da ayçiçeği hasadı başladı

Konya Ovası'nda ayçiçeği hasadı başladı. Ayçiçeği alım fiyatları ise henüz netleşmedi. Çiftçiler ise ayçiçeğinin tonunu 1600-1700 TL'den satmak istiyor. Konya Şeker ise ayçiçeği alımlarına başladı

Konya Ovası'nda hububat hasadının tamamlanmasının ardından ayçiçeği hasadı da başladı. Konya Ovası'nda ekimi yaygınlaşan ayçiçeği üretici için daha masraflı ve kazançlı olması nedeniyle üreticinin tercihi oldu.  Konya Ovası'nda alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaşan ayçiçeği hem kalite hem verim konusunda Trakya'yı geride bıraktı. Ayçiçeği hasadına başlayan çiftçiler taban fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. Çiftçiler ve ziraat odaları ayçiçeği için 1600-1700 TL taban fiyatı istiyor. Konya Şeker ise şimdiden ayçiçeği alımına başladı.

KONYA ŞEKER ÜRETİMİ TETİKLEDİ

Konya Şeker'in Altınekin ilçesine kurduğu Ham Yağ Üretim Tesisi'nin alımlara başlamasıyla birlikte Konyalı çiftçiler ürünlerini daha iyi pazarlama imkanı buldu.  Fabrikanın yağ üretimine geçmesiyle birlikte ayçiçeği üretiminde de ciddi artış yaşandı.  Ayçiçeği almak isteyen esnaf ise tarlaya gelerek, hem ürünü kontrol ediyor hem de ürünü tarlaya getirdiği kamyonlara yükleyerek, satın alıyor. Bu sayede çiftçi hem iş yükünden kurtuluyor hem de daha az masraf ediyor. Ayçiçeği tarımının Konya Ovası'nda yaygınlaşmasında hem daha az iş gücü gerektirmesi hem de pazarlamasının daha kolay olması etkili oldu.

YAĞDA DIŞARIYA BAĞIMLI DEĞİLİZ

Çumra, Karapınar, Cihanbeyli ve Ereğli ilçelerinin yanı sıra Karaman ve Aksaray illerinde de ayçiçeği tarımı her geçen artıyor.  Ziraat Mühendisleri Konya Şubesi eski Başkanı Hasan Hüseyin Motuk,  Konya Ovası'nda ayçiçeği tarımının son yıllarda büyük ilgi gördüğünü belirterek, Konya Ovası'nın ayçiçeği ekiminde Trakya bölgesini bile geçtiğini söyledi. Konya'nın önemli bir hibrit ayçiçek tohumu üreticisi olduğunu belirten  Motuk, “Konya Ovası'nda son yıllarda ayçiçek üretimi hızla arttı. Türkiye yıllardır dışarıdan yağ ithal ediyordu. Artık dışarıya bağımlı değiliz. Ayçiçeği tarımı çiftçi için de çok elverişli. Ayçiçeği  iklime adaptasyon yeteneği yüksek bir bitki olması sebebiyle üretimini sürekli artıyor. Ayrıca fasülye ve nohut gibi hastalık geçirmeyen bir bitki. Biçerdöverle biçiminin yapılması nedeniyle ayçiçeği üretimi çiftçi için büyük kolaylık oldu” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum