Emekçinin yaşam koşulları zorlaştı

Emekçinin yaşam koşulları zorlaştı

Birleşik Kamu-İş Konya İl Temsilcisi ve Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, enflasyon oranı kadar yapılan zamlar kamu çalışanlarının insanca bir yaşam sürdürmelerine yetmediğini söyledi

Kamu çalışanlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu belirten Birleşik Kamu-İş Konya İl Temsilcisi ve Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, “Halka yüzde 11’lik ekonomik bir büyümeye ulaşıldığını anlatan iktidar, kamu emekçilerinin ücretlerine ise sözde toplu sözleşmeyle ıkına sıkına yüzde 4, enflasyon farkıyla birlikte ise yüzde 5,69 zam yapmıştır.

Bu zam, bırakın yüzde 11’lik büyümeden kamu çalışanlarının pay almasını, enflasyonun 2017 yılında kamu çalışanlarının ücretlerinde yol açtığı erimeyi karşılayacak düzeyde bile değildir. İktidara yakın ve yandaş konfederasyon ile hükümet arasında yapılan sözde toplu sözleşme görüşmelerinde yıllardır yoksulluğa, açlığa ve ezilmeye mahkûm edilmişlerdir. Kamu çalışanları 15 yıldır yüzde 3’lük 4’lük zamlarla Türkiye tarihinin en büyük emek sömürüsüyle karşı karşıya bulunmaktadır. Çalışanlar yüzde 3’lük yüzde 4 lük zamlarla, emekliler enflasyon oranında zamlarla oyalanmaktadır. Sermayenin, rantiyenin, milli gelir pastasından aldığı dilim sürekli büyürken, çalışanların dilimi küçüldükçe küçülmektedir” dedi.

Özgür Genç, ülkedeki milyonlarca emekçinin yaşam koşullarının her geçen gün biraz daha zorlaştığına dikkat çekerek, “2002-2017 yılları arasında milli gelir cari fiyatlarla yüzde 762,8 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle 2002 yılında 100 olan milli gelir 2017 yılında 862,8 çıktı. Çalışanların ve emeklilerin artan refahtan paylarını alabilmeleri için ücret, maaş ve aylıkların da en az bu kadar artmış olması gerekirdi. Oysa kamu emekçilerinin 15 yılda maaşı sadece yüzde 400 arttı. Kamu çalışanlarının ortalama emekli aylığı yüzde 306 arttı. Çalışanlar ve emekliler eğer milli gelirdeki büyümeden, yani artan refahtan payını alabilseydi 2017 yılında: Ortalama memur maaşı 2 bin 889 lira değil, 4 bin 986 lira olurdu. Ortalama kamu işçisinin ücreti 3 bin 962 lira değil, 8 bin 731 lira olmalıydı. Ortalama SSK (işçi) emekli aylığı bin 471 lira değil, 2 bin 381 lira olmalıydı. Ortalama Bağ-Kur (esnaf) emekli aylığı bin 526 lira değil, 2 bin 252 lira olmalıydı. Ortalama Emekli Sandığı (memur) emeklisinin aylığı 2 bin 39 lira değil, 4 bin 331 lira olmalıydı. Enflasyon oranı kadar yapılan zamlar kamu çalışanlarının insanca bir yaşam sürdürmelerine yetmemektedir. Sadece bu insanlık dışı ücretlerin senede iki defa eski kötü haline gelmesine yaramaktadır. Bu yılbaşında enflasyon farkıyla birlikte yapılan yüzde 5,69’luk zam da 1 Ocak 2018’den itibaren enflasyon törpüsüyle, vergilere, harçlara, köprüye, otoyola,  elektriğe, suya, ekmeğe kısaca iğneden ipliğe yapılan zamlarla törpülemeye başlamıştır.  Türk parası hızla değer kaybetmekte, faiz oranları yükselmekte, enflasyon çift rakamlarda ilerlemekte ve Türkiye ekonomisi kötüye gitmektedir.  Ülkedeki milyonlarca emekçinin yaşam koşulları her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bu dönemde, imzalanan sözde toplu sözleşme kamu çalışanlarını ve emeklileri sefalete mahkûm etmiştir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.