Müze ek binada son söz kurulda

Müze ek binada son söz kurulda

40'ya yakın Mevlevi mezarının bulunduğu Mevlana Müzesi bahçesi içindeki ek bina projesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı görüşünü sundu son sözü ise Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söyleyecek

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve 40'ya yakın Mevlevi mezarının bulunduğu Mevlana Müzesi bahçesi içindeki ek bina inşaatı projesinde bakanlık tavsiye kararını Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdi. Tavsiye kararında Mevlana Müzesi bahçesinde ek müze yapılmasına yönelik projenin durdurulması, bölgeye sadece yer altı tuvaletlerinin yapılması belirtildi. Tavsiye kararında ayrıca müzenin yıkılan kuzey duvarları eski haline dönüştürülüp onarılması, hafriyat esnasında rastlanan Mevlevi mezarlarının bulunduğu Tuzcu Baba’ya yakın kısmın mezarlık olarak düzenlenmesi önerildi. Bakanlığın kararı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ulaştı. Son sözü kurul söyleyecek.  Büyükşehir Belediyesi, 2013’te Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı protokol uyarınca Gülbahçe’ye ek müze inşaatı gerçekleştiriyordu. Mevlana Müzesi gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatı, hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durdurulmuştu.

c88-srvxgae5naa-001.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, “Müze ek bina projesi zaten Bakanlığın isteği ile hazırlanmış bir projeydi. Büyükşehir Belediyesi işi yürütücülüğün yapmaktadır. Henüz netleşmiş bir karar yok. Bakanlığın bir tavsiye kararı var. Son sözü Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söyleyecek. Bakanlık projeyi revize de edebilir veya iptal edebilir. Çıkacak karara göre bölgede çalışmalar sürecek” ifadelerine yer verildi.

7777.jpg

9 ASIRLIK MEZAR

Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Kurucusu Araştırmacı – Yazar Mehmet Ali Uz, kazı alanında kemikler ve mezar kapak taşlarının bulunması sonrasında, şöyle konuşmuştu: “Kabristana zaman içerisinde iki kat defin yapılmış. Kanaatimce bu ikinci kat kabir en az dokuz asırlık bir kabirdir. Bu konuda hassas davranmak lazım. Bunun mesuliyetini hiç kimse üstlenemez düşüncesindeyim. Yirmi yıl içerisinde yirmi kabristan yok edildi. Son kaldırılan kabristanlar ve hazireler Mevlana Dergâhı Haziresi ile Alaeddin Camii Haziresi idi. Burada Konya’nın en meşhur, tanınmış şahsiyetleri ile Konya müftüleri metfundu. 1944 yılında da bütün Konyalının karşı çıktığı Şems Kabristanı kaldırıldı. Bu ata yadigârlarına saygısızlık hafızalarda derin izler bıraktı. Bu işi yapanlar dönemin Konya valisi Fuat Tuksal ile belediye başkanı Muhsin Faik Dündar’dı. Her ikisi de pek hayırla anılmadılar. Bu işlerde büyük vebal var. Çok büyük zaruret olmadıkça kabirlerinde yatanlar rahatsız edilmemelidir.”

4-1-021.jpg

YENİ ODAK OLUŞMAMALI

“Bu çalışmalar Mevlana Türbesi’nin asli hüviyetine dönüşmesi çalışmasıdır” diyerek projeyi savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise daha önce yaptığı açıklamada, “Mevlana Müzesi konusunda ise, müze olarak başladığımız alan 60’lı yıllardan beri bakanlığımızın öngördüğü bir konu idi. orada sosyal alanlar, abdesthaneler, seminer mekanları gibi bir düzenleme öngörülmüştü. Biz bunu 2013’te ele aldık, Bakanlık’ın taleplerini istedik. Mevlana Müzesi çalışması, Mevlana Türbesi’nin asli hüviyetine dönüşmesi çalışmasıdır. Mevlana Türbesi asli hüviyetine, bir dergah olarak, mescit olarak, asitane olarak kullanılacak. Mevlana Müzesi dışarıda bir yere yapılması doğru olmazdı. Müze türbeyi gölgelememesi lazım. Yeni bir odak oluşturulmaması lazım. Dünyada kültür şehirlerinde olduğu gibi müzenin türbenin müştemilatı gibi olması lazım. Gelen insanlara türbede sergilenemeyecek olan şeylerin gösterilmesi lazım. Bu amaçla böyle bir çalışma başladı. Oradaki çalışmalar kolay değil. Daha önce şehir merkezinde yaptığımız tüm kazılarda tarihi kalıntılar çıktı. Burada ise Tuzcu Baba ismiyle anılan mezar çevresinde bir odak tespit edildi. Orası bahçeye uzanıyor. Muhtemelen Gübahçesi’ndeki kafeteryanın da altı öyle gözüküyor. Bu mezar ve çevresindeki odağı koruyarak Mevlana-Selçuklu dönemi mezarlığı, açık hava müzesi görünümü verece yeni bir projeyi tartışıyoruz. Çalışmaların amacı inancımıza hizmettir” şeklinde konuşmuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum