Mühürlü Ocaktaki Üretim Bartın'da Kazaya Davetiye Çıkardı İddiası

Mühürlü Ocaktaki Üretim Bartın'da Kazaya Davetiye Çıkardı İddiası

Bartın'ın Amasra ilçesinde 2 Çinli işçinin hayatını kaybettiği, bir işçinin de yaralandığı maden kazasının göz göre göre meydana geldiği iddia edildi. Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrası Meclis'ten geçen torba...

Bartın'ın Amasra ilçesinde 2 Çinli işçinin hayatını kaybettiği, bir işçinin de yaralandığı maden kazasının göz göre göre meydana geldiği iddia edildi. Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrası Meclis'ten geçen torba yasa kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin söz konusu madeni denetlediği, ocakta iş güvenliği açısından tespit edilen eksikler giderilinceye kadar üretimin durdurulduğu, işletmeci Hema Madencilik'in ise eksikleri giderme çalışmaları sırasında üretim yapmasının 2 Çinlinin hayatını kaybettiği kazaya davetiye çıkardığı ileri sürüldü.

VALİYE DÜN MÜHÜRLÜ OCAKTAKİ ÜRETİM SORULDU

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu'na dün Amasra ziyaretinde, eksiklerin giderilmesi için mühürlenen Hema Madencilik'e ait ocakta üretime devam edildiği ve metan gazı oranının yükseldiği iddiaları soruldu. Bir gazeteci, Kaymakam Kadir Yener Eser'in makamında Vali Azizoğlu'na; "Madeni ziyaret ederek işçilerle görüştüm. İşçiler bana ocak içindeki metan gazı oranının yükseldiğini söyledi. Bunu kendi internet sitemde de haber yaptım. Mühürlü ocaktan çıkarılan 15 -20 TIR'lık kömürü de gözlerimle orada gördüm. İş güvenliği önlemleri alınmadan üretime devam edilen ocakta, Soma benzeri bir facianın yaşanması durumunda sorumlunun kim olacak." diye sordu.

Soru üzerine Vali Azizoğlu, ocakta üretimin durdurulduğunu doğrulayarak şu cevabı verdi: "Görülen eksiklikler giderilinceye kadar maden ocağındaki çalışmaların durdurulması talimatı verildi. Arkadaşlarımız da bu çalışmayı durdurdular. Eksikliklerin giderilmesi için de bir aya yakın bir zaman verildi. Verilen süre içerisinde yeni İş Güvenliği Yasası'na uygun şekilde çalışmaları yaparak eksiklikleri gidermesi istendi. Verilen süre sonunda tekrar kontrolü yapılarak ocağın faaliyetlerine devam edip etmeyeceğine karar verilecek. Süre bitiminde, karar merci yine bakanlık olacak."

Amasra Kaymakamı Kadir Yener Eser de, Vali Azizoğlu'na ek olarak "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatlarını yerine getirdik. Bundan bir ay önce eksikliklerin tamamlanması için mühürleme kararı geldi. O talimat Kaymakamlığımızca uygulandı. Daha sonra eksikliklerin giderilmesi için üretim olmaksızın orada çalışılmasına izin verildi. Şu an verilen bir ay sürenin sona ermesi bekleniyor. Bir ay süre sonunda çalışıp çalışmayacağı üretim yapıp yapmayacağı daha sonra değerlendirilecek.” şeklinde açıklama yaptı.

Gazetecinin ısrarla ocakta üretim yapıldığını söylemesi üzerine ise Vali Azizoğlu, Kaymakam Eser'e dönerek, "Oraya bir bakalım." şeklinde talimat verdi.

Öte yandan aynı maden ocağında meydana gelen kazalarda geçtiğimiz nisan ayında Naim Caner, ağustos ayında ise Muammer Ketim, eylül ayında bir Çinli işçi, son olarak da dün gece 2 Çinli işçi hayatını kaybetti.

BARTIN MİLLETVEKİLİ RIZA YALÇINKAYA MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

Geçtiğimiz ağustos ayında Muammer Ketim adlı işçinin üzerine kaya düşmesi nedeniyle can verdiği madeni Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, "Daha önce ölen 8 işçi için soruşturma yapıldı mı?" diye sormuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.