Mithat'ın düşü gösterime girdi

Mithat'ın düşü gösterime girdi

Bangladeşli Gazeteci ve Yönetmen Şehriyar Kabir'in Mevlevilik ilgili hazırladığı Mithat'ın Düşü isimli belgeselin gösterimi Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kabir, belgeselin manevi anlamda yeni ufuklar açacağını söyledi

Bangladeşli Gazeteci ve Yönetmen Şehriar Kabir'in Mevlevilik ilgili hazırladığı Mithat'ın Düşü isimli belgeselin gösterimi  Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda gerçekleştirildi. Gösterime Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Sıddıki, Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Selim Yücel Güleç, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Esin Çelebi,  Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü  Fahri Özçakıl, Konya'da öğrenim gören Bangladeşli öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

18-2-006.jpg

KONYA SAYESİNDE İSLAM'I TANIDIK

Gösterimden önce konuşan Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Sıddıki, Konya'nın ve Hz. Mevlana'nın Bangladeş için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bangladeş'in Konya'dan bir Mevlevi dervişi sayesinde İslam diniyle tanıştığını kaydeden Sıddıki, "Bugün Bangladeş halkının Müslüman olmasında, İslam dini ile şereflenmesinde en önemli etken Konya'dır. 13. yüzyılın başlarında Konya'dan Bangladeş'e gelen bir Mevlevi dervişi sayesinde halkımız İslam ile tanıştı. Konya ile ülkemizde bazı şehirler kardeş. Biz bu kardeş şehirlerin sayısının daha da artmasını istiyoruz" dedi. Sıddiki, Türkiye ve Bangladeş’in aynı özelliklere sahip olduğunu belirterek, Türkiye’de Bangladeş adına hizmet vermekten gurur duyduğunu söyledi.

TÜRKİYE VE BANGLADEŞ İKİ KARDEŞ ÜLKE

Konya ile Bangladeş arasında manevi ve idari yönden çok özel ilişkilerin olduğunu belirten, Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Sıddiki,  “Bugün Bangladeş yeni yılını kutluyoruz. Bangladeş takvimine göre 1425’inci yıl. Konya’da olmak her zaman çok güzel. Konya ile manevi ve idari yöntem çok özel ilişkilerimiz var. 2006 yılında Türkiye’ye geldiğimden beri iki ülke arasında gördüğüm uyum benzerlik her iki ülkenin insanı da liberal görüşe sahip, laik bir anlayışları var. Türkiye’de olduğu gibi bizde bütün dinlere saygı duyuyoruz. Bugün izleyeceğimiz film çok güzel konulara değinerek, Hz. Mevlana’nın felsefesini dünyaya gösterecektir” dedi.

18-3-006.jpg

İLİŞKİLERİMİZE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Selim Yücel Güleç de, “Bangladeş ile hem devlet düzeyinde hem de yerel yöneticiler düzeyinde oldukça sağlam ilerliyor. Oradaki sivil toplum kuruluşları tarafından da ziyaretler oluyor. Yerel yönetimle olarak ilişkilerimize daha da fazla geliştirmek istiyoruz. Yönetmenimize çok teşekkür ediyoruz böyle güzel eseri ortaya çıkartarak hem bizleri hem de izleyenleri gururlandırdı. Önümüzdeki aylarda bu belgeseli daha geniş kitlelere duyurmak için çalışacağız. Yönetmen Şehriyar Kabir'e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KONYA'YI VE MEVLANA'YI TANITACAK

Bangladeşli Gazeteci-Yönetmen Şahriyar Kebir ise, “Bugün burada insanlık için bütün Dünya için iyi olduğuna inandığım bir belgeselin gösterimi olacak. Bu filmin manevi anlamda yeni ufuklar açacağına inanıyorum. Bu film sadece Konya’da değil 16 Nisan’da İstanbul’da, 18 Nisan’da Kahire’de, 22 Nisan’da Londra’da gösterime girecek ve bütün dünyada gösterimini sağlayacağız. Hz. Mevlana’nın sevgi ve barış öngörüsü bütün dünyaya yayılsın gerçekleşsin istiyoruz” dedi. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü  Fahri Özçakıl da belgeselin çekiminde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Bu belgesel şehrimizi ve Hz. Mevlana'yı tüm dünyaya tanıtacaktır. Yaklaşık 2 milyarlık bir coğrafyada izlenecek. Bangladeşli Yönetmen Şehriyar Kabir'e bu güzel eser için teşekkür ediyoru" ifadelerini kullandı. Program, Bangladeşli Gazeteci-Yönetmen Şahriyar Kebir'in çektiği Mevlevilik ile ilgili belgeselin gösterimi ile sona erdi.

IİBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.