‘Mimar Sinan’ın  mirası korunmalı’

‘Mimar Sinan’ın mirası korunmalı’

Mimar Sinan’ı anla etkinliğinde konuşan Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, “Evrensel düzeyde değer taşıyan bu eserlerin içinde yer aldığı doku ile korunması için de üst ölçek plan kararları titizlikle alınmalı ve uygulanma” dedi

Mimarlar Odası Konya Şubesi Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü nedeniyle etkinlikler düzenledi. Etkinliklerde Mimar Sinan vefatının 436. yılında anıldı. Mimar Evi’nde gerçekleştirilen programa Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian ile Arş. Gör. Esma Karagülmez’in konuk oldu.

Arkademi Söyleşi programının açılışında Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, “Anadolu başta olmak üzere Balkanlar ve Yakın Doğu’yu da kapsayan geniş bir coğrafyada kendine özgü üslubuyla ortaya koyduğu özgün mimari yapıtlar bulunduğu toplumları değiştirmiş, dönüştürmüş ve gelişmiştir. Mimar Sinan’ın eserleri teknik açıdan kusursuzluğu ve istisnai çözümleri bir yana toplumsal ve kültürel değerleri kapsaması nedeniyle de “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir” dedi.

ÇALIŞMALAR MESLEKTAŞLARIMIZIN GÖZETİMİNDE YAPILMALI

Mimar Sinan’ın dehasının, kültürlerin kesişme noktası olan Türkiye’nin mimarlık mirasının ve toplumsal belleğin devamını sağlaması nedeniyle kıymetli olduğunu belirten Övet, “Somut mirasımızın korunması, tespiti, belgelenmesi ve gelecek nesillere sağlıklı aktarılması için alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar meslektaşlarımızın gözetimi ve yönetimi altında yapılmalıdır. Evrensel düzeyde değer taşıyan bu eserlerin içinde yer aldığı doku ile korunması için de üst ölçek plan kararları titizlikle alınmalı ve uygulanmadır. Tüm bu çalışmalar planlama, mimarlık, koruma, arkeoloji, tarih ve mühendislik gibi çeşitli disiplinlerin uzmanlığı işbirliğiyle yapılmalı, bu vesileyle soyut ve somut kültürel mirasın korunması şuuru topluma aşılanmalıdır. Bu bağlamda Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak, Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken; Mimar Sinan nezdinde mimarlık kültürümüze katkıda bulunan meslektaşlarımızın Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Gününü kutlarız” diye konuştu.

SUNUMLARLA ESERLERİ ANLATILDI

25 Nisan Perşembe akşamı Şube bünyesindeki Mimarlık ve Eğitim Komisyonu toplantısına da katılarak Ekrem Hakkı Ayverdi’yi anmak için üyelerle buluşan Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian’ın Cuma akşamı gerçekleşen “Mimar Sinan’ı Anlamak Neden Önemlidir?” konulu sunumunun ardından Arş. Gör. Esma Karagülmez Mimar Sinan’ın Konya ve ilçelerindeki eserlerine değindi. Dinleyicilerin soru ve katkıları ile yoğun ilgi gösterdiği program Başkan Övet’in konuklara plaket ve teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Mimarlar Odası Konya Şubesi’nin Mimar Sinan’ı anma etkinliklerinin ikincisi ise 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yine Mimar Evi No15’te, Doç Dr. Fatih Semerci ile Yüksek Mimar Seda Karakurt yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Mimar Sinan Eserleri ile Düşten Çizgiye” konulu eskiz atölyesi idi. Katılımcı öğrencilerin farklı teknikler kullanarak yaptıkları eskizlerle Mimar Sinan yapıtlarını anlamaya bir adım daha yaklaştıklarını ifade eden Başkan Övet’in yürütücü ve katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdiminden sonra Mimar Sinan’ı anma etkinlik dizisi sona erdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.