Mevlevilik artık bir bilim

Mevlevilik artık bir bilim

Mevlana Araştırma Enstitüsü 2012-2013 akademik yılı bahar döneminde yüksek lisans öğrencisi alımına başlıyor

Öncelikli bölümler Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuar olarak belirlenirken, konuya ilgi duyan diğer lisans bölümü mezunlarına %20 kontenjan ayrıldı.

 

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ ALACAĞIZ

Mevlana Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Nuri Şimşekler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hz Mevlana ya da Mevlevilik sadece bizim için değil tüm dünya için önemli hale geldi. 2006'da UNESCO'nun Mevleviliği koruma kapsamına almasının ardından bizden istenenlerden birisi de Mevleviliğin araştırılması ve tanıtılmasıydı. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Enstitüye, yüksek lisans öğrencisi alacağız”dedi.

 

Son yıllarda Mevlâna ve Mevlevilik ile ilgili pek çok kitap ve araştırma yayınlandığını hatırlatan Şimşekler, “Bu kitaplar Mevlevilik ile ilgili pek çok yanlış bilgi içeriyor. Bunların düzeltilmesi, bu alandaki boşluğun doldurulması açısından çok önemli bir proje. Mevlana Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılcak yeni araştırmalar, yanlışlıkların düzeltilmesi ve yeni bilgilerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak. YÖK'ün belirlediği kurallar çerçevesinde 20 ila 25 arasında öğrenci alımı yapacağız” şeklinde konuştu.

 

YABANCI ÖĞRENCİ DE ALINACAK

Yüksek lisans eğetiminin nasıl olacağıyla da ilgili bilgiler aktaran Şimşekler, “Dersler ağırlıklı olarak Selçuk Üneversitesi öğretim görevlileri tarafından verilecek. Ancak Selçuk Üniversitesi Akademisyenlerinin dışında Mevlana ve Mevlevilik konusunda uzmanlaşmış değerli bilim insanlarımız da Enstitümüzde ders vereceklerdir. İlerleyen dönemlerde yabancı öğrencileri de kabul edeceğiz. Bu program sayesinde Mevlevilik artık bir bilim olacaktır. Buradan yatişen bilim insanlarının hem Mevlana ve Mevleviliğin araştırılıp tanıtılması hem de Türkiye'deki 60'a yakın Mevlevihane'nin tekrar faliyete geçirilmesinde faydası olacağına inanıyorum” dedi.

YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.