Maneviyatın yaşandığı belde: LADİK

Maneviyatın yaşandığı belde: LADİK

Keramet sahibi, Allah dostu Ladikli Ahmet Ağa’nın yaşadığı ve kabrinin bulunduğu belde olan Ladik, Sarayönü ilçesinin önemli beldelerinin arasında yer alıyor

Sarayönü ilçe gezisi sırasında ziyaret ettiğimiz Ladik, her ziyaretçiyi olduğu gibi bizleri de Ladikli Ahmet Ağa’nın manevi havası ve unutulmayan kerametleri ile etkiledi. Bir zamanlar Ahmet Ağa’nın yanı sıra halıcılığı, Etibank Cıva İşletmeleri, hüyükleri ve doğal güzellikleriyle bilinen Ladik’te bugün Ladikli Ahmet Ağa’nın bıraktığı manevi mirasın dışında bir çok değer kaybolmuş durumda. Zarar eden işletmeler kapsamına alındıktan sonra kapatılan Etibank Cıva İşletmelerinin ardından bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan, Türkiye’nin birçok bölgesinde alıcısı olan Ladik halısı da büyük ölçüde kayboldu. Bilinen doğal güzellikleri ise son yıllarda yaşanan kuraklıktan etkilenmiş durumda.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen beldenin eski haline gelmesi için büyük çaba harcadığını söyleyen Ladik Belediye Başkanı Şükrü Tınız’ın en büyük hedefi ise Ladik’i eski günlerine yeniden kavuşturmak. 29 Mart seçimlerinde başkan seçildikten sonra kolları sıvadığını söyleyen Tınaz, “Ladik, İstanbul Yolu üzerinde Konya’ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan 9 bin civarında nüfusu, Ladikli Ahmet Ağası ve halısıyla bilinen güzel bir kasabamız. Ladik öteden beri ekonomik olarak canlı, halısıyla, Etibank Cıva İşletmesiyle önemli bir beldemizken, halımızı büyük ölçüde kaybettik. Etibank Cıva İşletmesi kapatıldı. Ama halkımız çalışkan, ciddi manada tarım ve hayvancılık yapıyor. Biz de daha önceki arkadaşlarımız gibi arazimizin sulanır hale getirilmesi, tarım ve hayvancılığın daha profesyonel yapılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
İstanbul Yolu üzerinde olması dolayısıyla ciddi yatırımlar olduğunu da dile getiren Tınız, “Kompen AŞ, Yılet AŞ gibi ciddi firmalarda çalışanlarımız var. İrili ufaklı birçok işletmemiz var. Eti Bank Cıva İşletmesi’nin sosyal tesislerinin işletmesi belediyemize ait. Orada İstanbul firması olan bir tekstil fabrikasında yüzün üzerinde hanımımız çalışmakta. Ticaretin canlı olmasına rağmen birinci sorunumuz halen işsizlik. İnşallah ciddi anlamda yatırımlar gelirse bu sorun aşılmış olacak” diye konuştu.
Göreve geldikten sonra ciddi projeler hazırladıklarını dile getiren Tınız, “En ciddi çalışmalarımızdan biri kasabamızda bulunan Ladik Hüyüğü’nün koruma imar planının yapılması. Bizden önce yapılan ve çalışması devam eden işlerin revizyonunu ve ek imar planlarını yaptırdık. Bunlar devam ederken kanalizasyon, kilitli taş üretimi, asfalt ve yol çalışmaları gibi hizmetler de devam etti. Normal eğitim öğretime geçmemiş olan bir okulumuz vardı. Bizim de çabalarımızla yeni bir ilköğretim okulu yaptık ve hizmete açıldı. Bizim en büyük vaatlerimizden bir tanesiydi. Bu okula yeni bir bina yaptık ve normal eğitim öğretime geçildi. Önümüzdeki dönemde DSİ Dördüncü Bölge Müdürlüğüyle projemiz var. Ladik’in etrafında bulunan derelerin ıslah edilmesi, derelerin taşmasını önlemek gibi önemli çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu.
Tınız, tarım ve hayvancılığın Ladik’in en ciddi gelirlerinden biri olduğunun da altını çizerek, hayvancılık için hayvancılık alanlarının alt yapısını oluşturma düşünceleri olduğunu söyledi. Pazaryeri, sağlık ocağı, ilköğretim okulu, lise, kapalı spor salonu, semt spor alanları gibi hedeflerini hayata geçirmek için çaba harcadıklarını da sözlerine ekleyen Tınız, “Büyük sıkıntılarımızdan birisi de yeni yapılan belediye binası. Bizden önceki arkadaşlar sağ olsunlar başlamışlar. Biz geçen yıl katın birisini çıktık. Onun eksikleri var. Belediye binamızı devam ettireceğiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bütün bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.