Mahallenizdeki bakkala sahip çıkın!

Mahallenizdeki bakkala sahip çıkın!

Bir zamanlar perakende sektörünün göz bebekleri olarak bilinen bakkallar artık hiper-grosmarketler ve alışveriş merkezleri karşısında rekabet edemez duruma geldi.

Ülke genelinde sayıları her geçen gün artan alışveriş merkezleri küçük esnafın yok olmasına ve bir bir kepenk kapatmasına neden oluyor. Yerel ve ulusal markaların büyük marketlerin piyasaya girmesi ve kredi kartıyla satış yapılması sebebiyle mahalle bakkalları bitme noktasına geldi. Büyük marketlerin her geçen gün çoğalmasıyla Türk mahalle yaşamının en önemli unsuru olan bakkallar bu büyük yapılara karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor.

KREDİSİ BİTENLER GELİYOR

Mahalle bakkalının mahallesine sahip çıkan bir esnaf olduğunun altını çizen ve vatandaşların kredi kartlarını usulüne uygun kullanmayınca bakkalları hatırladığını söyleyen Selçuklu'da bulunan Eyüp Sultan Caddesi'nde 23 yıldır esnaflık yapan Enes Market İşletmecisi Metin Aycan, “Büyük süper marketler, ürünlerin üzerine küsuratlı etiketler yapıştırıyor, haftalık indirimler yapıyor. Bu da halkımıza cazip geliyor. Marketler bir üründe indirim yaparken diğerinde artırır ve vatandaş bunun farkında olmaz. Biri indirimdeyken hepsi indirimde zanneder ucuzmuş diye alıyor. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde sanki ödenmeyecekmiş gibi alışveriş yapıyorlar. Bizde kredi kartıyla satış yok. Kredi kartıyla da satış yaparsak biz hiç kazanamayız. Parası var iken müşteriler marketten alışveriş yapıyor parası bittiği ve kredi kartında limit bittiği zaman bakkala geliyor. Biz halkımızın, müşterimizin ruhi durumunu dahi bilir ona göre yardımcı oluruz. İnsanoğludur bugün elinde olan yarın olmayabilir. Ancak artık kredi kartları sayesinde vatandaş o zorlukları geçti. Kredi kartlarına yapılan kampanyalar bakkalları bitirdi. Artık veresiye defterinin de pek hükmü kalmamaya başladı. Şimdi veresiye defterlerinin yerini kredi kartları aldı. Fakat o kartları vatandaşımız usulüne uygun kullanmayınca, başına türlü belalar açıyor. İşte o an bizi hatırlıyorlar” şeklinde konuştu.

DAYANAĞIMIZ EKMEK VE SİGARA

Aycan, marketlerin çoğalmasıyla birlikte bakkalların bitme noktasına geldiğini söyledi. Ekmek ve küçük ihtiyaçlar dışında bakkalların kapısı çalınmadığını ifade eden Aycan, “Özellikle geçtiğimiz yılın sonları ve bu yılın başlarından itibaren doların yükselmesi çoğu ürünün fiyatını artırdı. Çok basitinden gençlerin aldığı kola bile 4,25 liradan satılıyor. Büyük marketlerde ürün çeşidi çok fazla olduğu için küçük esnafın bu marketlerle yarışması mümkün değil.  Ekmek ve sigara dışında mahalle halkı genelde bir şey almıyor” diye konuştu.

MAHALLE BAKKALINA SAHİP ÇIKIYOR

Büyük alışveriş merkezlerine karşı hayatta kalmalarının en büyük sebebi, mahallelinin bakkallarına sahip çıktığı olduğunu ifade eden Metin Aycan,"Bakkallar bir nevi mahallenin bekçileridir. Çocuğuyla ilgili bir sıkıntısı olan dolmuş parası olmayan bizlere geliyor. Vatandaşa hizmet bizim görevimiz. Bazı veresiye verecek şirketler bile o insanları bizden soruyor. Muhtarın bilmediği kişileri bizden soruyorlar. Mahallenin nabzı geçmişten bu yana hep bakkallarda atmıştır. Zaten yaşı 40'ı aşmış eski toprak insanlar büyük alışveriş merkezlerinde barınamazlar. Çünkü eğer bir ekmek alıyorsa iki dakika da muhabbet etmek ister. Yeni nesil de büyük alışveriş merkezlerinin indirim hilelerini anlamıyor. Dolayısıyla kafaları karışıyor ve fiyatları uygun zannediyor. Halbuki durum böyle değil. Bu marketler kaşıkla verip kepçeyle alıyor. Mahalle halkının olduğu gibi devlet de küçük esnafı düşünmeli ve bu konuda çalışmalar yapmalı. Bizim mahalle bakkallarına ihtiyacımız var. Evde bir ihtiyaç olduğunda ona güvenerek market satış yapmaz ama bakkal yapar hatta çok zor durumda olanlara borç para bile verir. Hatta derler ki: 'Sen büyük marketlerden alışveriş yaparsın fakat cenazene bakkal gelir.' 25 kuruş için bakkalları değişmemek ve sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum