Lağım kokularına etkili çözüm

Lağım kokularına etkili çözüm

Bahar mevsiminde başlayarak havaların ısındığı yaz aylarında artan lağım kokularını önlemek için Konyalı bir rögarmatik adı altında yeni bir lağım kapağı üretti. Kapak, kötü kokuların giderilmesinde büyük ölçüde etkili

İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte rögar kapaklarından yayılan kötü koku yaz sonuna kadar şehir genelinde etkili oluyor. Rögarlardan yayılan bu kötü kokudan rahatsızlık duyan vatandaşlar evlerinin ve iş yerlerinin yakınlarındaki rögar kapaklarından yayılan kötü kokuyu kendi ilkel yöntemleriyle engellemeye çalışıyor. Konya’nın düz bir zeminde olması ve atık su borularının eğim açısının az olmasından kaynaklanan kokuyu önleyebilmek isteyen vatandaşlar, rögar kapaklarını kaldırıp altına çuval geçiriyor. Çuvalı delerek atık suların birikmesini önlerken, rögardan gelen kötü kokuların yayılmasına bir nebze engel olmaya çalışıyor. Döküm malzemeden yapılan rögar kapaklarını hırsızların çalması da yol kenarlarında ciddi bir tehlike oluşturuyor. Öte yandan özellikle yaz döneminde artan koku, Konya’ya dışarıdan gelen misafirleri ve turistleri de büyük ölçüde rahatsız ediyor.
RÖGAR SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETTİ
Hemen her mahalleden şikayet konusu olan rögar kokularına bir inşaat malzemecisi çözüm buldu. Larende Caddesi’nde bulunan iş yerine gelen müşterilerin rögar kokularını önleyici bir malzemenin olup olmadığın sorması üzerine bu konu üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade eden inşaat malzemecisi Muzaffer Üzümcü, “Her yıl özellikle bahar döneminde kötü kokular nedeniyle şikayetler geliyor, havanın iyice ısındığı yaz aylarında kokunun artması ile birlikte şikayet de artıyor. İş yerimize gelen müşteriler de bu kokudan büyük rahatsızlık duyduklarını belirterek bunu önleyecek bir malzeme istiyor. Kötü kokularla ilgili şikayetlerin artması ve bunu önleyecek bir malzemenin talep edilmesi üzerine konu üzerinde çalışarak rögarmatik adını verdiğimiz bu cihazı ürettik. Üç parçadan oluşan rögarmatik, yaylı kapağı sayesinde kötü kokuları önlemeyi başardı. Mevcut rögar kapaklarının yerine ürettiğimiz bu cihazı takmak kokunun önlenmesi için yeterli oldu. Yaylı kapağı sayesinde lağım içinden gelen kötü kokuları önlemenin yanında su taşkınlarının önlenmesi için de önemli bir çalışma oldu. Üstelik kapaklı olması nedeniyle içine çevreye atılan çöp ve benzeri atıkları almadığı için zaman zaman yaşanan tıkanmaların da önüne geçildi” dedi.
4 YILDA ORTALAMA 2 BİN ADET SATILDI
2 yıl önce başlattıkları çalışmanın meyvelerini kısa bir süre içerisinde vermeye başladığını belirten Muzaffer Üzümcü, rögarmatiği şahısların yanı sıra Karatay ve Meram Belediyeleri’nin de satın aldığını söyledi. Muzaffer Üzümcü, “Rögarmatik, kötü kokuları önlediği için özellikle eğimi az olan mahallelerde kullanılmaya başlandı. Örneğin bu ürünü Bedesten Çarşısı’ndaki rögarlarda uyguladık. Çevre esnafı büyük memnuniyet duydu. Geçtiğimiz 4 yılda 2 bin tane üretim yaptık. İlginin artması ile birlikte üretimi hızlandırdık. Bu ürün lağım kokularının giderilmesinde, rögarlardan gelen sinek, böcek ve fare gibi asalakların çevreye vereceği rahatsızlıkların önlenmesinde ve kanalizasyondan kaynaklanan çeşitli sorunların çözümünde büyük ölçüde etkili oldu” diye konuştu.
HIRSIZ ÇALAMAZ, ÇALSA DA İŞİNE YARAMAZ
Rögarlarla ilgili hem belediyelerin hem de halkın en büyük sorunlarından bir tanesinin de mevcut rögar kapaklarının hırsızlar tarafından çalınması olduğuna dikkat çeken Üzümcü, “Rögar kapakları dökümden olduğu için değerlidir. Bu nedenle art niyetli vatandaşlar rögar kapaklarını hiç gözlerini kırpmadan takılı olduğu yerden alıp satabilmektedir. Ürettiğimiz bu malzeme ise kısmen asfaltın altına gömülü olacağı için çalınma riski taşımamaktadır. Üstelik, çalınsa dahi hırsızın işine yaramaz. Kompozit adı verilen cam elyaflı malzemeden üretilen bu ürün geri dönüşümü olmadığı için hırsızın hiçbir işine yaramaz” diye konuştu.
IRAK VE KUVETY’E İHRAÇ EDİLECEK
Kuveyt ve Irak’ta zaman zaman meydana gelen kum fırtınaları nedeniyle lağımların sık aralıklarla tıkandığını söyleyen Muzaffer Üzümcü, bu nedenle geçtiğimiz yıl Irak’a bir örnek gönderdiklerini, Irak yerel yönetiminin olumlu karşılayarak bin adet rögarmatik sipariş ettiğini söyledi. Bu yıl da Kuveyt’e bir örnek gönderdiklerini, Kuveyt’in de zaman zaman yaşanan çöl fırtınalarında meydana gelen tıkanmaları ve sonrasında yaşanan sorunları önlemek için rögarmatiğe sıcak baktığını bildiren Üzümcü, talep doğrultusunda Kuveyt’e de ihracat yapacaklarını sözlerine ekledi.
Haber: RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.