Kuş sevdalılarının buluşma mekanı

Kuş sevdalılarının buluşma mekanı

Kuş Pazarı stres atmak isteyen vatandaşların akınına uğruyor. Birçok kişinin aklına stres atmak denildiğinde pikniğe gitmek geldiğini belirten Kuş Pazarı esnafı, buraya gelenlerin de hayvanlar sayesinde stres attığını söyledi

Hafta içinde şehir ve iş koşuşturması nedeniyle yorgun düşen birçok kişi stres atmak için hafta sonunu bekliyor. Hafta sonu tatilini hayvanlara ayıran ve onları görmeye giderek stres atan kişilerin ise en uğrak yeri muhacir pazarı yanında bulunan kuş pazarı oluyor. Her ne kadar adı kuş pazarı olsa da sergilenen hayvanlar arasında tavşandan balığa tavuktan hindiye kadar birçok evcil hayvan bulunuyor. Kuş pazarı esnafı ise işlerinden memnun. Türkiye'nin birçok yerinden satıcının geldiğini ifade eden esnaflar, bunun da pazardaki çeşitliği artırdığını söylüyor. Her ne kadar adı kuş pazarı olsa da sergilenen hayvanlar arasında tavşandan balığa tavuktan hindiye kadar birçok evcil hayvan bulunuyor. Yüzlerce güvercin dostunu bir araya getiren kuş pazarında çeşit çeşit güvercin bulunuyor. Ayrıca pazarda hindi, tavuk, kaz ve ördek çeşitlerini bulmakta mümkün. Yaklaşık 27 yıldır kuş pazarında satıcılık yaptığını anlatan İdris Abaş, Konya' da ki kuş pazarının Türkiye'nin birçok ilinde bilindiğini belirtti. Satışlarından çok memnun olduğunu dile getiren Abaş, "Konyalı birçok kişi buraya gelip hayvan alır veya satar. Farklı illerden gelen esnaf arkadaşlarımız da var. Bu bizim açımızdan avantaj, çünkü çeşitlilik artıyor. Öyle olunca pazara farklı hayvanları görmek için gelen birçok kişi oluyor. Gelen kişiler de az çok alış veriş yapıp öyle gidiyor." diye konuştu.

SÜS HAYVANLARINA RAĞBET FAZLA

Kuş Pazarı esnaflarından İdris Abaş, pazarda tavuk, ördek, kaz, hindi, çeşitli güvercin türlerine kadar evcil hayvanların bulunduğunu söyledi. Devamlı olarak hafta sonları pazarda hareketliliğin olduğunu kaydeden Abaş, “Pazarda güvercin türlerinde hareketlilik her zaman vardır. Çünkü güvercinlerin bağımlıları çok fazla. Vatandaş tavuk, ördek, kaz, hindi gibi hayvanları ise daha çok yemek için alıyorlardı. Ancak son zamanlarda süs hayvanlarına olan ilgi arttı. Özellikle müsait yeri olan vatandaşlar kümes hayvanlarını bahçesine süs olarak alıyorlar ve besliyorlar. Kesimlik olarak kümes hayvanlarından en çok satılan ise tavuktur. Çünkü tavuk ucuz olduğu için ve yumurtasından yararlanmak için tercih ediliyor. Aynı zamanda vatandaşlar doğal olur gerekçesiyle tavukları kendisi besliyor” dedi. Kümes hayvanlarının fiyatı hakkında da bilgi veren Abaş, hindilerin 55-60 TL, ördeklerin 20-25 TL, tavukların 10-15 TL, horozların 15-20 TL arasında değiştiğini aktardı.

EN RAĞBET GÖREN SELÇUKLU GÜVERCİNİ

Güvercin işiyle uğraşan kuşçu esnafı Harun Doğanay da, pazarda birçok kuş ve evcil hayvan türünün olduğunu belirterek, en çok güvercinlerin satıldığını söyledi. “Doğanay, pazarda en çok taklacı ve Selçuklu güvercinlerinin satıldığını dile getirerek, “En çok bu iki tür satılmaktadır. Bu türlerin özelliği ise görünüşleri ve renk özellikleri her zaman ön plandadır. Ak, kara, gök, çopur gibi çeşitleri vardır. Bu kuşlar uçuş için salıverilmezler, yuva içinde ve bahçede beslenirler. Uçurulduğunda ise fazla uzaklaşmaz, yuva etrafında birkaç tur atıp tekrar yuvalarına dönerler. Aynı zamanda Selçuklu güvercini çok eski bir tarihi geçmişe sahip olduğu için en çok aranılan kuş türüdür. Bu nedenle vatandaş daha çok bu kuş türlerine ilgi göstermektedir” dedi. Doğanay, aynı zamanda pazarda, Kanırık, Posta Güvercini, Yan Dönek, Kelebek Bursa Güvercini, Mantolu, Pirinç Gagalı, Taklanbaç, Muro, Sabuni, Sıvama, Bozdak, Mermeri, Mavi, Kuveyt, Devetüyü, Askılı Mantolu, Malatya Paçalısı, Buhara gibi kuş türlerine de vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi.

merhabahaber.com

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.