'Kuş beslemek bir zevktir'

'Kuş beslemek bir zevktir'

İnsanların hayvan sevgisi arasında kuşların ayrı bir yeri vardır. Özelikle de güvercin türü kuşlar bir heves ve hastalık nedeniyle çok seviliyor

Konya'da bu güvercin kuşlarını seven kesimin buluştuğu belli noktalar var. Bunların bazıları kuş kahveleri ve Muhacir Pazarı çevresine kurulan kümes hayvanları pazarının yanındaki satış yeri. Pazaryerinin kuşçular için bir hastalık olduğunu söyleyen kuş satıcısı Kemal Gökçe, “Bu güvercinlerle uğraşma insanın içerisinden gelecek sonradan kazanılacak bir duygu değildir. Ben kendim çocukluğumdan başlamak üzere yaklaşık 40 yıldır bu kuş besliyorum. Bu bende bir hastalık oldu. Ben sigara ve alkol kullanan birisiydim. Sigara ve alkolü bıraktım ama bu kuş sevgisini bir türlü bırakamadım. Kuşlarım yüzünden çok kavgalar de ettim. Bu kavgalar yanın da çok dostta kazandım. Ben 1982'de ceza evine girmiştim oradan çıktıktan sonra da sürekli bu kuşlarla uğraşmaya başladım. Artık bunlar benim hem eğlencem hem de geçim kaynağım oldu” dedi. Bir arkadaşının kuşlar yüzünden başka yere taşındığını dile getiren Gökçe, “Bizim bu pazara sürekli gelen arkadaşımızın 250’ye yakın kuşu vardı. Komşuları bu kuşlardan rahatsız olunca kendisine sürekli şikâyete geldiler. Kuşları mahalleden götürmesini veya atmasını söylediler. 'Kuşları atacağıma taşınırım' diyen arkadaşım yukarı Pınarbaşı köyüne giderek orada kendisine 12 kümesten oluşan bir çiftlik kurdu. Hem kuşlarından olmadı, hem de komşularıyla arası bozulmadı” diye konuştu.
KUŞ KENDİSİNİ
BELLİ EDER
Güvercin türlerinden de bahseden Gökçe, “Her şeyin iyisi kötüsü olduğu gibi güvercinlerinde iyisi ve kötüsü var. İyi bir kuş kendisini baktığınız anda belli eder. Tüyleri pürüzsüz ve düzgündür. Kafası dik durur. Ayrıca da oyunlu diye tabir ettiğimiz şekilde havaya atıldığı zaman takla atması gerekir. Genelde 3–4 takla atan kuşlar iyidir. Ama bazı kuşlar vardır 9-10'a yakın takla atabilir ve havada da uzun süre uçabilir” ifadelerini kullandı.
Kuşçuların kuşlarını hastalıktan ve soğuktan korumak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Gökçe, “Kuşçular için besledikleri kuşlar çok değerlidir. Sakın hırsızlık yaparak başkasının kümesinden kimse bir kuş çalmaya kalkışmasın. Böyle olaylar yüzünden büyük kavgalar çıktığını ve ağır sonuçlarla sonuçlandığını daha önce de çok görmüştük.  Adam kuşlarını ısıtmak için kümesine soba kuruyor, elektrikli ısıtıcı kuruyor. Siz kendi mallarına bu kadar önem veren birinin malını çalmaya kalkışırsanız oda her şeyi yapmaya göze alır” diyerek hırsızlık yüzünden çıkan kavgalara dikkat çekti. Aldıkları kuşları nasıl kendi kümesine alıştırdıklarını da söyleyen Gökçe, “Kuşu aldıktan sonra kümese alışabilmesi için ya kuyruğunu çekeriz biraz böyle durur yada kanatlarını bantlayarak bir hafta bekletiriz. Ama iyi bir kuş ne yaparsanız yapın durmaz, geldiği kümesine geri döner” dedi. Piyasadaki kuş fiyatlarına da değinen Gökçe, “Milletin dışarıda yüksek fiyatla kuş sattım dediğine fazla inanmayın. Bu pazarda kuşlar genelde çifti 10 TL’den başlar en fazla 500 TL’ye kadar çıkar. Oda çok iyi oyunlu kuş olursa” ifadelerini kullandı.
KONYA’YA
KUŞ PAZARI ŞART
Muhacir Pazarı arkasında tavuk ve tavşan gibi kümes hayvanları arasında kendi kuşlarını satmaktan rahatsız olduğunu söyleyen Gökçe, “Ben 30 yıldır burada bu pazarda kuş satmaktayım. Bu pazarda bizim kuşlarımızın yanında tavuklar, horozlar, diğer kümes hayvanları da var. Bunların birbirinden hastalık kapma olasılığı çok yüksek. Buda hem bize hem de diğer arkadaşımızın kümes hayvanlarının telef olmasına neden oluyor” diye konuştu. Belediye ekiplerinin de kendilerini kovaladıklarını söyleyen Gökçe, “Biz Isparta Yalvaç da bir kuş pazarına gittik. Orada güvercin satanların ayrı bir yeri var. Herkes kuşunun özelliğini rahatça gösterebiliyor. Havaya atarak veya yerde yürütebiliyor. Ama bizim burada tam pazarlık yapıyorsun belediye ekipleri geliyor kovalamaya başlıyor. Bizlerde sayın belediye başkanımızdan kendimize bir yer göstermesini ve sadece güvercin satılacak
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.