Kuruyan Akgöl eski haline getirildi

Kuruyan Akgöl eski haline getirildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda kuruyan İç Anadolu Bölgesi’ndeki Yunak Akgöl’ü eski haline tekrar kavuşturdu

Yaklaşık 23 bin dekarlık alana yayılan Akgöl, Çeltik ve Yunak ilçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. Geçmiş yıllarda Türkiye’de yaşanan ve halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit eden sıtma hastalığının önüne geçilmesi ve tarımsal alanlardaki drenaj probleminin çözümü için, 1983 yılında yaklaşık 33 km uzunluğundaki ana boşaltım kanalı vasıtasıyla alanın suları boşaltılarak kurutuldu. Yapılan çalışmada, geçmişte Akgöl’ün çok büyük bir kısmının sazlık ve bataklık alanlarla kaplı olduğu ve kaynakların bulunduğu yerlerde bugünkünden daha büyük olmak üzere açık su yüzeylerinin bulunduğu tespit edildi. Su seviyesinin en yüksek olduğu Nisan ve Mayıs aylarında ortalama derinliğin 1-1,5 metre civarında olduğu, bazı yerlerde derinliğin 4-5 metreye kadar ulaştığı da belirlendi. Kurumadan önce Akgöl’ün bulunduğu alandan kesilen sazların bölge halkı ve civar köylerde kullanıldığı, gölden çıkan turna ve sazan balık türlerinin bölgedeki yerel halkın ekonomik geçimine önemli bir katkı sağladığı belirlendi. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için önemli bir kaynak olduğu ortaya çıkan Akgöl, kurumadan önce, bölgede ortalama bin 500 adet büyükbaş hayvan ve 25 bin adet küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta iken bu rakamların büyükbaş hayvanda yaklaşık 500, küçükbaş hayvanda ise yaklaşık 3 bin 500 adede kadar düştüğü tespit edildi.
TEKRAR SULAK ALAN HALİNE GETİRİLDİ
Aradan geçen uzun yıllar sonunda değişen şartlar, iklim değişikliğinin etkisinin azaltılması yönünde yapılan çalışmalar, sulak alanların gittikçe artan önemi ve yöre halkının bu yöndeki talepleri neticesinde kısmi de olsa tekrar sulak alan haline getirilmesi uygun bulundu. Bütün bunların ışığında pilot bölge olarak seçilen Akgöl’de yapılması gerekenlerin belirlenmesi maksadıyla, biyolojik araştırmalar ve farklı restorasyon senaryoları gerçekleştirildi. Proje kapsamında, alanın su tutma kapasitesini artırmak için dar kesiminde gerçekleştirilecek bir sedde ve mansaptaki su ihtiyacını da dikkate alarak fazla suyu deşarj edecek bir dolusavak sistemi ile su tutulması sağlandı. Ayrıca daha önceden açılmış olan kurutma kanalları belirli aralıklarla hemzemin olarak kapatıldı. Oluşturulan ıslak alanlarda sucul bitki gelişimi sağlandı ve alanda az miktarda bulunan turba yangınlarının önüne geçildi. Diğer yandan ekolojik hayata destek olmak üzere kuş ve balıklar için barınak, üreme alanı olmak üzere sulak alan içerisinde adacık da oluşturuldu. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları neticesinde, alanda su tutma işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.  Kış ve bahar aylarındaki yağışların tutulması ile yaz mevsimi boyunca alanın ıslak kalmasının sağlandığını belirten Bakan Eroğlu, “Sulak alan ekolojik fonksiyonlarının yeniden hayat bulması sağlandı” değerlendirmesinde bulundu.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.