Kuraklık korkutuyor!

Kuraklık korkutuyor!

Konya Ovası'nda hububat ekimini tamamlayan çiftçiler beklenen yağışların bir türlü gelmemesi yüzünden kara kara düşünüyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık ve dolu yağışı yüzünden zarar eden çiftçilerin bu yıl da endişeli bekleyişi sürüyor

Türkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin altında kalması, kuraklık endişesini artırdı. Birçok bölgede köylüler; yağmur duasına çıktı. Bazı bölgelerde hububat ürünlerinde ekilen tohumların filizlenmemesinden endişe ediliyor. Daha fazla ekim yapmak için aceleci davranmayan çiftçiler, yağış azlığı sebebiyle umduğunu bulamadı. Hububat ürürnlerinde ekim için zaman daraldı.   Uzmanlar; çiftçileri uyararak, hızlı ekim yapmalarını önerdi. Seydişehir ve Beyşehir, diğer bölgelere nazaran daha fazla yağış alsa da yağışlar, yine yeterli görünmüyor. Birçok çiftçi yağışların yetersiz olması yüzünden tarlalarını nadasa bırakmaya hazırlanıyor.

BEKLEMENİN ANLAMI KALMADI

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Bu dakikadan sonra işimiz Allah'a kaldı” dedi. Yaptıkları değerlendirme ve analizlerde yağış olur umudu ile çiftçilere aceleci davranmayın diyen Çalış, söylemlerinin tam tersi çıktığını söyledi. Çalış, Konya'nın 3'te ikisi doğaya bağlı tarım alanından oluşuyor. Beklediğimiz zaman geçti. Arpa için 15 gün kaldı. Buğday ekimi için zaman daraldı. Çiftçilerin ekim yapmasını tavsiye ediyoruz. Aletlere yüklenip, tohum ile toprak buluşturulmalı. Beklemenin bir anlamı yok dedi.

EKİM ALANLARI DARALACAK

Geçtiğimizin yılın da kurak geçtiğini dile getiren Çalış, nadas alanlarının çoğalacağını, ekim alanlarının ise azalacağını vurguladı. Çalış, şunları kaydetti: Su, bazen eksik bir faktör olabiliyor. Yağışlar, topraktan her yıl ürün kaldırmaya yeterli olmuyor. Konya tarımı, bu tehlike ile karşı karşıya. Doğal yağış, son iki yıldır, üretim yapmaya izin vermeyecek kadar az. Eğer kış aylarında yağış iyi olursa, çiftçilerimizen az kayıpla, en yüksek verimi almak için çaba gösterecek. Çalış, çiftçilerin tarımsal kurum, kuruluş ve ziraat odaları ile irtibat halinde olması gerektiğini kaydetti.  2017 yılında havza bazlı yeni bir destekleme modeline tümden geçileceğini ifade eden Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: Uzun süredir yaşanan kuraklık nedeniyle oluşan verim azalması ve sulama maliyeti, çiftçi ekonomisini olumsuz etkiledi. Çiftçinin ayakta durması kolay değil. Geleneksel tarım yöntemleri, kalite verimi artırma noktasında artık yeterli değil. Çiftçi ve kamu artık el ele olacak. İlimizin tarımsal potansiyelini artırmada, tarımsal sorunlarını azaltmada önemli bir gelişme.

ENDİŞELİYİZ TOHUMLAR FİLİZLENMİYOR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de Yağmur duasını da ettik ama yağış olmadı. Destek bekliyoruz dedi. Sıkıntının büyük olduğunu dile getiren Kavuneker, Bankalara müracat etmek istemiyoruz. Kuraklık ve yağış azlığı ile yeterince verim alamayan çiftçilerimizin borçlarını kısa süreliğine ertelettik. Geçenlerde az bir yağış oldu. Yer altı sularından faydalansa bile ekim yaptığımız ürünler filizlenmiyor. Büyük endişelerimiz var diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİĞE KATKI SAĞLANMALI

Ekim ayını yorumlayacak olursak meteorolojik bir kuraklıktan söz etmeliyiz diyen KOP Planlama ve Proje Geliştirme Koordinatörü Mevlüt Vanoğlu ise  tarımsal kuraklığın bölge bölge yorumlamasının doğru olduğunu ifade etti. Nadas alanlarında yükselme yaşanan yerler olabileceğini belirten Vanoğlu, Rakamsal sonuçlara ulaşabilmek için saha verileri lazım. Büyük bir tarımsal kuraklık yaşanıyor. Son Ekim tarihi olarak 30 Ekim tavsiye edilmişti.  Ancak havalar sıcak gidiyor. Kasım ayunda yagış alınması durumunda hububat için tarımsal kuraklık riski de ortadan kalkabilir şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.