Küçük ama sorunsuz bir ilçe Altınekin

Küçük ama sorunsuz bir ilçe Altınekin

Altınekin ilçesine yakın bir tarihte atanan ilçe Kaymakamı Murat Şener, sadece tarıma dayalı faaliyeti olan ilçenin gelişmesi yönünden güzel projelerinin olduğunu söyledi.

Bazı il ve ilçelerde yaptığı geçici görevlerin dışında Altınekin’in asaleten atandığı ilk görev yeri olduğunu ifade eden Şener, “1982 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdum. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra 2006 yılında yapılan Kaymakam Adaylığı sınavını kazandım. Çeşitli ilçelerde yaptığım Kaymakam vekilliğinin ardından Altınekin İlçesi’ne asaleten kaymakam olarak atandım. Altınekin beklediğimden güzel ve çok fazla sıkıntısı olmayan bir ilçe, bu yüzden ilk görev yerimde sıkıntı yaşamadım” dedi.
Konya’ya yakın olması, geniş tarım arazisi olması, potansiyelinin yüksek olması, ilçenin gelirinin yüksek olması yönünden çok rahat bir ilçe olduğunu da belirten Şener, “ Altınekin çok eski bir ilçe değil. 1987 yılına dayanıyor ilçe olması. Bunun yanı sıra Altınekin tarım yönünden potansiyeli yüksek bir ilçe. Tarım haricinde çok fazla faaliyet alanı yok. Çünkü Altınekin Konya gibi büyük bir tarım havzasının en büyük tarım alanına sahip Çumra’dan sonra ikinci ilçesi” diyerek tarım alanındaki önemine dikkat çekti.
Tarım sulaması çalışmalarının önemine de dikkat çeken Şener, “Özellikle damla sulama konusundaki gelişmeler Türkiye’de örnek bir model olarak gösterilmekte. Durumu uygun olan çiftçiler, banka ve kooperatiflerin kredileri ile damla sulama sistemine geçiyorlar. Durumu iyi olmayan çiftçilere ise Tarım Bakanlığı’nın bu yönde sağladığı desteği kaymakamlık olarak çiftçilerimize aktarıyoruz. Altınekin’de şimdiye kadar sadece arpa, buğday, şeker pancarı ekimi geliyordu. Şu anda damla sulama sisteminin hayata geçirilmesi ile domates, biber, fasulye gibi diğer ürünlerin ekimi de gerçekleştirildi. Bunun daha da gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Altınekin çiftçisinin sebzeciliğe yönelmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu da söyleyen Şener, “Çünkü ürün çeşidi ile gelir seviyesi de yükselir. Bunun yanı sıra sebze ve meyveciliğin ön plana çıkartılması bölgede ağaçlandırma çalışmalarına da destek olmuş olacak. Çiftçilerimiz bu konuda istekli.  80’li yıllarda 15- 20 metreden su çıkarken bugün 150 metreden su çıkıyor. Bunun için değişik ürün çeşidi ve damla sulama sistemine ağırlık vermemiz lazım. Damla sulama hem sudan tasarruf sağlıyor, hem sulamada kullanılan elektrik tüketimini azaltıyor, hem de tarlaları her yıl değişik ürün ekerek değerlendiriyorsunuz. Bunun için bu konuya önem veriyoruz. Kaymakamlık olarak buna kaynak bulma çabası içindeyiz” dedi.
Altınekin'de tarımın gelişmesinin aksine hayvancılık alanında büyük bir gerileme yaşandığını tespit ettiklerini belirten Şener, “İlçede ne yazık ki uzun zamandır hayvancılığa gereken önem verilmemiş. Önceki yıllarda var olan hayvancılık bugün çok düşük seviyede. Bunun geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. SYDV ve Tarım Bakanlığının hayvancılık konusundaki desteklerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Aile başına 4 büyükbaş hayvan desteği konusunda çalışmalarımız var. Bu ilçemizde örnek olması açısından iyi olacak. Hayvancılık için arazide uygun. 4 büyükbaş hayvan da bir ailenin geçimini sağlayacak oranda. Valiliğin de bu konuda öngörüsü var” diyerek önümüzdeki yıllarda hayvancılık alanında örnek bir gelişme yaşanacağının müjdesini verdi.
Konuşmasının sonunda ilçede eksikliği hissedilen sosyal yaşantı ve sportif faaliyetlere de değinen Şener, “İlçede sosyal hayat yönünden hiçbir canlılık yok. Sosyal faaliyet olarak sadece kahvehane var bu önemli bir eksiklik. Öğretmenevi yok, sosyal tesis yok. Bir halı sahamız var. Bu yıl ilk olarak futbol turnuvası düzenledik. 16 takım katıldı. Çok güzel bir ortamda geçti turnuvalar. Bu turnuvayı düzenlerken şampiyon olan takımın her oyuncusuna çeyrek altın ödülü koyduk. Bu da turnuvanın oldukça çekişmeli geçmesini sağladı. Bu turnuvanın bir başka amacı ise Altınekin Spor Kulubüne bir altyapı oluşturmaktı. Futbolcularımız bu konuda bize ümit verdi. Atıl duran çim sahamız inşallah bundan sonra yeniden faaliyete geçecek ve Altınekin Spor Kulübü yeniden kurulacak. Bunun için Altınekinli zenginlerimizin sponsorluklarına ihtiyacımız olacak. Bu eksiklerin yanı sıra ilçede konut ihtiyacı olduğu için memurlarımız burada oturmak istemiyor bu bizi olumsuz etkiliyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.