Kota mağdur ediyor

Kota mağdur ediyor

Hükümet sağlık harcamalarını azaltmak için ilaca kota koydu.

Hükümet sağlık harcamalarını azaltmak için ilaca kota koydu. Düzenleme birçok hastayı mağdur etti. Vatandaş bazı pahalı ilaçların parasını cebinden ödemek zorunda kalıyor. Hastalar ve eczacılar ise düzenlemenin yeniden gözden gecirilmesini istiyor

Sağlık harcamaları vatandaşın cebini yakıyor. Sağlık Stratejileri ve Harcamalar Raporu'na göre fatura vatandaşa kesiliyor. 2009'da cebinden 8 milyar lira harcayan vatandaşın giderlerinin bu yıl sonunda 15 milyar lirayı bulması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devletin kaynaklarını rasyonel kullanmak adına bir takım tedbirler alıyor. Hükümet vatandaşın sosyal güvencesi olmasına rağmen ilaç alımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar yüzünden birçok hasta mağdur oldu. Önceden herhangi bir hastalığı nedeniyle 100 günde 4 kutu ilaç kullanmak zorunda olan bir vatandaşa devlet şimdi sadece 1 kutu ilaç alma hakkı veriyor. Vatandaş 3 kutu ilacın parasını ise cebinden ödüyor. Devlet sadece 1 kutu ilacın ücretini ödüyor. Hükemetin bu kararı yüzünden eczacı ile vatandaş karşı karşıya geliyor. Vatandaş ve eczacılar düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

DAR GELİRLİ İLAÇ ALAMIYOR

Düzenlemeyi eleştiren Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, taban fiyat uygulamasını doğru bulmadıklarını, uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği belirtti. Vatandaşın ilaç almakta zorlandığını dile getiren Karakap, vatandaş ile eczacıların karşı karşıya geldiğini söyledi. Karakap, "İlaçta taban fiyat uygulamasıyla SGK, doktor ne yazarsa yazsın 'ben ilacın en ucuzunu öderim, geri kalan parayı hasta öder' diyor. Hastaların cebinden çok daha fazla para çıkıyor. Hasta ve hasta yakınları eczanelere geldiğinde muayene ücretinin yanı sıra katılım ücreti, ilaç katılım payı, reçete katılım payı ödüyor. Bazı dar gelirli vatandaşlar ise hiç ilaç alamıyor" diye konuştu.

SGK KARARI GÖZDEN GEÇİRMELİ

İlaç kullanımının kotayla düşürülemeyeceğini de dile getiren Karakap, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akıllı ilaç kullanımına geçmeliyiz. Akılcı ilaç kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir. Kotayla bir yere varamayız. Halkı mağdur ederiz. Akıllı ilaç kullanımı ile hem vatandaş sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanır hem de devletin harcamaları düşer. Eczacılar şu an devletin tahsildarlığını yapıyor. İş yükümüz arttı. Muayene ücretleri bizimle hiçbir alakası olmayan ve bizim hiç müdahil olmadığımız bir konu. Yani devlet adına tahsil ediyoruz. Daha fazla mağduriyetlerin yaşanmaması için SGK bir an önce düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeli."

BİRÇOK HASTA MAĞDUR OLDU

İşadamı Mustafa Serdar Güneri, hükümetin her fırsatta sağlıkta yaptığı hizmetlerle övündüğünü belirterek, bunların vatandaşa yansımadığını söyledi. Sindirim sistemi rahatsızlığından dolayı Ursofalk Kapsül ilacı kullandığını dile getiren Güneri, "Ursofalk Kapsül ilacından 100 günde 400 adet alınması gerekiyor. 4 kutu ilaç kullanmamız lazım. Eczaneye ilacı almaya gittiğimde sadece 1 kutu ilaç verdiler. Devlet sadece 1 kutu ilacın parasını ödüyor. Diğer 3 kutu ilacın parasını ise cebimden ödemek zorunda kaldım. Bir kutu ilaç 65 lira. 3 kutu ilaç 195 lira ediyor. Gariban bir vatandaş bu parayı nasıl ödesin. Vatandaşlar, devlete Bağ-Kur primlerini öderken iyiydi. Şimdi neden devlet vatandaştan ilacı esirgiyor. Benim tepkim devletin bu haksız uygulamasına. Sağlık harcamaları artınca yük yine vatandaşın üzerine bindi. Devlet o zaman ödediğimiz paraları bize geri iade etsin. Sağlıkta adalet diye bir şey kalmadı. Birçok hasta mağdur oldu. Yanlış sağlık politikası yüzünden gariban vatandaş mağdur oluyor" dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.