KOP hayati öneme sahip

KOP hayati öneme sahip

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Konya için hayati önem taşıyan ve tozlu raflarda bekleyen KOP Projesini bitirmeliyiz. 2019 yılının sonuna kadar proje için ayırdığımız para 16 milyar 207 milyon TL” dedi

Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından organize edilen “Konya Üretiyor Türkiye Büyüyor” programı yoğun katılım ile gerçekleştirildi.  Ramada Otel'de düzenlenen toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya Milletvekilleri Hüsnüye Erdoğan, Ziya Altunyaldız, Muhammet Uğur Kaleli, Mehmet Babaoğlu, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve davetliler katıldı. Bakan Eroğlu, Konya Ovası'nın su çilesinin bitmesini ve projelerin tamamlanacağını belirtti.

225 KİLOMETRELİK SUNİ NEHİR

Türkiye'nin üreten bir şehir olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, Konya'da AK Parti dönemi öncesi yatırımların yetersiz olduğunu hatırlattı. Konya için hayati önem taşıyan projelerde kendi imzalarının varlığına dikkat çeken Eroğlu, “Mavi Tünel'i daha kısa zamanda daha az miktara yaptık. Beyşehir Gölü'nün çehresini değiştirdik. Ticaret Borsası'nın varlığı Konya için büyük nimet. Hayal edilen işleri biz bitirdik.  Konya Ovası'nı sulamak için 225 kilometrelik yeni suni nehir inşa ettik. Dünyanın sayılı nehirleri arasında yer alıyor bu proje. Suyu Konya'ya fazla enerji maaliyeti olmadan getiriyoruz. İstesek Konya Ovası'nı suya boğarız. Yeni sözler söylemek gerekir. KOP Projesini bitirmeliyiz. 16 milyar 207 milyon TL bütçe ayırdık, 2019 yılının sonuna kadar. Zamanla yarışıyoruz. Yatırımlarda bakanlığımız en ön sırada” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TARIM MERKEZİ

Vali Yakup Canbolat, Konya’nın kültür ve medeniyetin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu kaydetti. “Konya ilmin olduğu kadar milli ekonominin de kalbinin attığı yerlerden biridir” dedi. Canbolat, daha sonra şunları söyledi: “Konya; bugün itibariyle bir sanayi, ticaret, kültür ve turizm merkezi haline gelmiş. Belki hepsinden de önemlisi Türkiye’nin en büyük tarım merkezi olma özelliğini hiç kaybetmemiştir..”

KONYA'YA YATIRIMLAR HIZLA DEVAM EDİYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de  “Konya'nın gündeminde olmayan yatırımların yapıldığını söyledi. Yeni üniversite kurmaya 10 yıl önce cesaretimiz yoktu. Şimdi 4 üniversitemiz 130 bin öğrencimiz var” şeklinde konuştu. AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise “Mavi Tünel projesi hayata geçti. Havza dışından Konya'ya su transferi yapılıyor. Su master planları, daha önce yapılmıştı. Çiftçi ve ovanın su ihtiyacı bitmez. Yer üstü sulamaları projelerine eğildik. Çalışmalar hızlandı. Rehabilitasyondan doğan borçlardan vazgeçilmesi için gerekenler yapılmalı. 2014-2018 yılları için, 10 milyar liralık bir bütçe ile KOP eylem planı hazırlandı. Eski para ile 3 katrilyonu tarım ve sulamaya ayrıldı. Beyşehir Gölü'nün daha fazla su tutabilmesi için temizlenmesi gerekiyor. Gündeme alınmasını istiyoruz” dedi.

SU TRANSFERİ ZORUNLUYDU

Konya Ovası’nın su ihtiyacına  değinen KTB Başkanı Hüseyin Çevik de “ Türkiye’de nadasa bırakılan alanların yüzde 16’sı kurak iklime sahip Konya Ovası’ndadır. Ovanın büyük kısmında iki yılda bir ürün alınabilmektedir” diye konuştu. “Konya kapalı havzasının sulama suyu ihtiyacını karşılamak için KOP Bölgesi’ne havza dışı su transferi yapılması zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır” diyen Çevik, şunları söyledi: “Havza dışından petrol, doğalgaz gelebiliyorsa su da gelmelidir.  Gelecek nesiller için bunun ekonomik maliyeti düşünülemez. Bölge insanının en büyük isteği bunun bir ‘Devlet Projesi’ olarak hayata geçirilmesidir. Böyle hayati bir projede, maliyet hesapları rafa kaldırılmalıdır. Konya’nın su ihtiyacı karşılandığında;  tarımı, ticareti ve sanayisi gelişecek, gayrisafi hasılaya olan katkısı artacaktır. Artan üretimle birlikte gelişecek olan gıda sanayisinin ihracatı cari açığımızın kapanmasına çok daha büyük katkı yapacaktır.” 

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.