Konya’ya önem veriliyor

Konya’ya önem veriliyor

Makedonya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz, fahri konsoloslukların uluslararası platformda Konya’ya verilen öneminin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Kültürel, iktisadi ve sosyal nedenlerle birçok ülke Türkiye’de fahri konsolosluk açmaya başladı. Türkiye’de 120 ülkenin fahri konsolosluğu bulunurken bu sayı giderek artıyor. Çünkü ülkeler, diğer ülkelerde büyükelçilikleri olsun olmasın şehirlerle kültürel,  iktisadi ve sosyal ilişkilerini geliştirmek için fahri konsolosluklar açıyor. Ülkeler, bu nedenle fahri konsolos olacak kişilerin o şehrin içinden biri olmasına dikkat ediyor. Konya’da da bu kapsamda üç fahri konsolosluk açıldı. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Kazakistan Fahri Konsolosu, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu, Bosna Fahri Konsolosu ve İşadamı Ahmet Ziya Gündüz, Makedonya Fahri Konsolosu oldu. Uluslararası ilişkilerin ve diplomasinin önemli bir unsuru olan fahri konsolosluklar, dış ekonomik ilişkiler açısından da iş dünyası için büyük önem taşıyor. Ayrıca açılan fahri konsolosluklar şehre verilen önemi gösteriyor.
FAHRİ KONSOLOSLAR ŞEHRİN İÇİNDEN OLMALI
Kültürel, iktisadi ve sosyal ilişkiler açısından fahri konsolosluğun önemine değinen Makedonya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz, fahri konsolosların vatandaşı oldukları ülke ile temsil ettikleri ülkeyi ekonomik, kültürel, diplomatik, politik açından kaynaştırmak için çalıştıklarını söyledi. “Fahri Konsolosluk ülkelerin büyükelçileri olsun olmasın iki ülke arasındaki sosyal, kültürel, ekonomik ilişkileri geliştirmek için Dışişleri Bakanlıkları ile yapılan yazışmalar sonucunda oluşan tüzel kişiliktir” diyen Ahmet Ziya Gündüz, “Fahri konsolosluklar 1963 yılında yürürlüğe giren Viyana Sözleşmesi ile kurulmaya başladı. O tarihten sonra fahri konsolosların sayısı hızla artmaya başladı. Türkiye’de çok sayıda ülke fahri konsolosluk açmaya başladı. Konsolos olacak kişilerin o şehirde yaşamasına dikkat edildi 3 tane konsolosluk da Konya’ya açıldı. Bunlardan biri yapmış olduğu yatırımlarla Türkiye ve Konya’ya büyük hizmet eden Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un yürüttüğü Kazakistan Fahri Konsolosluğu, ikincisi Konya’ya kültürel olarak büyük katkı sağlamış ve Bosna hakkında birçok araştırma yapmış Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür daire Başkanı Ercan Uslu’nun yürüttüğü Bosna Fahri Konsolosluğu ve benim yürüttüğüm Makedonya Fahri Konsolosluğu’dur” şeklinde ifade etti.
KONYA’YA VERİLEN ÖNEMİN GÖSTERGESİ
Gündüz, bir ülkenin Konya’da fahri konsolosluk açmasının Konya’ya verilen öneminin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Konya’nın uluslararası platformda tanınması için büyük yarar sağladıklarını aktaran Gündüz, şöyle konuştu: “Ben fahri konsolosu olduğum ülkenin yanında Türkiye’yi de temsil ediyorum. Diğer ülkelerin fahri konsolosları içinde aynı durum geçerlidir. Öncelikli amacım Makedonya’yla ilgili her türlü sorunu bulunduğum şehirde çözmek. Konya’da ki yatırımcıları Makedonya’ya çekiyorum, turizm firmalarının bu ülkeye turlar düzenlemesini sağlıyorum. Bazen Makedonya Büyükelçiliği’nde toplantılar oluyor ve ben o toplantıda Konya’yı da temsil ediyorum. Benden bazı yatırım alanlarında Konyalı firmaların isimlerini istiyorlar. Ben de firmalarla görüşüp isimlerini büyükelçiliğe iletiyorum. Böylece Konya’da ki yatırımcıların Makedonya’yla ticaret yapmasına vesile oluyorum.”
DAHA FAZLA FAHRİ KONSOLOSLUK AÇILMALIDIR
“Konya’nın önemi açısından daha fazla Fahri Konsolosluk açılmalıdır” diyen Makedonya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz, “Konya’da üç tane konsolosluk var. Ben dâhil Sayın Recep Konuk ve Ercan Uslu, Konya’nın daha çok tanınması için uğraşıyoruz. Fahri konsolosu olduğumuz ülkelere daha çok yatırımcı göndermeye ve Konya’ya doğru bir şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Konya sanayisinin gelişmesi ile uluslararası alanda önemli bir yere sahip oldu. Birçok ülke Konya’yla pek çok alan işbirliğine geçti. Bu işbirliğinin önemli bir noktasını fahri konsolosluklar oluşturuyor. İnanıyorum ki çok kısa bir süre sonra Konya’da daha çok fahri konsolosluk açılacak. Belki ileriye dönük olarak bu benimde hayalim Konya’da bir Fahri Konsolosluklar Sokağı açılabilir” diye konuştu.
Haber: HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.