Konya’nın yeni gözdesi çiğ köfte

Konya’nın yeni gözdesi çiğ köfte

Türk damak tadının önemli yemeklerinden olan çiğ köfte, son yıllarda maliyetinin düşüklüğü nedeniyle birçok girişimcinin yeni gözdesi oldu.

Çiğ köftenin çok eskilere dayanan bir geçmişi var. Çiğ köfte özellikte Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerde yapılıyor. Fakat çiğ köfte hemen hemen her damak tadına hitap ettiği için kısa sürede Türkiye ve dünyada oldukça beğenilen yiyeceklerin arasında yer aldı. Ayrıca fazla bir masrafı olmaması nedeniyle, birçok yeni girişimcinin gözdesi haline geldi. Etsiz çiğ köftenin yaygınlaşması ile birlikte, illerde çiğ köfte işletmecileri çoğalmaya başladı. Bu illerden biri de Konya. Daha çok sağlıklı, uzun ömürlü, uygun maliyetli, lezzetli, besleyici olması ve ceviz ve fındık gibi ürünlerinde katılması nedeniyle işletmeler tarafından genelde etsiz çiğ köfte imalatı yapılıyor. Etsiz çiğ köfte yapımındaki en büyüt etken ise Tarım Bakanlığı’nın etli çiğ köfteye getirmiş olduğu denetimler ve ağır prosedür şartları.
ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK BİR ÜRETİM YAPMAK
Konya’da etli çiğ köfte üreten İkonion Çiğ Köfte Üretim Müdürü Mustafa Kızıltaş, Konya’da çiğ köfteye karşı geçmişten itibaren bir talebin olduğunu belirterek, bu durumun Konya insanın farklı tatlar aramasından kaynaklandığını söyledi. “Bu işte önemli olanın ev de yapılan çiğ köfte tadının verilebilmesi” diyen Mustafa Kızıltaş, şöyle konuştu: “Bu işin maliyeti o kadar yüksek olmadığı için birçok girişimci çiğköfte dükkânı açmaya başladı. Bu nedenle Tarım Bakanlığı çiğ köfteye karşı belli bir denetim getirdi. Gerekli şartları sağlamayan işletmelere etli çiğ köfteyi yasakladı. Çünkü halkın sağlığı her şeyden önemli geliyor. Denetimler nedeniyle işletmeler hijyene çok dikkat etmeye başladı. Talep arttığı sürece çiğ köftecilerin sayısı artacaktır. Onun için vatandaşlarımız damak tatlarına uygun yerlerden çiğ köftelerini alsınlar fakat işletmelerin hijyen şartlarına uyup uymadıklarına da dikkat etsinler” dedi.
ETSİZ ÇİĞ KÖFTENİN ETSİZDEN BİR FARKI YOK
Namlı Çiğ Köfte işletmecisi Fatih Kahriman da maliyetinin azlığı nedeniyle çok sayıda çiğ köfte işletmecinin açıldığını belirterek, önemli onanın işletmelerin çokluğundan ziyade hijyene uygun şekilde çiğ köfte tadını vermek olduğunu bildirdi. Tarım Bakanlığı’nın bu noktada halkın sağlığını korumak adına etli çiğ köfteye karşı denetimi arttırdığını anlatan Fatih Kahriman, “Özellikle yetkililer hijyenin yanında eşek ve at eti kullanılmasına karşıda bu şekilde önlem almış oldu. Bunu bilen işletmelerin büyük bir bölümü etsiz çiğ köfte yapmaya başladı.  Bizde etsiz çiğ köfte yapıyoruz. Ancak etsiz çiğ köftenin de tat olarak etli olandan bir farkı yok. Güneydoğulu vatandaşlarımız da etsiz çiğ köfteyi beğenerek yiyorlar. Etsiz çiğ köftenin içinde soya, baharat ve köftelik bulgur var. Bu nedenle fiyatı ucuz. Cebe cazip geldiği içinde en çok etsiz çiğköfte satılıyor. Aynı zamanda kırmızı et sevmeyenler etsizi tercih ediyor” dedi. 
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.