Konya'nın tek elmas eksperi

Konya'nın tek elmas eksperi

Dedesinin mesleği olan kuyumculuğu geliştirerek yapmaya devam eden Emre Özbayram, bu işi dünya standartlarına taşıyarak, Dünya Elmas Konseyinden mezun oldu ve Konyada bu unvanı alan tek kişi oldu

Konya’da dede mesleği olan kuyumculuk ve elmasçılık işini yürüten Emre Özbayram, 2005 yılında Blue Diamond Akademi’den mezun oldu. Özbayram, pırlanta eksperliğini dünya çapına taşımak için 2012 yılı içerisinde Dünya Elmas Konseyi’nin sınavlarını başarı ile tamamlayarak bu ününü tüm dünyaya duyurdu. Neden elmas eksperi olmak istediğini bizimle paylaşan Emre Özbayram, yaptığı işin aslının dede mesleği olduğunu ve bunu kendisinin daha ileri götürdüğünü söyleyerek, “Biz 60 yıldır, dedemden başlayarak babam ve şimdi de ben kuyumculuk yapıyoruz. Ama ben 2005’ten bu yana pırlanta eksperliği yapıyorum. Pırlanta eksperliği pırlantayı derecelendiren kişi anlamına geliyor. 2012 yılında bu işimizi dünya çapına taşıdım ve Dünya Elmas Konseyi’nden mezun oldum. Bu unvanı alıp da Konya’da bu işin mesleğini icra eden tek kişi de benim. Buradaki amaç insanlar tarafından bilinmeyen bir şey olan elmas hakkında insanları bilgilendirmek. Bunu sosyal sorumluluk çerçevesinde yapıyoruz. Elmasa değer verme işi çok hassas ve bıçak sırtı gibi bir iştir. Bu hassasiyeti yaparken de uzmanlar tarafından onaylı belgeler ile yapılması gerektiğine inanıyoruz ve biz de öyle yapıyoruz. Zaten bu onay işi dünyada da böyle yapılıyor” dedi.
ELMASIN GERÇEK DEĞERİNİ MÜŞTERİ BİLEMEZ
Elmasın asıl değerinin müşteri tarafından bilinemeyeceğini söyleyen Emre Özbayram, “Elmasın gerçek değeri müşteri tarafından bilinen bir şey değil. Nasıl anlaşılacağı müşteri tarafından bilinmeyen, anlaşılması zor bir konu. Biz bu konuda müşterilerimize ışık tutuyoruz. Önemli olan taşın gerçek değeri. Biz pırlantanın standardını belirleyen 4C standardını en iyi şekilde laboratuarlarda ölçüp, onaylı sertifikayı veriyoruz. Bizim elmaslarımız objektif olarak, ne şekilde bir elmas olduğu, değerinin ne olduğu, alan kişiye bir sertifika ile teslim edilir. Kalitesine göre gerçek fiyatı sunuyoruz” diye konuştu.
ELMASIN DEĞER ETMENLERİ VAR
Elmasın belli kriterlere göre değer etmeni aldığını söyleyen Özbayram, “4C olarak adlandırılan pırlanta standartları vardır. Bunlardan karat, elmasın ağarlığıdır. Berraklık, elmasın temizliğidir, elmasın içindeki doğanın parmak izlerinin azlığı ve çokluğudur. İki elmastan hangisi diğerine baskın gelirse o daha büyüktür. Ne kadar fazla elmas kristali olursa o kadar berraktır. Renk dediğimiz de elmasın doğadan çıktığında beyaz, ılık beyaz, sarı olan renkleridir. En değerli olanları renksiz beyaz veya sarıya yakın renkleri olan elmaslardır. Elmasın her rengi olur. Bunlar çok nadirdir. Bu elmaslar piyasada olan elmaslar ile kıyaslanmamalıdır. Bunlar alınıp satılmaktan ziyade daha çok müzelerde sergilenir. Kesim ise pırlantaya asıl ışıltısını veren en önemli parametredir. Kesim faktörü elmasın yerin altından çıktıktan sonra insanın müdahale edip kesebildiği bir işlemdir. Elmaslar tek tek elde kesilir. Bunu kesen lazer veya herhangi bir alet yoktur. Elması bir başka elmas keser, başka hiçbir maden elması kesemez. Pırlanta kesim günümüzde en yaygın olandır. Elması en değerli kılan kesimlerden birisi de 57 kesimli olayıdır. Küçücük taşta 57 tane ayna oluşturmaktır. Bu da ışıltıyı yükseltsin diye yapılır. En yüksek ışık bu şekilde alınmıştır. İyi kesilmemiş pırlanta ne kadar büyük olursa, ne kadar renkli olursa olsun, parlamaz ve o zaman da değeri düşer” ifadelerini kullandı.
PIRLANTANIN
KÖTÜSÜ OLMAZ
Pırlanta alacak olan veya satacak olan kişilere de tavsiyelerde bulunan Özbayram, “Sertifikalı ürünler alınmalı, sertifikalar mücevherin gerçek değerlerini yansıtmalı. Pırlantalar bir mucizedir, kesinlikle kötüsü olmaz. Bilinçsiz şekilde alınan pırlanta ve elmaslarda yanlışlar olabiliyor. Bizler de elma ilgi duyanları bu yanlışlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Elmasların fiyatları Dünya Elmas Borsası’nın belirlemiş olduğu fiyatlar ile sabittir. Mücevher yatırıma da uygundur. Ama elmas daha çok miras olarak alınıyor. Kendisinden torunlarına yadigâr kalsın diye alınıyor. Asıl amacı da o olmalıdır. Elmasa hiçbir şey zarar vermediği için alan kişi ilk günkü formu ile torununa kadar teslim edebilir. Yeryüzünde eskimeyen tek şey elmastır. Nadirdir. Mistik özellikleri vardır. Kişiye değer katar, yıllarca elinde ve üzerindeki taşıyacağı mücevherleri olur. Aşkı ölümsüzleştirir, aşkı ne ile tasvir edeceğimizi sorsalar pırlanta deriz” diyerek elmasın aşkı ölümsüzleştirdiğine dikkat çekti ve elmas alacak olanların bu özellikleri de dikkate alması gerektiğini belirtti.  Özbayram elmas ve mücevherin aynı şey olduğunu ve bunların piyasa da bulunan fiyatlarının 700 TL ile 150 bin TL arasında olduğunu sözlerine ekledi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum