Konyanın en uzak ilçesiYunak yatırımcı bekliyor

Konyanın en uzak ilçesiYunak yatırımcı bekliyor

Konya, Afyon, Eskişehir ve Ankara gibi 4 büyük ilin tam ortasında yer alan ve yatırım için her türlü imkanların sağlandığı Yunak, ilçeyi kalkındıracak yatırımcıları bekliyor

Yunak İlçe Kaymakamı Fatih Yılmaz, ilçenin sorunlarını dile getirirken yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.
Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonuna teşekkürler
İsmim Fatih Yılmaz 1973 yılında Erzurum’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Ankara’da tamamladım. Üniversite eğitiminden sonra Siyasal Bilgiler alanında yaptığım yüksek lisansını 2005 yılında bitirdim. 27 Temmuz 2009 tarihinde Yunak İlçe kaymakamlığına atandım.
Öncelikle bu kadar mesafeyi kat edip ilçemize geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum, son derece mutlu olduk böyle bir organizasyondan dolayı. Maddi bir beklenti olmadan böyle bir yola çıkmış olmanız, gerçekten bir basın kuruluşu için önemli bir çalışma.
Toplam 30 bin nüfusa sahibiz
İlçemizin merkez nüfusu 9 bin 600, 30 köy ve 6 beldeden müteşekkil. Toplam 30 bin civarında bir nüfusa sahiptir. Ben yaklaşık 2 yıl önce Yunak’ta göreve başladım. Yunak’ta şu anda birçok alanda faaliyet yürütmeye çalışmaktayız kaymakamlık bünyesinde. Konya Valiliğimizin İl Özel İdaresi ile birlikte koordineli bir şekilde birçok hizmeti yapmaya çalışıyoruz. Burada özellikle altyapıya yönelik hizmetlere yoğunluk veriyoruz. Bu bağlamda geldiğim günden bugüne bütün köylerimizde parke taşı döşenmesiyle ilgili ciddi bir mesafe alındı. Parke taşının girmediği köyümüz kalmadı. Vatandaşımızın daha çağdaş, daha sağlıklı bir yaşam alanına kavuşması sağlanacaktır diye düşünüyorum.
MEVKA’ya önemli projeler sunduk
Bunun ötesinde Konya’da bildiğiniz gibi Mevlana Kalkınma Ajansı birçok alanda kırsala yönelik, alt yapıya ve eğitime yönelik projeler yürütüyor. Bu bağlamda biz geçen sezon Konya’da en çok projeyi yapmak suretiyle ki sayısı 17’ydi, MEVKA’ya çeşitli alanlarda proje başvurusunda bulunduk. Yaklaşık 2–3 ay önce başvuruda bulunduğumuz muhtelif projelerden bir tanesi Makine Teknolojileri Eğitim Merkezi projesi geçti. Yaklaşık 110 bin TL civarında bir kaynak tahsis edilerek bizim ilçemizde bu alanda faaliyet göstermemiz sağlanmış oldu.
Bunun dışında eğitim alanında bazı faaliyetler yürütüyoruz. Eğitimde birtakım Türkiye geneline has sıkıntılarımız var. Başta öğretmen açığı meselesi bizi son derece sıkıntıya sokmakta özellikle branş alanındaki öğretmen açığı ilçemizde hat safhada. İnşallah ileriki günlerde bu konuda daha kalıcı, daha olumlu neticeler alırız diye düşünüyorum.
Hayırseverlerin katkıları tartışılmaz
Geçen yıl kaymakamlığımız güdümünde belediye başkanlığı ve halkın işbirliğiyle ilçemizde büyük bir eksikliğini hissettiğimiz iki yıllık yüksekokul projesini başlattık. Toplam 3 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilecek olan yüksekokulumuz ileriki günlerde ilçemizin yetiştirdiği çok kıymetli, yurt dışında ikamet eden, Cemal Karaca’nın bize verdiği sözle inşallah önümüzdeki sezona yetişecek. Burada önemli olan bizim biraz önce de söylediğim gibi belediye ve halk işbirliğiyle bu işe girişmiş olmamız. Maddi ve manevi tüm desteği birebir halkla kurduğumuz, yurt dışındaki Yunaklılarla kurduğumuz diyaloglarla belli bir yere getirmiş olmamızdır. Burada elde edilen sadece maddi bir yapı değil, aynı zamanda ülkemizde muhtaç olduğumuz, devlet vatandaş kaynaşmasının, vatandaşın devletine güvenerek bir şeylere gönlünden maddi olarak tasarruf ettiği, imkanlarından katkı sağladığını görmek.
İki yıllık yüksekokul bizim için büyük avantaj
Cihanbeyli ve Kulu gibi, nüfusu aynı, benzer yerleşim alanlarında, benzer tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan Yunak’ın maalesef o ilçelere kıyas edildiğinde birçok alanda geri kaldığı görülüyor. Bu bağlamda en azından bize komşu olan ve aynı maddi manevi olanaklara haiz ilçemizin o ilçeler seviyesine çıkarılabilmesi için mücadele ediyoruz.
İki yıllık yüksekokulun açılması, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda ilçemizin kabuğunu kırmasına, yeni bir kategoriye geçmesine vesile olacaktır.
4 büyük ilin ortasında yalnız bir ilçeyiz
Bunun dışında gördüğünüz gibi Yunak, konum olarak Konya’ya çok uzak. Her ne kadar ulaşım yol ağımız sağlıklı olsa da mesafe anlamında epeyce uzağız. Çeltik’ten sonra en uzak ilçe biziz Konya’ya. Onun ötesinde Eskişehir, Ankara ve Afyon iline eşit mesafedeyiz. Dört büyük merkezin ortasında kurulmuş bir ilçede yaşıyoruz. Belki bir merkeze çok yakın olması, diğerlerine uzak olması daha avantajlı olabilirdi. Böyle de düşünebiliriz. Yani adeta böyle denilince ortada kuyu var yandan geç misali değişik bir durum var burada.
Tarım ve hayvancılıkta önemli bir konumdayız
İlçemiz, tarım ve hayvancılık üzerine büyük oranda vatandaş iştigal ediyor. Hayvancılık eskiye oranla Türkiye genelinde nasıl kan kaybetti, ilçemizde de o kan kaybı son 10–15 yıldır artış gösterdi. Ama tarımla ilgili uğraşlar, çalışmalar devam ediyor. Özellikle son dönemde tarım aletlerinin modernleşmesi, tarımda yeni tekniklerin devreye girmesiyle daha verimli ve daha teknik tarım ilçemiz genelinde yapılır oldu. Geçen yıl 700 bin dekar buğday, 600 bin dekar pancar ekimi yapıldı. Bizim amacımız bu ilçede ekonomik anlamda potansiyel oluşturmak, işsiz gençlerimizi iş sahası oluşturmak ve ilçenin güzel işlerle anılmasını, ismini duyurmasını sağlamak. Yunak ilçesinde şu var mı diye sorulduğunda var diyebilmek bizim amacımız. Medeni bir ilçe oluşturmaya yönelik ne varsa onun burada olmasını isterim.
Sosyal amaçlı faaliyetlere önem veriyoruz
Buranın sosyal hayatına da katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Spor salonu, jimnastik salonu gibi bir tesis kurma düşüncemiz oluştu. İnsanların burada spor yapıp hoş vakit geçirebilecekleri bir tesis kuralım istedik. Özellikle burada ikamet eden memurlar ve ailelerinin spor yapabilme şansını bir kapalı alanda sağlamak için çalışma yürüttük. Ve 3 ay önce son derece modern bir spor salonunun açılışını yaptık. Bunun da yine bir kuruşunu devletten veya kamudan harcamadık. Vatandaşlarımızdan, ilçede ileri gelen birkaç kişiden bu maddi katkıyı sağladık. İlçemize insanların bir takım aktiviteler yapabilecekleri, ailecek oturup hoş vakit geçirebilecekleri bir dinlenme tesisi, bir park yeri yapmak da düşüncelerimiz arasında yer alıyor. Bunun için bir takım prosedürler vardı, bu yazışmaların sonucunu bekliyoruz. Kaynağımız hazır, sonuç gelir gelmez bunun çalışmalarına da başlayacağız.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.