Konyalılar kenevir helvasını severek tüketiyor

Konyalılar kenevir helvasını severek tüketiyor

Kenevir, coğrafyamızın önemli değerlerinden bir tanesi. Gıda ile birlikte birçok sektörde kullanılan kenevir, özellikle helvası ile sofraları taçlandırıyor

Selçuklu mutfağının değerlerinden olan ve bugün kısmen unutulmaya yüz tutmuş kenevir helvası, Konya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından üretilerek, insanlara tanıtılıyor. Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaya yüz tutmuş Kenevir helvasını yeniden bilinir hale getirmek için çalıştıklarını kaydeden Konya Olgunlaşma Enstitüsü Müdüresi Emel Tosun, “Enstitümüzün misyonu çerçevesinde Selçuklu mutfağına ait ve on asırlık geçmişe sahip kenevir helvasını yeniden tanınır bir lezzet haline getiriyoruz” dedi. Kenevir helvasının içerdiği besinlerle birlikte çok daha sağlıklı bir yiyecek olduğunu da kaydeden Emel Tosun ayrıca, “Kenevir helvası tamamı ile organiktir. İçerdiği besinler onu daha sağlıklı kılar. İçerdiği ceviz, pekmez, leblebi, fındık ve badem ile de damak tadında vazgeçilmez bir tat bırakıyor” şeklinde konuştu.

5c653273c03c0e1ec8a71483.jpg

GELENEKSEL LEZZETLERİ GELECEĞE TAŞIYORUZ

Konya Olgunlaşma Enstitüsü olarak geleneksel birçok lezzeti ve değeri geleceğe aktarmak için çalışmalar yaptıklarına değinen Müdüre Emel Tosun, “Okulumuzun misyonu çerçevesinde geleneksel yemek ve tatlılarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalar yapıyoruz. Ürettiğimiz kenevir helvası da bunlardan biri. Ana malzemesi kenevir ve pekmez olan helva, içerdiği besin değerleri ile de tercih edilebiliyor. Yine ‘eğlencelik’ olarak da bilinen kenevir helvası, özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olarak sofraları süslemekte. Öyle ki bilinene göre kenevir helvası eski dönemlerde tepsilere dökülerek kar üzerinde dondurulup ikram edilirmiş” ifadelerini kullandı.

5c653273c03c0e1ec8a71489.jpg

GÜVENLE YENEBİLECEK BİR TATLI

Katkı maddesi içermeyen kenevir helvasının güvenle tüketilebileceğini de kaydeden Tosun, “Üretimini yaptığımız kenevir helvası tamamen doğal yollarla sofralardaki yerini alıyor. Kesinlikle doğal olmayan katkı maddesi içermeyen helva rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle çocuklar bu tatlıyı güvenle tüketebilir. Bunun yanında kenevir helvasının yapımı da kolay. Ürettiğimiz bu tatlıya ilgi de çok yüksek. Yiyenler çok beğeniyor, tarifini istiyor. Sipariş de alıyoruz" dedi.

5c653276c03c0e1ec8a714a8.jpg

KENEVİR KONYA’DA ÇOK TÜKETİLİYOR

Kenevirin Konya’da çok kullanıldığına da işaret eden Emel Tosun, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kenevir, Konya'da birçok yerde kullanılıyor. Kavrularak da tüketilinebilen kenevir, gevreklerde de kullanılabiliyor. Kısaca kenevir ve helvası çok sağlıklı ve faydalı bir besin. Katkı maddeli şekerlemeler yerine kenevir helvasını tavsiye ediyoruz.”

adsiz-004.jpg

KENEVİR TOHUMUNUN FAYDALARI

Son olarak kenevir tohumunun içerdiği faydaları sıralayan Konya Olgunlaşma Enstitüsü Müdüresi Emel Tosun, şunları söyledi: “İçerdiği mineraller ve vitaminlerle metabolizmayı güçlendirir, protein bakımından da zengindir. Vücuttaki hormon dengesini sağlamaya yardımcı olur. Omega yağ asitleri bakımından oldukça zengindir, bu sayede beyin sağlığını destekler. Kalp-damar sağlığını korur. Saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. Kenevir tohumu, oldukça iyi bir lif kaynağıdır. İçerdiği yüksek oranda magnezyum sayesinde uyku sorunları için de oldukça faydalıdır. Kemikleri de güçlendirir.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum