Konya'da Suriye araçlarına plakalar dağıtılıyor

Konya'da Suriye araçlarına plakalar dağıtılıyor

Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilere ait araçlara, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 51. maddesindeki değişiklikle, geçici trafik belgesi ve plakaları verilmeye başlandı.

Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilere ait araçlara, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 51. maddesindeki değişiklikle, geçici trafik belgesi ve plakaları verilmeye başlandı. Bu araçların üzerinde Arap alfabesi ile yazılmış rakamlar Türkiye’de takip açısından büyük problem oluşturuyordu. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeliler’in ülkelerinden getirdikleri tescilli araçlara çeşitli kontroller sonrasında plaka veriliyor. Yönetmelik değişikliği sonrası Konya Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nden başvurular alınmaya başladı. Şu ana kadar yaklaşık 20 başvuru yapılırken bunlardan sadece 2 tanesi gerekli koşulları sağladığı için trafik belgesi ve plakasını almaya hak kazandı. Konya Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne kayıt olacak araçlara 42 SAA 001’den başlamak üzere plaka verilecek. Araçlara SAA serisi dolduğunda ise SZZ serisine kadar plaka verilmeye devam edecek.

ŞEHİR GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Suriye plakalı araçları olup Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuranlardan tescil işlemleri için çeşitli şartlar aranıyor. Tescil için öncelikle aracın başvuran kişinin üzerine Suriye’de kayıtlı olması gerekiyor. Türk vatandaşlarının araç tescilleri için aranan tüm şartların da istenildiği işlemlerde Araç sahibinin Türkiye’de ikamet izninin bulunması ve aracın muayeneden de geçmesi ve sigorta poliçelerini düzenleme şartı da aranıyor. Türkiye’ye 3 Nisan 2015 tarihinden önce giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına ait araçların tescil işlemlerinin 30 gün içerisinde bu tarihten sonra girenlerin ise 15 gün içerisinde yapması gerekiyor. Tescil işlemlerinden 205,30 TL harç bedeli alınacak. İstenen belgelerin tamamlanması sonucunda herhangi bir kusuru kalmadığı tespit edilecek araçlara plakaları verilecek. Geçici çıkış yol belgesi alınmadıkça bu araçların yurtdışına çıkmalarına izin verilmeyecek. Tescil işlemlerini yapılmayan araçlar ise trafikten men edilecek. Plakaların verilmesi işlemiyle hem polis hem de şehir güvenliği açısından kolaylık sağlanacağı ve Suriyeli vatandaşların şehre uyum sağlayacağı düşünülüyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.