Konya'da bu mantarın kilosu 700 lira! Bulan seviniyor

Konya'da bu mantarın kilosu 700 lira! Bulan seviniyor

Konya’nın kırsal bölgelerinde nisan yağmurlarının etkili olması ile domalan mantarı bereketi yaşanıyor. Domalan mantarının kilosu 700 liradan satışa sunuluyor. Fiyatları nedeniyle Konyalılar tüketmekte zorlanıyor

Son yıllarda bahar aylarının kurak geçmesi nedeniyle yetişmeyen domalan mantarı, bu yıl yağışlarla birlikte yeniden toplanmaya başlandı. Konya Ovası’nın birçok yerinde etkili olan nisan yağmurları ile birlikte domalan bereketi de yaşanmaya başladı. Konya, Karaman ve Aksaray gibi şehirlerde vatandaşın sofralarını süsleyen domalan, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle toplanamıyordu. Bu yıl bahar aylarında yaşanan yağışlar sadece hububat ekili alanlara değil meralarda da domalan mantarı bereketini yaşattı. Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı) esnaflarından Mehmet Kaya, domalan mantarının bu yıl yeterince toplandığını belirterek yağışların etkisiyle bolluk yaşandığını belirtti.

8-1.jpg

700 LİRADAN SATIŞA SUNULUYOR

Kadınlar Pazarı esnaflarından Mehmet Kaya, domalan mantarı sezonunun yağışların bitmesiyle başladığını vurgulayarak, toplama işleminin devam ettiğini söyledi. Konyalıların domalan mantarını severek tükettiğini dile getiren Mehmet Kaya, “Konyalılar için doğal besinler çok önemli. Sağlık sorunları yaşamamak için çok dikkat ediyorlar. Uzmanlar domalan mantarı hakkında çok olumlu bilgiler veriyorlar. Elbette fiyatı nedeniyle satışlarda düşüş yaşansa da hâlâ tüketiliyor. Şu anda kalitesine göre 500 ile 700 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Geçen yıl 250 ile 500 lira arasında fiyat veriliyordu. Bu yıl artış yaşandı. Geçen yıllarda yağışların az olmasından dolayı domalan mantarı az çıkmıştı. Bu yıl daha iyi hasat alıyoruz. Ama buna rağmen fiyat artışı yaşanıyor” diye konuştu.

8-2.jpg

ET NİYETİNE KULLANILIYOR

Domalan mantarının hakkında bilgi veren Mehmet Kaya, domalan mantarının yerin altında yetiştiğini dile getirdi. Kaya, şunları söyledi: “Domalan mantarı sulak bölgelerde yetişiyor. Büyük emek verilerek sofralarda yerini alıyor. Domalan mantarı diğer mantar türleri gibi zehirli değil. Birçok türü var. Et niyetine birçok yemeğin içerisine katılabiliyor. Domalanı su böreğinden saç böreğine, ızgarasından yemeğine ve kızartmalı yumurtaya kadar birçok yemek çeşidinde kullanılıyor. Domalan mantarının yemekleri oldukça lezzetli.

8-3.jpg

Domalan mantarı, yemeklere lezzet vermenin yanı sıra insan vücuduna da birçok fayda sağlıyor. Bitkisel tedavilerde kullanılıyor. Kolesterolü dengeliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp ve damar sağlığı için önerilen gıdalar arasında yer alıyor. Bu kadar çok özelliğe sahip olması mantarı daha değerli kılıyor. Yurt dışından özellikle domalan mantarına büyük ilgi var. Domalan mantarı hem evlerde pişiriliyor hem de ülke dışına ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum