Konya sanayisi destan yazdı

Konya sanayisi destan yazdı

İstanbul Konyalılar Vakfı ve Konyalılar Derneği’nin organizasyonuyla İstanbul’daki Konyalılar bir araya geldi. KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya sanayisinin başarı öyküsünü anlattı

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in ayın konuğu olarak davet edildiği toplantıda, Büyükhelvacıgil İstanbul’daki Konyalılara Konya ekonomisi ve sanayisi hakkında bilgi verdi. Konya’da artık bir sanayicilik kültürünün oluştuğunu bildiren Büyükhelvacıgil, toplantıda “Bir Başkentin Başarı Öyküsü” sunumu yaptı.

Toplantıya Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Çolak, Mehmet Ali Acar ve İbrahim Bozkurt Çağlayan da katıldı. Konuşmasında 2007 yılında yine İstanbul Konyalılar Vakfı’nın daveti üzerine İstanbul’daki Konyalılarla buluştuklarını hatırlatan Büyükhelvacıgil, aradan geçen zaman zarfından Konya’nın ve Konya sanayisinin çok önemli başarılara imza attığını ifade etti. Konya sanayisinin son 5 yıllık başarı tablosunu İstanbul’daki Konyalılarla paylaşan Büyükhelvacıgil, “2007-2012 dönemine baktığımızda, Konya’nın ihracatının 5 yılda yüzde 86, ihracatçı firma sayısının yüzde 56, ihracat yapılan ülke sayısının yüzde 20, KOS’ta faaliyet gösteren firma sayısının yüzde 48 arttığını, İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu arasındaki firma sayımızın 16’dan 24’e yükseldiğini görmekteyiz. Konya, bugün İMKB’de adına şehir endeksi yayınlanan 12 şehirden biri haline geldi. 1.3 milyar dolarla en fazla ihracat yapan 13’üncü il Konya. Hedefimiz 2023’te 15 milyar dolar ihracat yaparak, Türkiye’nin ihracatından yüzde 3 pay almak” diye konuştu.

KONYA SAVUNMADA ÖNE ÇIKIYOR

Konya’da öne çıkan sektörlerle ilgili bilgi veren Büyükhelvacıgil, son zamanlarda özellikle savunma sanayinde çok önemli işlerin yapıldığını, M48 ve M60 tanklarının motor krank millerinin Konya’da üretildiğini, ayrıca milli denizaltının dış kovan kazanını yapan makineyi üreten Türkiye’deki tek firmanın Konya’da olduğunu söyledi. Büyükhelvacıgil, Konya’da füze rampa ve gövdeleri ile zırhlı araçların şanzıman gövdelerinin de üretildiği bilgisini verdi.

Konya otomotiv yan sanayinin 95 ülkeye ihracat yaptığını ve sektörde yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Büyükhelvacıgil, öne çıkan sektörlerle ilgili, “Yıllık 250 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin toplam döküm üretiminin yaklaşık yüzde 18'i Konya'da gerçekleştirilmektedir. Türkiye’deki döküm firmalarının yüzde 30’u Konya’dadır. Konya, ayakkabı sektöründe Türkiye pazarının yüzde 15’ine sahiptir. Tarım alet ve makinelerinde Türkiye’nin en önemli şehriyiz. Büro mobilyaları, makarna, un ve hidrolik silindirler sektöründe Türkiye ihracat lideri firmalar Konya’dadır. Konya, araç üstü ekipman sanayinde yüzde 75 ile pazar lideridir. Gıda sektöründe; öğütülmüş tahıl ürünleri, çikolata ve şekerleme, şeker, süt ve süt ürünleri, tuz ve yağ ürünleri ön plana çıkmaktadır. Konya, son zamanlarda ilaç sanayinde de ön plana çıkmaktadır. Konya’da tablet, kapsül ve sıvı formunda beşeri ilaçlar üretilmektedir. Türkiye’nin ilk Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi Konya’dadır” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKHELVACİGİL’DEN KONYA SANAYİSİNE TEŞEKKÜR

Konya sanayisinin başarısının ardında Konyalı sanayicilerin ve çalışanlarının olduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, “Konya’yı büyüten, Konya’ya değer katan sanayicilerimize ne kadar teşekkür etsek az. Bugün Konya, sanayicilik kültürünün oluştuğu bir şehir haline geldi” dedi. Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin projeleri hakkında da bilgi veren Büyükhelvacıgil, Türkiye’de ilkleri yaptıklarını ifade etti. Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi’nin KOS’ta yükseldiğini, yine Türkiye’nin ilk Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin KOS’a yapılacağını kaydetti. Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin ilk otomotiv yan sanayi iş kümesinin Konya Sanayi Odası tarafından yürütüldüğünü, burada kazanılan tecrübe ve birlik anlayışıyla ayakkabı ve döküm sektörlerinde de kümelenme projelerinin hayata geçirildiğini belirtti.

KARAPINAR, TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi hakkında bilgi veren Büyükhelvacıgil, Konya Sanayi Odası tarafından Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü’nün kurulduğunu, bugüne kadar KSO’ya, 60 farklı noktadan 55 firmanın ölçüm istasyonu kurulum izni için başvurduğunu, bu firmalara Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ölçüm izni verildiğini anlattı. “Anadolu’nun çorak toprağı Karapınar, Konya’nın ve ülkenin kaderini değiştirecek” diyen Büyükhelvacıgil, “Karapınar, dünyanın en büyük güneş parkı olarak bilinen Münih’teki Bavyera’nın yıllık güneşlenme süresinden daha fazla güneş alıyor. Bavyera yıllık 1791 saat güneşlenirken, Karapınar’ın yıllık güneşlenme süresi 2964 saat. İşte Türkiye bu gücü fark etti ve Karapınar, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Bölgenin yürütülmesinden Konya Sanayi Odası sorumlu. Karapınar’da 10 milyar dolara ulaşan yatırım yapılabilecek. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu. İstanbul Konyalılar Vakfı Başkanı Oktay Özaydın ise, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’e teşekkür ederek, Konya sanayisinin başarılarını gururla takip ettiklerini, Konya’nın gücünün İstanbul’daki Konyalıların da gücünü artırdığını söyledi. Toplantıya katılan Konyalılar, Konya sanayisinin başarılarını dinlediklerinde Konyalı olmaktan bir kez daha gurur duyduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.