Konya Mutfağı bilinmiyor

Konya Mutfağı bilinmiyor

Ebru Akgün, "Konya Mutfağı'nın birçok yönü bilinmiyor. Bu mutfak, binlerce yıllık bir Anadolu mirası ve Selçuklu gelenekleri üzerine kurulmuştur. Çok geniş bir yelpazeyi barındıran Konya Mutfağı dünyada maalesef hiç bilinmemektedir" dedi

Kısa süre önce kurulan ve hızla faaliyetlerine başlayan Konya Profesyonel Aşçılar Kültür ve Turizm Derneği tarafından yemekli tanıtım toplantısı düzenlendi. Hilton Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına yoğun katılım oldu. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Usta, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Müdür Yardımcısı Orhan Özçalık, Gıda Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, Dernek Başkanı Ebru Akgün, çok sayıda aşçı ve derneğe sponsor olan işletmelerin temsilcileri katıldı.

KONYA MUTFAĞI TANITILACAK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Profesyonel Aşçılar Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ebru Akgün, "Derneğimizin çatı faaliyeti geleneksel ve modern Konya mutfağını geliştirmek bilinen mevcut haline inovasyonlar ile yepyeni bir boyut katmaktır. Konya Mutfağı'nın birçok yönü bilinmiyor. Türkiye'de çok kısıtlı bilinirliğe sahip bu mutfak, hepimizin de bildiği üzere binlerce yıllık bir Anadolu mirası ve Selçuklu gelenekleri üzerine kurulmuş harmanlanmıştır. Çok geniş bir yelpazeyi barındıran Konya Mutfağı dünyada maalesef hiç bilinmemektedir. Derneğimizin isminde bulunan 'Profesyonel' ibaresi bizim için çok önemli. Bu nedenle aşçılar ve işletmecilerin her türlü ihtiyaç ve gereksinimini sağlamaya yol gösteren çalışmalar, tedarik zincirleri, personel data bankları, reçete çalışmaları ve AR-GE faaliyetleri gibi profesyonel fayda sağlayan unsurlar bulunacaktır. Derneğimiz aslında bir koordinasyon merkezi gibi çalışacaktır" dedi.

YEMEK YARIŞMASI DÜZENLENECEK

Derneğin hedefleri hakkında da bilgi veren Akgün, şunları söyledi: "Derneğimizin amacı Mevlevi Mutfağı ve Konya Mutfağı'nın yurtdışında ve yurtiçinde tanıtımını yapmak, uluslararası yemek yarışmalarında şehrimizi temsil etmek, unutulmuş yemekleri tekrardan ön plana çıkarmak. Ayrıca derneğimiz universitelerle ortak projeler yürüterek öğrencilere ve sektördeki personellere eğitim vermek ve araştırma yapmak, profesyonel kalifiyeli personel yetiştirmek için kurulmuştur. Derneğimiz bir yıl içinde çeşitli eğitimler verecek. Çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi için kurslar açılacak. Yöresel yemek yarışması  ve ürün festivali düzenleyeceğiz. Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı temalı bir ulusal yarışma yapacağız. Ürün lansmanları ve çeşitli konferanslar düzenleyeceğiz. En iyi işletmelere ödül vereceğiz. Mutfağımız ile ilgili tanıtıcı broşür ve kitapçık hazırlayacağız. Şerbetle ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Dernek adına bir dergi çıkaracağız. Yeni ürün tanıtım günleri hazırlayacağız."

AŞÇILIK SANAT HALİNE GELDİ

Gıda Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu da, Konya'nın ihtiyacı olan bir oluşum gerçekleşti. Mevlevi ve Selçuklu Mutfağı'nın ana kaynağı Konya. Aşçıların piri Ateş Baz-ı Veli Hazretleri'dir. Eskiden aşçılık bir zanaattı. İnsanlar bundan geçimini sağlıyordu. Ama şimdi bir sanat oldu. Yüksekokul sayısı 8'e çıktı. Yeni fakülteler açıldı. Aşçılıkta da gıda güvenirliği önemli bir konu. Bu nedenle biz de işin içerisindeyiz. Aşçılara yardımcı olmaya çalışacağız. Kaliteli bir üretim yapmak istiyorsanız, maharetli bir iş çıkarmak istiyorsanız iyi ürünlere ihtiyacınız olacak. İyi ürünler üretmek için elimizden geleni yapacağız" sözlerini kullandı. Toplantıda derneğe sponsor olan firmaların temsilcilerine de plaket verildi. Toplantı plaket töreninin ardından verilen yemekle son buldu. Geleneksel Konya yemekleri ikram edildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.