Konya Ekonomi Forumu

Konya Ekonomi Forumu

Konya Ekonomi Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “İtalya kamu ihalelerimizin yüzde 60’ın alıyor ama biz İtalya’da ihaleye teklif bile veremiyoruz. Dış ülkelerde potansiyel var değerlendiremiyoruz” dedi

Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından düzenlenen Konya Ekonomi Forumu Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. KTO Konferans Salonu’nda düzenlenen foruma Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, oda başkanları ve sanayiciler de katıldı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, yaptığı konuşmada birçok ilde ekonomi forumlarının düzenlendiğini belirterek, “Bu çalışmalarla aynı masanın etrafında olduğumuzu belirtiyoruz. Bakanlığımız direkt sizin muhatabınız oluyor” dedi.

YERLİ SANAYİ ÖNCELİKLİ MESELEMİZ

Forum öncesi Konya hakkında detaylı bir araştırma yaptıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu : “Konya’nın ihracat ürünlerinin hangisinde avantajlı olduğunu ve olabileceklerini araştırdık. Ekonomi Bakanlığı olarak, ihracatın artırılmasının yanında yerli sanayinin kalkınmasına da önem veriyoruz. Yerli sanayinin korunması, öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor. 'Türkiye'de üretilebilecek her şey, bu ülkede üretilsin' düşüncesindeyiz. Rekabet gücü olan geleneksel sektörlerimiz büyüyebilsin, gelişebilsin diye son dönemlerde koruma önlemlerini biraz daha artırdık.” İhracat konusunda serbest bölgenin önemine dikkati çeken Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Dış ticarette belirli bir potansiyele ulaşmış kentlerin özel bir serbest bölgesi olması gerekiyor. Serbest bölgeler konusu rahmetli Turgut Özal döneminde çıkarılmış, dünya ile buluşmak açısından önemli bir uygulamadır. Türkiye'de bu yeterince uygulanamadı. Bu yüzden 2004'te serbest bölgeler mevzuatında geriye gidiş oldu. Geçtiğimiz dönem içerisinde bu konuda yeni düzenleme ve düzeltmeler yapılması ihtiyacı doğdu. Bakanlık olarak serbest bölgelerin cazibesinin artırılması için tasarı Meclis'e sunuldu. Yeni Parlamento döneminde kaldığı yerden görüşülmeye devam edecek ve seçimden sonra yeni serbest bölge tasarısı yasalaşmış olacak.”

DIŞARIDA YOKUZ

Gümrük Birliği’nin öneminden bahseden Yıldırım, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Gümrük birliği içerisindeyiz ama sadece sanayi malları konusunda. Tarımda, hizmette ve diğer sektörlerde yokuz. Karar verme mekanizmalarında yokuz. Serbest Ticaret Antlaşması ile AB ülkelerinin malları bize serbestçe girebilirken bizim mallarımız gidemiyor. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Örnek olarak İtalya kamu ihalelerimizin yüzde 60’ın alıyor ama biz İtalya’da ihaleye teklif bile veremiyoruz. Dış ülkelerde potansiyel var değerlendiremiyoruz.”

KTO Başkanı Selçuk Öztürk de yaptığı açılış konuşmasında Konya’nın son dönemde ekonomik başarılar elde ettiğini ifade ederek, “İşsizlik oranımız Türkiye ortalamasının artında, ekonomik seviyemiz Türkiye ortalamasının üzerinde bu başarı birlik ve beraberlikten kaynaklanıyor. Yeni Türkiye’de Konya’nın daha da güçleneceğini düşünüyorum” dedi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.