Konya düğün pilavı tescil belgesi ile korunacak

Konya düğün pilavı tescil belgesi ile korunacak

Konyanın geleneksel düğün pilavı, hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren Konya yemek Fabrikası sahibi Celalettin Tunç tarafından yaklaşık iki yıl süren çalışmaların ardından tescillendi.

Düğün pilavının tescillenmesinin ardından Konya’da bu alanda hizmet veren firmalar düğün pilavının belirtilen özelliklerine bağlı kalacak. Firma sahibi Celalettin Tunç, Konya’da düğünler başta olmak üzere birçok toplu organizasyonun vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan geleneksel düğün pilavının tescillenmesinin ardından daha kaliteli ve özelliklerine uygun şekilde hazırlanacağını söyledi.
Düğün pilavının tescillenmesinden önce düğün pilavının tarihi ve özelliklerini en ince ayrıntısına kadar incelediklerini ifade eden Tunç, “Düğün pilavı geleneğinin aslına uygun kalitede devam etmesi ve gelecek nesillere de aynı şekilde ulaştırması için üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Marka tesciliyle düğün pilavı artık bir noktada kontrol altına alınmış oldu. Düğün yemeklerinin hem kalitesini hem de lezzetini yükseltmek adına yaptığımız bu çalışmada kazanan Konya ve Konya’nın en önemli geleneği düğün pilavı oldu. Bundan sonra önüne gelen herkes kafasına göre aslına uygun olmayan düğün pilavı pişiremeyecek. Bunun kontrolü yetkililerde olacak” dedi.
Yaptıkları girişim ile düğün pilavının gerçek sahibinin Konya olduğunu ve bu özelliğin sadece Konya’ya has bir gelenek olduğunu ispatladıklarını da dile getiren Tunç, “Biz bu hizmeti babam Osman Tunç’un önderliğinde uzun yıllardır yapıyoruz. Bizden çok daha eski firmalar var. Birçok firma bu geleneklere bağlı çok kaliteli düğün pilavı pişiriyor. Bizim asıl mücadelemiz fiyatı düşürerek Konya’ya yakışmayan bir kalitede düğün pilavı pişirerek hem düğün sahibini zor durumda bırakan hem kalitesiz yemek ile Konya düğün pilavının özelliğine yakışmayan yemek yapan gelişi güzel kişiler ile. Bundan sonra düğün pilavı pişirecek olan kişi bizlerden gerekli izini almak zorunda kalacak. Denetimi ise ilgili resmi kurumlar tarafından yapılacak” diye konuştu.
Düğün pilavının geçmişe yönelik özelliklerini de dile getiren Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü: Eskiden düğün pilavı şimdiki gibi kavurmadan değil koyun etinden yapılan kapama et ile ikram edilirdi. Bunun yanı sıra pilav tamamen tereyağı ile pişirilirdi. Biz bugün de kapama etin dışında tüm özellikleri koruma altına aldık. Pilavı, yoğurtlu yayla ve bamya çorbası, zerde, irmik ve şurubu ile bize yakışan bir şekilde düğün pilavının geleneği sürdürülecek.
ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.