Konya balık ihraç ediyor

Konya balık ihraç ediyor

Kültür balıkçılığının önemli merkezlerinden biri olan Konya, denize kıyısı olmamasına rağmen ürettiği balığı çevre illere de gönderebiliyor

Deniz ve göllerde avlanma sezonunun kapalı olması nedeniyle balık daha çok kıymete bindi. Hal böyle olunca vatandaş da kültür balığı tüketmeye yöneldi. Denizi olmamasına rağmen kültür balıkçılığı ile önemli balık üretim merkezlerinden biri olan Konya, ürettiği balığı iç piyasada tüketmekle kalmıyor, çevre illere de balık temin ediyor.
Sarayönü havalisinde ‘Sedir Ağa’ olarak bilinen Kadir Elma, kültür balıkçılığı yaparak ürettiği alabalığı Konya’nın yanı sıra Aksaray, Niğde, Nevşehir, Karaman gibi çevre illere satıyor. Sarayönü’nün Ladik kasabasında yaklaşık 15 yıldır balık üretimi yaptığını belirten Balıkçı Sedir Ağa, “Balığı yumurta halindeyken alıyorum, 350 gramı buluncaya kadar besliyorum. Daha sonra da pazarlamasını yapıyorum. İsteyen herkese balık temin edebiliyorum” dedi.
Balık yetiştirmede en önemli konunun balığa verilen yemin gıda mühendisleri tarafından kontrol edilmesi ve balığın yaşadığı suyun temiz olması olduğunu belirten Sedir Ağa, “İşletmemizde ürettiğimiz balıkların sağlıklı ve kaliteli olması için bu konuya özellikle dikkat ediyoruz. Balık üretimi yaptığımız çiftliğimizde havuzlarımızı akarsu üzerine kurduğumuz için suyumuz sürekli değişmekte, bu da balık için ideal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Balığın durağan suda yetiştirilmesi halinde sudaki oksijen miktarı az olacağı için hem su çok çabuk kirleniyor, hem de balık sağlığı olumsuz etkileniyor. Ayrıca verdiğimiz yemler de gıda mühendisleri tarafından denetlendikten sonra bize geliyor” ifadelerini kullandı.
Yıllık ortalama 50 bin ton balık üretimi yaptıklarını ve buna rağmen talebi karşılamakta güçlük çektiklerini belirten Sedir Ağa, “Özellikle deniz ve göllerde av yasağının devam ettiği dönemlerde büyük bir talep patlaması oluyor. Biz de ihtiyacı karşılayabilmek için yoğun bir çaba içerisine giriyoruz. Ürettiğimiz balıkları Konya’daki çeşitli resmi kurum ve kuruluşlara, ticari işletmelere, balık restaurantlara gönderiyoruz. Bunun yanında Karaman, Aksaray, Niğde ve Nevşehir gibi çevre illerde de müşterilerimiz var. Konya’da deniz olmamasına rağmen Konya’da üretilen balık çevre illerin de balık ihtiyacını karşılıyor” diye konuştu.
Yılın dört mevsimi, on iki ay boyunca her hava koşulunda balık üretimi yapabildiklerini belirten Sedir Ağa, en büyük sorunlarının ise direkt üreticiden değil toptancılar aracılığı ile balık satışının gerçekleşmesi olduğunu söyledi. Sedir Ağa, “Benim amacım tüm kurum ve kuruluşlara ilk elden balığı ulaştırmaktır. Ben bunu başarabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyorum. Kendi arabalarımla canlı canlı balıkları istenilen yere götürüp teslim edebiliyorum. Tüketicilere tavsiyem balığı direkt üreticilerden almalarıdır. Çünkü işin emeğini ben veriyorum. Parayı aracılar kazanıyor. Bu da benim zoruma gidiyor” diyerek sözlerini tamamladı.  
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.