Konya Ansiklopedisi böyle hazırlanıyor

Konya Ansiklopedisi böyle hazırlanıyor

Konyanın geçmişten günümüze kadar tarihini ve önemli şahsiyetlerini yansıtan Konya Ansiklopedisinin hazırlanışı hakkında bilgi edinmek için Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı Mehmet Ali ...

Konya’nın geçmişten günümüze kadar tarihini ve önemli şahsiyetlerini yansıtan Konya Ansiklopedisi’nin hazırlanışı hakkında bilgi edinmek için Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı Mehmet Ali Uz’un ve ekibinin misafiri olduk. Mehmet Ali Uz’un Konya tarihini ve Konya’daki ilmi ve manevi şahsiyetler hakkındaki bilgisi tartışılamaz. Neredeyse kendini Konya’yı araştırmaya adamış bir şahsiyet. Birazda Konya Ansiklopedisi’nden bahsedelim. Konya Ansiklopedisi’nin çıkarılmasına 15 yıl önce teşebbüs oldu. Fakat hayata geçirilmedi. 2 yıl önce Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından çıkarılmasına karar verildi. Mehmet Ali Uz başkanlığında Haşim Karpuz, Ali Işık ve Hasan Yaşar’dan oluşan yayın kurulu oluşturuldu. Böylece Konya Ansiklopedisi yayın hayatına başlamış oldu. Konya Ansiklopedisi’nin hazırlanışındaki tüm aşamalar hakkında sorularımızı cevaplayan Yayın Kurulu Başkanı Mehmet Ali Uz, madde tespiti yapılarak girişimlere başlandığını söyledi. Maddelerin belirlenerek görevlilere dağıtıldığını ifade eden Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı Mehmet Ali Uz, “Çıkacak sayıda bulunan maddeleri görevlilere dağıtıyoruz. Verilen sürede görevliler maddeleri buluyor düzenliyorlar. Maddeler tamamlandığı zaman buraya getiriliyor. Öncelikli olarak ben gözden geçiriyorum. Problem varsa düzeltmeleri için geri gönderiyorum. Yazılar ve görsel malzemeler tamamlandıktan sonra redaktörden geçiyor. Böylece tasarıma hazır olmuş oluyor” dedi.
10 CİLDİ BULACAK
150’ye yakın yazar kadrolarının olduğu ifade eden Mehmet Ali Uz, “Her ciltte 500’e yakın madde bulunuyor. Tamamı 10 cildi bulacak. Konya’nın tarihi ve kültürel değerleri, Konya’nın ilçeleri, coğrafyası geniş olarak ele alıyoruz. Cilt sıralaması alfabetik sıraya göre gidiyor. Şahısları ele alırken soyadlarına göre sıralıyoruz” diye konuştu. Bir cildin 8 ay gibi bir sürede hazırlandığını belirten Uz, “Bir cildin içeriği 6 ayda hazırlanıyor. Baskısı ile birlikte 8 ayı buluyor. Ansiklopediler 2 çeşit çıkar. 1 genel ansiklopediler, 2 mahalli ansiklopediler. Geneli hazırlamak kolay olur. Çünkü yazar ve kaynak bulma imkanın fazla. Biz mahalli ansiklopedi hazırlıyoruz. O yüzden biraz uğraştırıcı oluyor” ifadelerini kullandı. Konya Ansiklopedisi’nin yayın kurulu, ilim- istişare kurulu ve yazarlardan oluştuğunu dile getiren Mehmet Ali Uz, şu anda 3. cildin baskıya verileceğini, 4. cildin içeriğinin hazır olduğu ve 5. cilt üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.