Kolonya yerine parfüm

Kolonya yerine parfüm

Kolonya satıcısı olan Durmuş Yanar, kolonyaların eskisi gibi satılmadığını, insanların kolonyadan çok parfüme ilgi duyduğunu söyledi

Hoş kokusu ve doğal esanslarıyla başkalarını rahatsız etmeyen, etrafa güzel kokular yayan kolonya artık eskisi kadar rağbet görmüyor. Özellikle köy yerinde gelen misafirlere eve ilk geldiği zaman kolonya tutuluyor. Bu da ev sahibinin gelen misafirine vermiş olduğu değeri gösteriyor.
Konya’da çok sayıda kolonya satıcısı ve birkaç tane de kolonya üreticisi bulunuyor. Kolonya satışı yapan Durmuş Yanar, Konya’da eskiden beri kolonyacılık yaptıklarını söyleyerek, “Babam Konya’nın en eski kolonya satan esnaflarından biri. O zamanlar kokular arasında en çok satılanı kolonya idi. Eskiden parfümler piyasada kendisine bu kadar yer bulmamıştı. Ama şimdi baktığımızda her evde kolonya yerine parfümler yerini almış. Bu parfümler ne kadar çok olsa da kolonyanın yerini tutamaz. Bayramda veya başka bir zaman misafiriniz geldiği zaman onun eline parfüm dökemezsiniz, kolonya dökeceksiniz, onu ikram edeceksiniz. Bizde sadece kolonya ile dükkânımızın dönmeyeceğini bildiğimiz için kolonyanın yanında parfüm ve çeşitli kokular ve diğer kullanım malzemeleri satıyoruz. Çünkü şartlar bunu gerektirdi. İnsanların parfüme yönelmesi, bizi de parfüm satmaya yöneltti” dedi.
LİMON VE TÜTÜN KOLONYASI ÇOK SATILIYOR
En çok satılan kolonya çeşidinin neler olduğunu da belirten Durmuş Yanar, “Bayramlarda ve diğer günlerde limon kolonyası, tütün kolonyası en çok sattığımız kolonyalar arasında. Bunun yanında beyaz zambak, altın aroması, iğde çiçeği de hem müşterilerimizin istediği koku çeşitleri, hem de bizim müşterilerimize almalarını önerdiğimiz kokular arasında yer alıyor. Bize kolonyalar ithalatçı firmalar tarafından yurt dışından getiriliyor. Biz de burada bunların içerisine çeşitli kokulu esansları katarak gelen müşterilerimize veriyoruz” diye konuştu.
HAZIR PARFÜM YERİNE AÇIK PARFÜM
Kolonya dışında açık parfüm yaptıklarını da söyleyen Yanar, “İnsanlar piyasada hazır bulunan parfümlerin çoğunun kokusunu beğenmiyor. Ya kokular ağır geliyor, ya da kendisinin istediği kokuyu bulamıyor. Her insan her kokuyu kendisine yakıştıramıyor ve beğenmiyor. Bunun için bizim de yapmış olduğumuz gibi açık parfümlere insanlar yoğun ilgi göstermeye başladı. Açık parfümlere kendisinin istediği kokuyu yaptırarak, kendisine yakışan kokuyu bularak her zaman o kokudan yaptırmaya geliyor. Bizim birçok müşterimiz var, her zaman aynı kokuyu isteyen ve elindeki parfümü bittiği zaman gelip tekrar aynı parfümü yaptıran. Kendi istediği kokuyu bulamayanlara da biz, bazı kokuları tavsiye ediyoruz. Önerdiğimiz kokularda onların hoşuna gidiyor. Bunların başında da, unutma beni, şans ve oligay diye adlandırılan kokular geliyor. Bu yaptığımız kokulardan da hiçbir zaman memnun olmayan müşterimizi görmedik. Yaklaşık 1,5-2 ay sonra gelen müşterilerimiz aynı kokuları tekrar istiyorlar” ifadelerini kullandı.
GÜL SUYU DA ESKİSİ KADAR SATILMIYOR
Satılan kokular arasında gül suyunun da eskisi gibi olmadığını ifade eden Yanar şöyle konuştu: “Önceleri gül suyu da çok satılırdı. Düğünler öncesi yapılan mevlitlerde, cenazelerin ardından okunan mevlitlerde ve dini programların çoğunda gül suyu ve çikolata ikram edilirdi. Ama şimdi nedense gül suyu da eskisi gibi satılmıyor. Her esnafta olduğu gibi bizde de eskiye bir özlem var. Ama yine de şimdiki işlerimize şükür ediyoruz” diye konuştu.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.