Kökboyası da tarih oluyor

Kökboyası da tarih oluyor

Halı, kilim ve her türlü dokuma ürünlerinin boyanmasında bir zamanların vazgeçilmezi olan kökboyası da birçok güzellikler gibi tarihe karışıyor.

Günümüzde kökboyasının sadece eğitim amaçlı yapılan çalışmalar ve çok az bir alanda kullanıldığını ifade eden kökboyası imalatçısı Yafes Sinop, kökboyası geleneğinin de kaybolup gitmesinden üzüntü duyduğunu söyledi. Sinop, “Konya’da önceleri kökboyası imalatında 25-30’a yakın arkadaş vardı. Şuan da bir elin parmaklarını geçmez. Kökboyası sanatını yaklaşık 30 yıldır yapıyordum. Ancak son yıllarda yaptığım boyaları aylarca satamıyorum. Böylesine değerli bir ürünün kaybolup gitmesine gönlüm razı olmuyor ama yapacak da bir şey yok. Kaldı ki kökboyası tamamen doğal ve doğada hiçbir zaman tükenmeyen bitkilerden oluşan bir değer. Ne olduğunu bilmediğimiz değişik boya türlerine para vermek yerine hiçbir şekilde rengi solmayan ve doğanın bizlere sunduğu bu değere sahip çıkmamız bile yeter” dedi.
Kökboyasını son günlerde eğitim camiasının çok kullandığına da dikkat çeken Sinop, “Kökboyası Üniversitelerde Güzel Sanatlar bölümünde öğrencilerin ders amaçlı yaptıkları kağıt boyama çalışmalarında kullanılmaya başlandı. Bu bile kökboyasının ayakta kalması için güzel bir şans. Bunun yanı sıra kökboyası çini üzerinde denenmeye başlandı. Muğla Üniversitesi kökboyasını ahşap boyamada kullanmaya başladı bundan başarılı bir sonuç aldıklarını söylediler. Şayet bu olumlu bir sonuç oluşturursa kökboyası daha geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlanacak” diye konuştu.
KÖKBOYASI DAHA UZUN ÖMÜRLÜ
Kökboyası kullanımının ve kökboyası imal eden küçük işletmelerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Sinop, halı, kilim ve değişik dokuma ürünlerinde kökboyası kullanımı daha uzun ömürlü olmasına rağmen ne yazık ki günümüzde bu geleneğin artık devam ettirilmediğini söyledi. Kökboyası olarak kullanılan bitkiler ve verdiği renkler konusunda da bilgi veren Sinop, “Ceviz kahverengi, papatya, altınotu, civanperçemi, sumak, muhabbet çiçeği gibi bitkiler sarı renkleri oluşturur. Bununla birlikte palamut hem gri hem siyah, mazı gri renkleri oluşturur. Bu bitkilerin karışımında oluşan kökboyası ana renklerin yanı sıra kırmızı ve kırmızının tüm tonlarını oluşturur. Doğada böylesine zengin ve sürekli bitkiler varken kökboyasının haricinde bir boya ile halı, kilim, kumaş gibi dokumaların boyanmasını ben kabul edemiyorum. Ama tüm çabalarıma rağmen ne yazık ki bu güzel geleneği de kaybediyoruz. Eskiden verilen siparişlere yetişemezken şimdi yaptığım bir kökboyası aylarca elimde kalıyor ve alıcı bulamıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.