Kimlik sahtekarlığı!

Kimlik sahtekarlığı!

Bazı firma ve şahıslar sadece aldıkları kurs ile sahte “Enerji Kimlik Belgesi” çıkarıyor. Hiçbir geçerliliği olmayan bu belge, vatandaşları ciddi anlamda bir maddi külfetin altına sokuyor

Apartmanlarda enerji kimlik belgesi  ile ilgili düzenleme geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayınlandı. Yıllardır gündemde olan, alt yapı çalışması bir türlü yapılamadığı için askıya alınan ve çıkarılması zorunlu kılınan “Enerji Kimlik Belgesi” için son dönemece girildi. 2 Mayıs’tan itibaren “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan binaların alım ve satımı artık yapılmayacak. Isı yalıtımı olmayan binalar, “Enerji Kimlik Belgesi” alamayacak. Yine bu belgesi olmayan apartmanlara belediye tarafından iskan verilmeyecek. Doğalgaz, elektrik ve su faturalarını üstüne almak isteyen vatandaşlar için bu belge şart koşulacak. Ev sahipleri, bu belgeyi almak zorunda kalacak. 2018 yılına kadar bu belgeyi almayan ev sahiplerine, cezayi yaptırım uygulanacak. Belgeyi alan vatandaşlar ayrıca vergi indiriminden yararlanabilecek. Konya'da sahte “Enerji Kimlik Belgesi” verenler de hızla artıyor. Vatandaş, kısa sürede ve ucuza çıkartıldığı için sahtekarlardan belge almayı tercih ediyor. Hiçbir geçerliliği olmayan bu belge, vatandaşları ciddi bir maddi külfetin altına sokuyor.

PHOTOSOPLA SAHTE BELGE SAHTEKARLIĞI

Konya'da “Enerji Kimlik Belgesi” alan vatandaşların sayısının yüzde 1'i bile bulmadığını dile getiren MLT Enerji İnşaat Teknikeri Emin Sarıdiken, keyfi fiyat belirlemesi yaparak, sahte belge verenlerin varlığına dikkat çekti. Normal şartlarda 15-20 gün içerisinde belgenin zorla çıkarıldığını belirten Sarıdiken, bu işi meslek haline getirmiş sahtekarların belgeyi bir günde verdiğini kaydetti. Sarıdiken, “Olan vatandaşa oluyor. Bu işi yapan şahıs ve firmalar var. Mühendisler bu programın eğitimine katılıyorlar. Kursa katılan mühendisler, insanlara belge vermeye kalkıyor. 1 günde hazır ediyor. Halbuki bunun hiçbir geçerliliği yok. Keyfi fiyat belirlemesi de yapıyorlar. Vatandaş, kandırılıyor ve iki kez cebinden yüklü miktarda para çıkıyor” dedi.

EV SAHİPLERİ UYANIKLIK YAPMAMALI 

Ev sahiplerinin uygulamadan rahatsız olduğunu ve sahte işleri girmemesinin önemli olduğunun altını çizen Sarıdiken, “Ev sahipleri için bu bir dezavantaj” şeklinde konuştu. “Enerji kimlik belgesi olmayan binalara belediye iskan vermeyecek. Doğalgaz, elektrik ve su faturaları kişi üstüne alınamayacak” diyen Sarıdiken, şunları kaydetti: “Son gün 2 Mayıs. Bu uygulama uzun zamandır, hayata geçirilmek isteniyordu. Alt yapı yetersiz olduğu için ertelendi. Tapuya gidince belgesi olmayanlara satış yapılmayacak. Isı yalıtımı olmayan binalar, belgeyi alamayacak. Bunun için penceresini, camını değiştirmek zorunda kalacak. Enerji kimlik vergisi ayrıca vatandaşlara tasarruf da sağlayacak. Bakanlığın bu konuda yaptırımı ve denetimi sıkı olmalı.”

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDEN GEREKLİDİR?

Sarıdiken, bu belge ile ısıtma ve soğutma işlemlerinde yüzde 50'ye varan vatandaşa kolaylık sağlayacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “M5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlıyor. Enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketiminin sınıflandırmasını yapıyor. 2011 yılından önce ve sonra yapılan binalar için ayrı kimlikler veriliyor. Yetki belgesi ayrı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.