Kazılar yeniden başladı

Kazılar yeniden başladı

Kazı çalışmaları sırasında tarihi temellerin çıkmasıyla 3 yıl boyunca atıl bir vaziyette bekleyen Şehir Meydanı Projesi'nde çalışmalar, Koruma Kurulu'nun onayı ile yeniden başladı

Yaklaşık 3 yıl önce kazısı yapılan Tarihi Şehir Meydanı Projesi kapsamında eski Adalet Parkı'nda yapılan Selçuklu Müzesi projesi yeniden başladı. Proje kapsamında Şehir Meydanı'nın bulunduğu yerde tarihi temellerin çıkması projenin uzun süre aksamasına neden oldu.  Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun proje hakkında herhangi bir karar vermemesi de belediyenin elini kolunu bağladı. Proje kapsamında yapımı devam eden Şehir Meydanı Evleri de yarım kalmış, inşaat halinde kaderine terk edilen evler tinercilerin uğrak mekanı haline gelmişti. Şehir Meydanı Evleri'nin şu anda sadece bir kaçı bitmiş durumda. Projenin tamamen biteceği tarih ise henüz net değil. Ancak Koruma Kurulu'nun onayı ile yeni bir proje hazırlanmış durumda. Yaklaşık 2 haftadır, Şehir Meydanı kazıları devam ediyor. Tarihi kalıntıların çıkma ihtimaline karşın kazılar kepçe ile değil, kürek gibi küçük aletlerle devam ediyor. Eğer kazı çalışmaları sırasında, tekrardan büyük bir tarihi bulguya rastlanılırsa inşaat aynı şekilde devam edecek. Önümüzdeki aylarda kazı çalışmalarının bitmesinin ardından projenin temellerinin atılması bekleniyor.

1-a.20150421095630.jpg

KAZMA VURULAN YERDE TARİHİ TEMEL ÇIKAR

Tarihi temellerin Kılıç Arslan Köşkü yakınlarında çıktığına dikkat çeken Araştırmacı- Yazar Mehmet Ali Uz, kazı çalışmaları sırasında daha bir çok tarihi bulguya rastlanılabileceğini belirterek,  “Asırlar öncesinde bu tarihi temellerin hemen yakınında Kılıç Arslan Köşkü bulunduğunu biliyoruz. Bu bölge Selçuklu Devleti'nin başkentinin yerleşim yeri. Alaaddin Tepesi'ne yakın olan hemen hemen her bölgedeki kazılarda bu tür tarihi bulgulara rastlamak mümkün. Eğer burada tarihi temeller çıktı ise daha bir çok eser de çıkma ihtimali yüksektir. Projenin bu kadar uzaması elbete hoş bir şey değil ancak ivedilikle de verilecek bir karar değil. Sonuçta belediyenin projeyi tekrardan başlatabilmesi için onay alması gerekiyor” diye konuştu.

21-1.20150421095643.jpg

ZİNDANKALE ÖRNEK OLABİLİR

Zindankale Katlı Otoparkı'ın yapımı sırasında da tarihi temellerin çıktığını dile getiren Uz, “Alaaddin Tepesi'ne yani Kılıç Arslan Köşkü'ne yakın olan Zindankale Katlı Otoparkı'nın yapımı sırasında da aynı durum ile karşılaşılmıştı. Ancak proje iptal olmamış yeniden düzenlenerek, tarihi temellerin sergilenmesi sağlanmıştı. Burada da aynı durum söz konusu olabilir. Şehir Meydanı projesi yeniden düzenlenerek devam edilebilir. Ancak yeni bir şey bulurlarsa durum değişebilir. Çünkü tarihi eserler çıkma potansiyeli yüksek ise buranın üstüne bina dikmek doğru olmaz. Yıllardır bu şekilde durmasını da doğru bulmuyoruz. Sonuçta atalarımızından kalan tarihi kalıntılar bunlar. Daha niceleri toprak altında” ifadelerini kullandı.

ZİYARETLERDE ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR

3 yıldır kaderine terk edilen tarihi temeller, devlet erkanının Konya ziyaretleri öncesinde reklam brandaları ile kapatılıyor. Şehir merkezindeki çirkin görüntü brandalar ile kapatılmaya çalışılıyor. Alaaddin Tepesi'nde bulunan Kılıç Arslan Köşkü kazılarının yarım kalması da şehir merkezinde vatandaşları rahatsız eden yarım kalmış projeler arasında yer alıyor. Beş Yol Kavşağı'ndaki kazılarda da yine tarihi temellere rastlanılmış, kepçelerle kazılan temeller küreklerle devam etmişti. Temellerin ortaya çıkması ile birlikte kazı çalışmaları durmuş, temeller atıl bir vaziyette bekletilmişti. Yarım kalan proje temellerin bir günde toprakla kapatılması ile son bulmuş, tarihi temellerin kumla kapatılması vatandaşların tepkisini çekmişti.

ŞEHİR MEYDANI EVLERİ'NDE KIYAK

Tarihi Şehir Meydanı Projesi kapsamında yapılan Şehir Meydanı Evleri'nin sadece bir tanesi bitti. Evlerden sadece açılışını geçtiğimiz günlerde Sare Davutoğlu'nun yaptığı Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)'nin binası ivedilikle tamamlandı. Diğer evler halen atıl bir vaziyette. Evler zaman zaman tinerciler tarafından da kullanılıyordu. Açılış öncesinde hummalı bir çalışmayla çevre düzenlemesiyle birlikte yapımı biten KADEM binasının dışında başka bir binanın yapımı halen bitmiş değil. Diğer binaların akıbeti, kazı çalışmalarına bağlı. Kazı çalışmalarında sürpriz bir gelişme olmadığı taktirde, Şehir Meydanı Evleri'nin yapımına devam edilecek.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum