Karasınır Mahallesi destek bekliyor

Karasınır Mahallesi destek bekliyor

Güneysınır’ın ilçe olmasının ardından mahalle olan Karasınır Mahallesi sakinleri kendilerine gereken desteğin verilmesi halinde kısa sürede ekonomik yönden gelişme sağlayacaklarını söyledi.

Karasınır Mahalle Muhtarı Yakup Harmancı, mahalle sakinlerinin isteklerini dile getirirken yaşadıkları sorunlara da değindi. Harmancı, “Güneysınır ilçesi Karasınır Mahallesi olarak 2 bin 500 nüfusa sahip bir mahalleyiz. Ağırlıklı olarak geçimimizi çiftçilikten sağlıyoruz. Bunun haricinde hayvancılık sektöründe bir gelişme var. 1990 yılında iki mahallenin birleşmesi ile ilçe olduktan sonra bir takım sıkıntılar yaşadık. Örneğin daha önce burada resmi dairelerin ve çeşitli kurumların bulunması ile esnafımızın işleri iyi idi. Resmi kurum ve bazı önemli işletmelerin merkeze yani Güneybağ Mahallesine taşınması ile ticaret hacmimiz yüzde 80 oranında düştü. Çünkü dışarıdan gelenler bütün ihtiyaçlarını bu çarşıdan karşılarken şimdi tamamen merkeze yöneldi” dedi.
Merkez’de hemen her sektörden esnaf grubunun olması nedeniyle ekonomik yönden daha güçlü olduğunun altını çizen Harmancı, “Mahallemiz gerçekten 1990’lı yıllarda bundan çok daha hareketliydi. Mahalle olarak ilçe olmaktan bir yarar gördük mü, gördük desek yalan olur. Karşı taraf için de aynı durum söz konusu. Dolayısı ile son 10 yıldır mahallemizde ve ilçemizde de büyük bir göç yaşandı. Gençlerin yüzde 80’i Konya’ya veya diğer illere göç etti. Çiftçilikle, hayvancılıkla herkes uğraşmıyor. Belli bir süre anne babanın yanında kalıyor çocuklar, ama daha sonra yük olduklarının farkına varıyorlar ve kendilerini dışarı atmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu. 
İlçenin zenginlerinin olmasına rağmen gereken yatırımların yapılmadığından da yakınan Harmancı, “Bizim gördüğümüz kadarıyla ilçemizdeki zenginlerin ilçemiz için fazla bir yatırım yaptıklarını görmedim. Burada bir otobüs firmasından başka ilçe adına zenginlerimizin göze görünür bir yatırımları yok. Vatandaş, birçok talepte bulunuyor bizden. Bize gelen teklifleri biz belediyelere yöneltiyoruz. Belediye de doğal olarak ödeneğimiz yok, kaynağımız yok, diyerek geri çevirmek zorunda kalıyor. Ben her zaman şunu söylüyorum, bu ilçeye 50 kişinin istihdam sağlayacağı bir iş sahası yapılmalı. Bu sayede göçler büyük ölçüde önlenecektir. 50 kişinin istihdam olması demek yaklaşık 200–250 kişinin burada kalması demektir. Kendi mahallesinde kalan vatandaşlarımız da bunun doğal bir sonucu olarak ilçe ekonomimize katkıda bulunacaktır.
Arpa, buğday ve benzeri tarım ürünlerini, hayvancılıktan elde ettiğimiz ürünleri burada işleyebileceğimiz üretim tesisleri kurulmalıdır. Hayvancılıktan aslında yararlananlar var ama, durumu iyi olmayanlar faydalanamıyor. Destekten yararlanmak için gidildiği zaman senin şuraya borcun var deniliyor, destek verilmiyor. Yararlanan insanlar kalburüstü insanlar. Almasa da kendi imkanları ile ayakta durabilecek insanlar. Devletin asıl düşmüş olanın elinden tutup kaldırması gerekiyor” diyerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
ESNAF İSMAİL BAĞCI
Karasınır Mahallesinde uzun yıllardır esnaflık yapan İsmail Bağcı ise eski günleri özlediğini söyledi. Bağcı, “22 seneden bu yana esnaflık yapıyorum. 22 seneyi değerlendirecek olursak, son 10 yılda burada esnaf neredeyse bitme noktasına geldi. Bankamız buradaydı, memur gelirdi, üniversitemiz buradaydı, öğrencilerimiz gelirdi, PTT buradaydı vatandaş gelirdi vesaire. İki beldenin birleşmesi ile birlikte bu merkezler taşındı.
1990 öncesinde burası Çumra’ya bağlıydı. Daha sonra ileri gelenler bir araya geldi oranın güneyini, buranın sınırını alıp Güneysınır adında bir ilçe kuralım dediler ve birleştirdiler. Onların büyük cami ile bizim büyük camiyi merkez kabul ettiler. İkisinin tam ortasını belirlediler. Şimdi bu orta nokta merkez oldu. Bütün her şey merkeze taşındı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.