Karapınar’da kara elmas sevinci

Karapınar’da kara elmas sevinci

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekiplerinin Karapınar’ın Serpet mevkiinde tuz ararken yaptığı sondaj çalışmalarında bulduğu 1,5 milyar tonluk kömür rezervi ilçe halkının sevinç kaynağı oldu

2 BİN KİŞİYE İŞ İSTİHDAMI
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekiplerinin ilçede geçen yıl başlattıkları sondaj çalışmalarının ardından bulunan kömür rezervi ilçeye önemli bir gelir kaynağı olacak. İlçe sakinleri bulunan kömür madeninin yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olmasının ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekerek, en büyük korkularının ise bulunan madene başka birilerinin sahip çıkması olduğunu söyledi. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, bulunan kömür ile ilgili yaptığı açıklamada, bulunan kömürün Türkiye’nin ürettiği elektrik enerjisinin yüzde 5’ini karşılayacak bir termik santrali hayata geçirecek kapasitede olduğunu söyledi.
TUZ ARARKEN KÖMÜR ÇIKTI
Mugayıtoğlu, tarım bölgesi olan ilçenin kaderinin kömürle değişeceğini ifade ederek, bölgeye en kısa sürede termik santral yapılmasının planlandığını söyledi. Mugayıtoğlu, “Göreve geldikten sonra ilçenin maden kaynaklarıyla ilgili başlattığımız çalışmanın ardından MTA Genel Müdürlüğü’nden gelen ekip ilçede sismik araştırma yaptı. Bize önce ‘Yeraltı tuzu’ var denildi. Ancak daha sonra yapılan sondaj çalışmalarının ardından kömür bulundu. Bugüne kadar yapılan 45 bin sondaj çalışmasının verilerine göre yaklaşık olarak 1,5 milyar ton kömür rezervinin olduğu belirlendi” dedi.
KARAPINAR’IN YÜZÜ GÜLECEK
Kömür madenine yapılması planlanan termik santralin özel teşebbüse, yap-işlet-devret yöntemi ile yaptırılacağını da sözlerine ekleyen Mugayıtoğlu, “Burada 1,5 milyar tonluk rezervin bulunduğu açıklandı. MTA yetkilileri 2 bin işçinin buralarda çalışacağı yönünde bilgi verdi. Kurulacak tesislerle Türkiye’nin ürettiği elektrik enerjisinin yüzde 5’ine karşılık enerji üretileceği söyleniyor. Karapınar’da işsizlik sorunu kalmayacağı gibi yakın il ve ilçelerden de işçi alınabilecek. Burada bulunan kömür Türkiye’nin ikinci büyük rezervine sahip ve bu bilgi Karapınar’ın kara talihini değiştirecek bir nitelikte. Bu aşamadan sonra obrukları ve tarihi güzellikleri ile tanına ilçe bundan sonra kömürü ile de tanınacak. Bundan ilçe halkı olarak mutluluk duyacağız” diye konuştu.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.