Kadınhanlı iş adamlarına yatırım çağrısı

Kadınhanlı iş adamlarına yatırım çağrısı

Kadınhanı Kaymakamı Tayfur Elbasan ilçenin kalkınması için gerek Kadınhanlı gerek yabancı işadamları tarafından gerekli yatırımın yapılmasını istedi.

Merhaba Gazetesi olarak her ay düzenli olarak yaptığımız ilçe gezilerimizde bu ay Kadınhanı ilçesine konuk olduk. İlçe gezimizde ilk olarak görüştüğümüz Kadınhanı Kaymakamı Tayfur Elbasan, ilçesinin tanıtımını yeterince yapmak ve kalkınmasını sağlamak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi. İlçenin tanıtımı ve genel durumu konusunda yaptığımız söyleşide önemli bilgiler veren Elbasan, ilçenin en büyük eksiğinin yeterince yatırımın yapılmaması olduğunu ifade ederek Kadınhanılı iş adamlarının bölgeye mutlaka gereken yatırımı yapmalarını istedi. İlçenin iki ayrı çevre yolunun arasında olmasına, her gün binlerce aracın geçişine olanak sağlamasına rağmen ne yazık ki bu hareketlilikten yeterince faydalanamadığını da dile getiren Elbasan, bunun için yerel idareciler ile işbirliği içerisinde olduklarını ve proje çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Tayfur Elbasan 1966 Niğde-Bor doğumluyum. 1987 Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi  Kamu Yönetimi Bölümü mezunuyum.  Mülki İdare Amirliğine 1990 yılında Balıkesir Kaymakam Adayı olarak başladım daha sonra Sivas-Gürün, Sakarya-Kaynarca ve Çankırı-Kızılırmak İlçelerinde Kaymakam Vekilliği yaptım. Kaymakamlık kursunu takiben Karaman-Başyayla Kaymakamı olarak asli göreve başladım. Erzincan-İliç, Konya-Yunak, Düzce-Gölyaka İlçelerinde Kaymakamlık, Kars, Bilecik, Çanakkale ve Tokat İllerinde Vali Yardımcılığının ardından 18 Ağustos 2008 tarihinde Kadınhanı Kaymakamı olarak göreve başladım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Kadınhanı'nın tarihi ve özellikleri neler?
Kadınhanı denilince akla gelen bazı özelliklerimiz mutlaka var. 1223 yılında burada Raziye Hatun isimli bir bayan tarafından bir han yaptırılmış. Hanın yapımında Roma dönemine ait resimli mezar taşları toplanmış ve bunlar kullanılmış. 1256 yılında hanın etrafında Kadınhanı kurulmuş. 1914 yılında Saideli adı ile ilçe olmuş. 1935 yılında da handan kesinlenerek Kadınhanı adını almıştır. İlçe olduktan sonra İnevi, Yeniceoba, Sülüklü, Altınekin ve Sarayönü bucakları da köyleri ile birlikte Kadınhanı’na bağlanmıştır. Ancak sonradan İnevi Cihanbeyli adıyla ilçe olmuş ve bugünkü Kulu İlçesi idari hudutları içinde kalan bucak ve köyleri Kadınhanı’ndan ayrılmıştır. 1959 yılında Sarayönü’nün ilçe olması nedeni ile ilçemiz bugün 4 kasaba ve 37 köy ile oldukça geniş bir arazi yapısına sahiptir.
İlçemiz bugünkü durumu ile Konya’ya 60 kilometre mesafede olup Konya’nın batı illeri ile ilişki kurduğu şehirlerarası yol üzerindedir. İlçemizin yüz ölçümü 2 bin 166 kilometrekare olup rakımı bin 128 metredir. Genel olarak İçanadolu’nun kara iklimi görülmekte. Yazları kurak ve sıcak kışları yağışlı ve soğuktur.
İlçenin sosyal durumu hangi konumda?
İlçe merkezi ve köylerinde konutların yüzde 80'i kerpiçle yapılmış ve plansızdır. İlçemizde TOKİ tarafından yapılmakta olan toplu konutlarla beraber tuğla ve betonarme inşaatına geçilmekte olup hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Genel olarak aile birimleri müstakil evler inşa ederek barınmaktadır. Aile birimleri ayrı ayrı konutlarda olsa bile aile reislerine bağlı olup aile düzeni içinde yaşamaktadırlar. İlçe ve köylerinde sinema ve tiyatro gibi eğlence yerleri bulunmamaktadır. Aileler geleneklere törelere bağlı ve birbirlerine saygılıdırlar. İlçe ve köy halkının kadınları genel olarak ev işlerinin dışında herhangi bir alanda çalışmamaktadırlar. İlçede sosyal hayat durağan bir özellik arz eder. İlçede yeterli sosyal tesis bulunmadığı için bu alanda gerekli yatırım da yapılmamış.
İş ve çalışma hayatı nasıl ilçede geçim nasıl sağlanıyor?
İlçe nüfusumuzun yüzde 85’lik bölümü geçimini tarım ve hayvancılık yaparak temin etmektedir. Yetiştirilen ürünler; buğday arpa, şeker pancarı, nohut ve mercimektir. Son yıllarda sözleşmeli üreticilik sistemiyle ayçiçeği, mısır ve tohumluk patates ekimi yaygınlaşmış olup vatandaşlarımızın gelir düzeyi yükselmiştir. İlçemizde mevcut bulunan arazi, sulama, hayvancılık, destekleme ve yürütülen projeler ile ilgili sürekli olarak desteklenmektedir. İlçemiz fabrika ve atölye gibi faal işçi çalıştıran çok az miktarda iş yeri bulunmakta olup iş alanları sınırlıdır. Özel sektöre ait bir tekstil fabrikası bulunmakta olup 150 aile geçimini buradan sağlamaktadır. Yine ilçemiz hudutları içerisinde 60 kilometre uzaklıkta Altınova Tarım İşletmesi vardır. İşletme devlete ait çiftlikler arasında ikinci büyüklükte bir kapasiteye sahip olup gerek ilçemiz halkından gerekse ilçe dışından olmak üzere 190 aile geçimini sağlamaktadır.
Eğitim ve kültür konusunda Kadınhanı nerede?
İlçemizde iki adet matbaa bulunmakta olup spor faaliyetleri amatör olarak yürütülmektedir. Öğrencilerin faydalanacağı mükemmel yapılı ve yeterli kapasitede bir halk kütüphanesi binası bulunmaktadır. İlçemizde okuma-yazma oranı yüzde 98 oranındadır. Okumaya teşvikli ve kültürel faaliyetleri geliştirmek için çeşitli anma günleri ve sergiler açılmaktadır. İlçe sınırları içerisinde Beykavağı Köyü tabii güzelliklere sahip olup halkın rağbet ettiği mesire yerlerindeki hıdrellez ve nevruz şenlikleri, mahalli yemekler ve kaşık oyunu ilçenin kültür hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Meslek Yüksek Okulumuz Selçuk Üniversitesine bağlı olarak 1993–1994 eğitim-öğretim yılında öğretime başlamıştır. 2001–2002 eğitim yılında da kendi binasına taşınmıştır. Meslek Yüksek Okulu personel ve öğrenci durumu ise idareciler ve öğretmenler ile 44 personel 492’si kız olmak üzere bin 914 öğrencidir.
Başlıca sorunlarınız ve çözüm önerileriniz neler?
Bizim ilçe olarak en büyük sorunumuz ilçeye gerek yabancı yatırımcılar gerek Kadınhanılı iş adamları tarafından yeterince yatırım yapılmamış. İstihdam sağlayacak iş yerleri yok. İlçe olarak bu alanda önemli bir potansiyele sahibiz ama değerini bilmiyoruz. Örneğin iki adet çevre yolu var. Buradan her gün binlerce araç geçiyor.  Birçok ile geçişlerde ilçemiz köprü konumunda ama bilinmiyor. Sanayinin gelişmesi için iş adamlarımızın mutlaka buraya yatırım yapmaları gerekiyor. Çevre yol üzerinde ilçemize ait olan araziler dinlenme tesisleri, mola verilecek yerler, ilçemizin artık sembolü haline gelen Tahinli Pide’nin yanı sıra ilçeye has birçok ürünün tanıtımının ve satışının yapılacağı alış veriş merkezleri yapılabilir. Bunun için yerel idareciler ile birlikte her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki iş adamlarımız buralara gereken yatırımı yapsınlar.
Bunun yanı sıra 1995 yılı programına alınan Sarayönü Beş gözler göleti Kökez depolaması ile ilgili zemin etüdü ve sondaj çalışmaları tamamlanmıştır. Yeterli ödeneğin sağlanarak gölet inşaatına başlanılması halinde kuraklıktan etkilenen ve sulama sıkıntısı çeken Kökez, Karahisarlı, Karayörüklü ve Bayramlı köylerimizin arazileri suya kavuşacaktır. İlçenin 41 adet sınıf öğretmenine ve 37 branş öğretmenine ihtiyacı var. Öğretmen yetersizliğinden dolayı 31 adet sınıf öğretmeni ve 29 adette branş öğretmeni ücretli olarak onayla görevlendirildi. Bunların dışında olan sorunları ilçe halkımız ve idarecilerimiz ile el birliği içerisinde çözme çabası içinde olduk. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımız devam edecek.
Son olarak ilçemizin tanıtımında önemli bir katkı sağladığınız için Merhaba Gazetesi ve Konya televizyonuna teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.