Kadınhanı’nın vazgeçilmezi tahinli pide

Kadınhanı’nın vazgeçilmezi tahinli pide

Kadınhanı denilince akla gelen ilk şey şüphesiz tahinli pide.

İftar sofralarının neredeyse vazgeçilmezi olan ve Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenlerin tükettiği en önemli besin kaynağı olan tahinli pidenin namı sadece ilçeyi veya Konya’yı değil uluslar arası boyutlara ulaşmış.  Kadınhanı tahinli pidesinin ilçeye özgü bir pide ve tatlı çeşidi olduğunu ifade eden İlçe Belediye Başkanı Hulusi Çökgel, Kadınhanı tahinli pidesini tüm ülke ve dünyaya tanıtmak amacıyla tescillediklerini söyledi.

Kadınhanı tahinli pidesini tüm dünya tanıtmak amacıyla Türk patent enstitüsü coğrafi işaret tescil başvurusunu yaptıklarını ifade eden Çökgel, “Kadınhanımızın meşhur tahinli pidesi sadece 11 ayın sultanı Ramazan ayında üretilir ve diğer günlerde isteğe bağlı olarak yapılarak Türkiye’ye sadece Kadınhanı’ndan dağıtılır. Kaymaklı, sade ve cevizli olarak üretilen Kadınhanı tahinli pidesi şerbet dökülerek tatlı şeklinde ve sade olarak yenilebilir. İlçemizde bulunan fırınlarda üretilen Kadınhanı tahinli pidesini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarımıza başladık. İlk önce Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil başvurusunu gerçekleştirdik. En kısa zaman dilimi içerisinde sonuç alacağımıza inanıyorum. Daha sonra ise tanıtım projelerimizi devreye sokacağız. Bu sayede ilçemizin ekonomik gücünü artırmış olacağız. Tahinli pide Kadınhanı’nda adeta bir sektör haline gelmiştir. Bütün fırınlarda olduğu gibi sadece Ramazan’da faaliyet gösteren birçok fırında günde binlerce tahinli pide üretilir satılır. Fırıncı esnafı için çok iyi bir gelir kaynağıdır” dedi.
Kadınhanı’nın meşhur Özhan Sofrası’nın ustası Mustafa Bağdatlı, Kadınhanı tahinli pidesinin yapılışının püf noktaları şöyle açıkladı. “Pide hamuru bir kez de bol tahin ile iyice yoğrulur. İçerisine ceviz içi de katılmaktadır. Talebe göre tereyağı veya kaymak da katılır. Bütün bu malzeme hamura iyice yoğrularak yedirilir. Özel tepsilere konarak üzeri tekrar bol tahin ile cilalanır. Sonra fırına verilir kıvamında pişirilir. Her ne kadar biz burada kolayca tarif ediverdikse de tahinliden tahinliye fark vardır. O kıvamı tutturmak çok önemlidir. Bu yüzden Kadınhanı’nda ‘Pideciyi pideciye vereceksin, iki pide de üste vereceksin’ diye bir tabir kullanılır” dedi.
Kadınhanı tahinlisini, Ramazan ayında sadece bölgede değil, bu tatlıyı bilen Türkiye’nin çeşitli illerinde de yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Özhan Sofrası sahibi Ali Usta, Kadınhanı tahinlisi olarak da bilinen pidenin, bilinen tatlılardan ayrılan en büyük özelliğinin içinde tahin kullanılması olduğunu söyledi. Tahinli pidenin yapımının 400 gramlık hamurun yufka şeklinde açılmasıyla başladığını anlatan Ali Usta, “Açılan yufka içine 200 gram tahin, belli miktarlarda ceviz içi ve kaymak konulduktan sonra katlanır. Daha sonra fırında pişirilen ve son haliyle yaklaşık 1 kilograma ulaşan tahinli pide paketlenip satışa hazır hale getirilir. Tahinli pideye çayın veya meşrubatın yanında sade pide olarak yenilmesinin yanı sıra üzerine ılık şerbet dökülerek tatlı olarak ta tüketilir” diye konuştu.
Bölgede yıl içinde de tüketilen tahinli pideye en büyük ilginin Ramazan ayında olduğunu söyleyen Coşkunoğulları Pide Fırını ustalarından Hasan Büyükbayram “Ramazan ayında sadece bölgede değil, bu tatlıyı bilen Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan kişilerden de yoğun ilgi görüyor. Özellikle memleketlerinden uzakta yaşayan Kadınhanılı ve Konyalılar ramazan ayında yaşadıkları kentten bizi arayarak tahinli pide siparişi veriyor, bu taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Bazıları ise buradaki yakınları aracılığıyla pide istiyor. Ramazan ayında tatlı kullanılmadan tüketilen pidenin en büyük özelliği, uzun süre tokluk hissi vermesi. Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenler tatlı dökülmeyen tahinli pideyi çay ya da meşrubat gibi içeceklerle tüketiyor. Tahinlinin bu şekilde tüketimi de oldukça fazla” diye konuştu.
Tahinli pide Kadınhanı’nda adeta bir sektör haline geldiğini de dile getiren Büyükbayram, “Çok meşhur olan Kadınhanı tahinli pidesi çevre il ve ilçelere de gönderilmektedir. Bir Kadınhanlı’nın başka şehirlerde yaşayan bir yakını ya da arkadaşına Ramazan ayında Kadınhanı tahinlisi göndermesi adettendir. Göndermezse ayıp olur. Artık bu o kadar benimsenmiştir ki başka şehirlerde yaşayanlar Ramazan geldiğinde, ‘Hani nerede kaldı bizim tahinlimiz? “diye hemşerilerine takılırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.