Kadınhanı’nın asırlık beldesi  Başkuyu

Kadınhanı’nın asırlık beldesi Başkuyu

1897 yılında Sarı Keçili Yörüklerinden Antalya’da konaklayan Hüsam oğlu, Sarı Musa, Obabaşı tarafından kurulan Başkuyu Beldesi kendi çabaları ile geçimini sağlayan şirin bir belde.

Başkuyu Belediye Başkanı Muammer Sarı, beldesine hizmet etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek en büyük isteğinin Konya veya Konya dışında yaşayan hemşerilerinin beldelerine gereken desteği vermeleri olduğunu söyledi. Sarı, “Uzun yıllar ticaret ile uğraştım. Siyaset yaşantımda olsun iş hayatımda olsun beldem için her zaman bir şeyler yapmak istedim. Sonunda nasip oldu belediye başkanı oldum. Uzun zamandır hayal ettiğim hizmetleri gerçekleştirmek için tüm ekip arkadaşlarım ile birlikte elimden gelen gayreti göstereceğim” dedi.

Kasabanın tarihi konusunda da bilgi veren Sarı, “1897 Yılında Sarı Keçili Yörüklerinden. Antalya’da konaklayan Hüsam oğlu, Sarı Musa, Obabaşı ve Racile mahallelerinin ilkönce bölgeye gelerek yerleşmeleriyle kurulmuştur. Köyün ilk sakinleri Muhtar Buhurcuoğlu Hasan Ağa, Ak Molla oğlu Mehmet(Vural), İmam Hacı Musa oğlu Molla Mehmet idi. İlk camisi 1898 yılında yapılmış,1964’de yıkılarak yerine yenisi yapılmıştır. Kasabada bir ilköğretim okulu bulunmakta, öğrenci sayısı 162’dir. Daha önce Cihanbeyli’ye bağlı iken 1955’de Kadınhanı’na bağlanmıştır.7 Haziran 1992 yılında da belediye olmuştur. Beldemiz nüfus yönünden sürekli olarak değişen bir belde. Şehirden beldeye göç almaya başladı. Başkuyu yayla platformundadır. Kadınhanı’na 68 Konya’ya 120 kilometre uzaklıktadır. Doğusunda Karabıyık, Kuyulu Zebir, batısında Saçıkara köyleri güneyinde Kolukısa kasabası, kuzeyde Sarıkaya köyü ile çevrilidir. Beldemizin tek gelir kaynağı çiftçilik, tarım ve hayvancılıktır” diye konuştu.
Belediye olarak bundan sonra yapacakları hizmetleri de değerlendiren Sarı, “Beldemiz gerek ilçeye gerek Konya’ya uzak olduğu için bir takım sıkıntılarımız var. Bunların aşılması için gerek ilçe gerek diğer belde belediye başkanları ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Mutlaka eksiklerimiz veya acil yapılması gereken hizmetlerimiz var. Bunları önem sırasına göre ekibim ile birlikte gidermek için gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.