KADINHANI ve sevilen yemekleri

KADINHANI ve sevilen yemekleri

BatırıkBatırık hanımların misafirlikte ikindi çayı ile beraber yedikleri vazgeçilmez yiyeceğidir.

Bu yüzden güz mevsiminde bol miktarda bulgur kaynatılır ve düğü hazırlanır. Ilgın’dan da bol miktarda haşhaş satın alınır. Haşhaş kavrulup havanda iyice dövülür, düğünün içerisine katılır. Bolca da tahin katılır. Zeytinyağı, tuz, biber, baharat ta katılır. İyice yoğrulur. Hazır hale gelince büyükçe köfteler haline getirilir, pasta tabaklarına konarak servis yapılır. Yanında da garnitür olarak soğan, domates, salatalık, turşu bulundurulur. Çayla birlikte yenir.

Höşmerim
Bir hamur tatlısıdır. Kullanılan malzemeler; yağ suyu, un, şeker, krema Veya margarin bir de maharet. Un yağ suyu ile güzelce karılarak hamur haline getirilir. Yağ ilave edilerek özel höşmerim tavasında önce karıştırılarak pişirilir. Daha sonra tavanın içerisine yayılarak önce alt yüzü daha sonra alt-üst edilerek diğer yüzü kızartılır. Tavaya göre oluşan şekli bozulmadan yavaşça ve de maharetle kenarları kırtıklı bakır sahana aktarılır. Üzerine bal veya pekmez ya da toz şeker ekilerek servise sunulur. Höşmerimi ilk defa pişiren hamarat Kadınhanılı kadın kocasına, “Hoş mu erim” diyerek sormuş, böylece bu güzel yemeğin adı Höşmerim olarak kalmıştır.
Gaygana
Gaygana da bir hamur yemeğidir. Sütle un karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Sonra tandırda ısıtılan sacın üzerine kepçe ile dökülerek daire halinde yayılır. Biraz pişince diğer yüzü de çevrilerek pişirilir. Pişince alınır ve hemen bekletilmeden her iki yüzü de yağlanır. Pekmez veya reçele bandırılarak ya da arasına toz şeker ekilerek yenir.
Topalak
Bir hamur yemeğidir topalak. Genellikle o gün evde ekmek bittiği zaman yapılır ve ekmeksiz olarak yenir. İçerisine biraz bulgur ya da düğü, çeşitli baharatlar katılarak hamur yoğrulur. Köftelik kıvamına getirilir. Daha sonra avuç içerisinde ovuşturularak misket büyüklüğünde hazırlanır. Bir tencerede yağ, tuz ve diğer malzemelerin ilavesiyle çorba kıvamında pişirilir. Tabaklara servis yapılır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kurutulup ufalanmış nane ekilerek yenir.
Bu yemek hazırlanırken acıkan ve sabırsızlanan çocuklara hazırlanmış hamurun bir kısmı avuç içerisinde yassılatılarak sobanın ya da odun közünün üzerinde altı, üstü pişirilir. Çocuklar artık ayaküstü elleri yanarak sıcak yiyerek tekrar oyuna koşarlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.