Kadınhanı tahinli pidesinin rakibi evde yapılan ‘kömbe’

Kadınhanı tahinli pidesinin rakibi evde yapılan ‘kömbe’

Kadınhanı denilince akla gelen ilk isim tahinli pide. Tahinlinin tek rakibi ise Kadınhanılı ev hanımları tarafından evde yapılan ve tahinli pidenin bir benzeri olan Kömbe.

Kömbe’nin Kadınhanı’na has bir ekmek türü olduğunu ifade eden ev hanımı Fatma Dinç, “Kömbe bizim en az tahinli pide kadar vazgeçemediğimiz bir ekmek türüdür. Diğer günlerde sürekli olarak yaparız. Ancak Ramazan aylarında ve bayram öncesinde çok fazla yapar ve derin dondurucularda stoklarız” dedi.

Kömbe’nin yapılışı hakkında da bilgi veren Fatma Dinç, “Kömbe genellikle bayramlara mahsus özel bir ekmek çeşididir. Ekmek yapmak üzere hamur hazırlanır, mayalanır. İnce yufka halinde açılır. Hazırlanan bu yufkanın arasına önceden kavrularak havanda dövülmüş haşhaş ekilir. Biraz da sıvı yağ eklenir. Kullanılan bu yağ eskiden haşhaştan elde edilen yağ olurdu. Bu yağa da şırlan yağı denir di. Kömbe de bayramlara mahsus bir ekmek olduğu için halk arasında İş işten geçti anlamında şu deyim yaygındır:’Bayram geçtikten sonra şırlan yağını tepene dök gayri.’ Kıvrım halinde veya katlanarak hazırlanan bu kömbe tepsilere konularak fırında veya iki saç arasında pişirilir. Ramazanda tok tutma özelliği var.  Yufka ekmek gibi fazla yapıyoruz ve derin dondurucu da saklıyoruz. Tüketileceğinde çıkarıp ısıtıp yiyoruz kömbe bir noktada Kadınhanı tahinli pidesinin evde yapılanı” diye konuştu. Kadınhanı insanı günlük tükettiği ekmeğini genellikle hanımlar kendileri evde hazırlarlar. Hatta eskilerden gelen rivayetlere göre evde ekmek yapmayan, kocasına çarşıdan aldıran hanımlar kadınlar arasında müsrif diye ayıplanırmış. Evde yapılıp tüketilen bir başka ekmek ise Bazlama.  Bazlama hamuru ekşitmek için mayaların ve bırakılır. Bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğrulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalandığı ve kabardığı görülünce oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak saç üzerinde pişirilir. Bazlama yapılırken uygulanan bir başka gelenek ise Bazlama yapılırken mutlaka o anda yemek için Kıymalı ıspanak, peynir, yumurta ya da patates gibi iç malzemeleriyle saç böreği de yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.