İthal samanlar dağıtılmaya başlandı

İthal samanlar dağıtılmaya başlandı

Saman alevini söndürmek için ithal edilen ilk ithal samanların dağıtımına başlandı.

Kaba yem fiyatlarının aşırı yükselmesinin ardından devlet piyasaya müdahale etti. İthal samanın söylentisi bile saman fiyatlarını düşürdü. Önceki gün ithal samanın dağıtıma başlanmasıyla birlikte fiyatların daha da düşeceği söyleniyor

Saman fiyatlarının aşırı yükselmesinin ardından devletin cumhuriyet tarihinde bir ilk olan saman ithali ile piyasaya müdahale etmesiyle birlikte samanın alevi söndürüldü. İthal saman dağıtımında devlet Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ni görevlendirmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri saman dağıtımına başladı. Önceki gün itibariyle bin 500 ton saman çiftçilere ulaştırıldı.

30 BİN TON SAMAN İTHAL EDİLDİ

Aşağıpınarbaşı Tarım Kredi Kooperatifi'nin çalışma alanında bulunan Zencirli Köyü'ndeki ithal saman dağıtımı sırasında gazetemize konuşan, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü İsmail Ezgin, “Genel Müdürümüz Abdullah Kutlu’nun bir sözü var 'Yapılan saman ithalatı fırsatçıların heveslerini kursaklarında bırakmıştır.' Ülke genelinde 2012 yılında kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve uzun sürmesi ve ilkbaharda yeterli yağışın düşmemesine bağlı olarak başlayan kuraklık neticesinde özellikle yaşanan saman sıkıntısını aşmak için Tarım Kredi Kooperatifleri saman ithalatına başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu sorunun çözümü noktasında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği görevlendirilmişti. Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Birliğimizce saman ithalatı için gerekli çalışmalara derhal başlandı. Bugün itibariyle Türkiye genelinde 30 bin ton kaba yem siparişi toplandı. Konya Bölge Birliği'nin faaliyet alanı içerisinde bulunan Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman illerinde ise toplam 2 bin 600 ton sipariş toplanmıştır. Bu siparişlerin bin 300 tonluk kısmı bugün itibariyle çiftçilerimize ulaştırıldı. Kalan kısmının ise Mart ayı sonuna kadar tamamlanması planlanmıştır” dedi.

1 LİRADAN 50 KURUŞA KADAR DÜŞTÜ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemesi neticesinde, ithal samanların çiftçiye satış fiyatının Türkiye’nin her yerinde KDV ve nakliye dahil kilogramının 50 kuruş olduğunu aktaran Ezgin, “İhtiyacından fazla kimseye saman vererek orada ikinci el piyasası oluşmasına da asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun için çiftçilerimizin ÇKS’deki hayvan varlıkları dikkate alınmaktadır. Çiftçimizin ihtiyacı ne kadarsa bu ihtiyacını peyderpey karşılayacağız. Üstelik çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olmaları durumunda kaba yemlerin kredili olarak satışı da mümkün olabilecektir. Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olmayan çiftçilerimiz saman ihtiyaçlarını aynı fiyattan peşin olarak Tarım Kredi Kooperatifleri'nden karşılayabileceklerdir.

Bugüne kadar saman ihtiyacı için başvuramamış çiftçilerimiz varsa hayvan varlıklarını gösteren ÇKS belgeleriyle en yakın Tarım Kredi Kooperatifleri'ne başvurmaları yeterlidir.

geçtiğimiz 15-20 günde gerçekleşen Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bu saman ithalatı çalışmasından önce neredeyse 1 liraya kadar çıkan yerel saman piyasası 50 kuruşa düşürerek regüle ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

KRİZİ STOKÇULAR DERİNLEŞTİRDİ

Yaklaşık 350 hayvan bulunan bir besihanenin sahibi olan ve ithal saman siparişi vererek Türkiye tarihinin ilk ithal samanını teslim alan Besici Mehmet Çaynak, “Geçen yıldan beri saman fiyatları aldı başını gitti. Çok büyük masraf yaparak bu işletmeyi kurduk. Ancak ilk yılımızda saman krizi baş gösterdi. Bir kriz söylentisi çıktı hemen ardından stokçular spekülasyonlarla krizi daha da derinleştirdi. Aslında saman piyasasının bu kadar yükselmesine neden olacak kadar büyük bir açık yoktu. Sadece bazı açgözlü stokçular samanı piyasadan çekerek krizden nemalanmaya çalıştı. Ve başardılar. Saman üretim merkezi Konya'da 1 liraya doğu illeri ve Ege'de 1 lira 50 kuruşa kadar yükseldi. Vatandaş elinden hayvanlarını çıkarmaya başladı bakamadığı için. Tam bu noktada devletin müdahalesi geldi. Saman ithal edileceğinin duyulmasının ardından bile fiyatlar düşmeye başladı. Hele ithal samanların dağıtılmaya başlanmasının ardından piyasa daha da normale dönecektir. İthal saman 50 kuruş. Yerli üretici de ister istemez piyasayı aşağı düşürmek zorunda kalacak. Tarım Bakanlığı'na ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'ne teşekkür ediyoruz” dedi.

YUNUS ALTINBEYAZ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.