İşte en cimri benzinliler

İşte en cimri benzinliler

Motorin fiyatlarının benzini yakalamasıyla birlikte benzinli otomobillere talep artmaya başladı.Yeni nesil teknolojilerle üretilen küçük hacimli motorlar, dizelleri aratmayan tüketimleriyle dikkat çekiyor.


Dünyanın en pahalı akaryakıtının kullanıldığı Türkiye’de, son yıllarda daha tasarruflu olduğu için dizel araçlara yönelik adeta talep patlaması yaşandı. Yıllık satışlarda dizelin payı yüzde 60’ları geçti.

Satın alırken daha pahalı olmasına rağmen kullanırken tasarrufu seven tüketici, dizele yöneldi. Buna karşılık son bir yıldır motorine gelen zamlar ve vergi artışları, dizel araçların tasarruf özelliğini azaltmaya başladı.  Talebi gören üretici firmalar dizel araçlardaki fiyat farkını giderek artırdı.

2 litrelik motorları aratmıyor

Eskiden 30-35 bin kilometrede fiyat farkını kapatan dizel araçlarda, benzinliye göre fiyat farkını amorti etmek için artık en az 70 bin kilometre kullanmak gerekiyor. Bütün bu gelişmeler tüketicinin gözünü tekrar benzinli ancak az tüketen modellere çevirmesine yol açtı.

Tasarruflu otomobil modasına artık yeni nesil benzinli motorlar da katılıyor. Yeni geliştirilen teknolojilerle bundan 10-15 yıl öncesinin 2 litrelik motorlarından elde edilen güç ve tork, artık 1.4 litrelik bir üniteyle bile sağlanabiliyor. Dizelleri aratmayan tüketim değerleriyle seçim yapmayı zorlaştıran motor seçeneklerini neredeyse tüm markalar sunuyor.

En küçük hacim onda

Fran­sız üre­ti­ci Re­na­ult, yer­li mo­de­li Cli­o ile sun­ma­ya baş­la­dı­ğı 0.9 lit­re­lik TCe isim­li mo­to­ruy­la cid­di bir sa­tış ra­ka­mı­na ulaş­tı. 90 bey­gir güç üre­ten tur­bo bes­le­me­li üni­te, Cap­tur ai­le­sin­de de ken­di­ne yer bu­lu­yor. Mo­tor, Cli­o’­nun ka­pu­tu­nun al­tın­da 4.5 lit­re­lik or­ta­la­ma tü­ke­tim de­ğe­ri­ne sa­hip.

İşte çok satan markaların benzinde tasarruf formülleri

180 beygirlik TSI

Ha­cim kü­çült­me (down­si­zing) ola­rak da bi­li­nen ‘az tü­ke­ten kü­çük ha­cim­li­’ ben­zin­li­le­rin ilk ör­nek­le­ri­ni Volk­swa­gen Gru­bu ser­gi­le­di. TSI isimli mo­tor ai­le­si, ilk aşa­ma­da 1.4 lit­re­lik ver­si­yon­la kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. 122 ile 180 bey­gir ara­sın­da güç üre­ten TSI’­lar, mo­de­li­ne gö­re tur­bo ve­ya tur­bo ve kom­pre­sör­le (çift aşı­rı bes­le­me) bes­le­ni­yor. Mar­ka­nın da­ha son­ra üret­me­ye baş­la­dı­ğı 1.2 lit­re­lik TSI’­lar ise 1.6 lit­re­lik mo­del­le­rin ye­ri­ni al­dı. Tur­bo bes­le­me­li bu mo­tor, 105 bey­gir güç ve 175 nm tork­ üretiyor.

2 silindirli Twinair

Fi­at da Twi­na­ir isim­li ye­ni mo­tor ai­le­siy­le re­ka­be­te ka­tıl­dı. 500 ai­le­siy­le bir­lik­te Pun­to ve kar­deş mo­del Lan­ci­a Ypsi­lo­n’­da da kul­la­nı­lan 2 si­lin­dir­li mo­tor, tur­bo bes­le­me­li. 0.9 lit­re­lik hac­miy­le dik­kat çe­ken mo­tor, üret­ti­ği 85 bey­gir güç­le 1.4 lit­re­lik mo­tor­la­rı arat­ma­yan bir per­for­mans sağ­lı­yor. Bu mo­to­ru oto­ma­tik şan­zı­man­la kom­bi­ne eden mar­ka, bu­na rağ­men 4.1 lit­re­lik or­ta­la­ma tü­ke­tim de­ğe­ri­ne ulaş­ma­yı ba­şar­mış.



1.0 ve 1.2’lik VTI motor

Peugeot, diğer markaların aksine turbo beslemeyi kullanmıyor. Yeni nesil VTI motor ailesine 3 silindirli 1.0 ve 1.2 litrelik iki versiyon ekleyen marka, 68 ve 82 beygir güç elde etmeyi başarmış. ETG (otomatik) şanzımanlı 1.2 litrelik versiyonun tüketimi 4.1 litre.

EcoBoost’a güveniyor

Ford da down­si­zing akı­mı­na 1.0 ve 1.6 litrelik Eco­Bo­ost mo­tor ai­le­siy­le ka­tıl­dı. Fi­es­ta, B-Max ve Fo­cus’ta kul­la­nı­lan mo­tor, tur­boy­la bes­le­ni­yor. 100, 120 ve 125 bey­gir­lik ver­si­yon­la­rı bu­lu­nan üni­te, Fi­es­ta­’da 4.5 lit­re­lik or­ta­la­ma tü­ke­time sahip. Bu mo­tor, ye­ni nesil Mon­de­o’­da bile sunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.