İstanbul-Konya YHT ile 5 saat 30 dakika sürüyor! Trenin adı hızlı kendi çok yavaş

İstanbul-Konya YHT ile 5 saat 30 dakika sürüyor! Trenin adı hızlı kendi çok yavaş

Konya-İstanbul ve İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni (YHT) seyahat süresini azaltmada beklenen kolaylığı sağlayamadı. 5 saat 30 dakikalık yolculukta YHT’nin hızı 50 kilometreye kadar düşüyor.

2014 yılında ilk seferine başlayan İstanbul-Konya, Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Treni (YHT), Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmit, Arifiye, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Selçuklu ve Konya istasyonlarına uğruyor.

yht-zam-iz9b-cover.jpg

KONYA-ESKİŞEHİR İYİ, SONRASI FENA

Konya’dan İstanbul’a gitmek isteyenlerin çoğunlukla kullandığı YHT, birçok bölümde hızını yavaşlatmak zorunda kalıyor. 10 yıldır hizmet veren ray hattında Konya’dan hareket eden hızlı tren 1 saat 45 dakikada Eskişehir’e ulaşıyor.
Bu mesafeyi ortalama 200 kilometre hızla tamamlayan yüksek hızlı tren, daha sonraki bölümlerde hızını büyük oranda düşürmek zorunda kalıyor.

İSTANBUL-KONYA 5 SAAT 30 DAKİKA

Eskişehir-Bilecik arasında hızını ortalama saatte 150 kilometreye düşüren YHT, İstanbul’a yaklaştıkça daha da yavaşlıyor. Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı garlarına oldukça yavaş ilerleyen YHT’nin hızı saatte 50 kilometreye kadar düşüyor. Konya’dan İstanbul’a YHT ile yolculuk 5 saat 30 dakikayı buluyor.

yht-2036737.jpg

ALT YAPI KÖTÜ, TREN HIZ YAPAMIYOR

673 kilometrelik söz konusu hattın alt yapısının yetersiz ve hızlı trenlerin yüksek sürat yapmaya uygun olmadığı ifade edilirken, adı YHT olan bir ulaşım aracının daha fazla zaman tasarrufu sağlaması bekleniyor.

SAATTE 50 KİLOMETREYE KADAR DÜŞÜYOR

İstanbul sınırları içinde Marmaray’ın bile geçtiği yüksek hızlı tren için ‘kara tren’ benzetmeleri yapılıyor. Konya’dan İstanbul’a seyahat edenler 10 yıl önce açılan hattın, Avrupa standartlarına uygun olarak yapılmamasına tepki gösteriyor. Yolcular, “Avrupa’da, Japonya’da ya da Çin’de yüksek hızlı trenlerin standartları böyle değil. Oradaki trenler çok daha fazla hız yapabiliyor ve yolcuları güvenle ve daha kısa zamanda şehirlere ulaştırabiliyor. Bizim hızlı trenin ise İstanbul’a yaklaştıkça hızı saatte 30-50 kilometreye düşüyor. Eskilerin tabiriyle hızlı tren kara trene dönüşüyor” diye konuştular.

ERKANT UYSAL

Kaynak:ERKANT UYSAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum